Kopš kara sākuma Krievija Ukrainā nolaupījusi teju 20 000 bērnu. No tiem atgriezties izdevies tikai 388. Par Krievijas rīcības mērķiem, par grūtībām atgūt nolaupītos bērnus un par to, ko starptautiskā sabiedrība var darīt, lai palīdzētu šiem bērniem atgriezties dzimtenē raidījuma “Kāpēc” žurnāliste Olga Dragiļeva ekskluzīvā intervijā Rīgā iztaujāja Ukrainas ģenerālprokuroru Kostinu. Interviju, kuras turpinājumā sarunājāmies ar Latvijas Universitātes (LU) Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedras lektoru Māri Lejnieku par tiesiskajām sekām, kas sagaida Krieviju pēc brutālā kara pret Ukrainu.

Organizācija "Human Rights Watch" (HRW) jau pērn vēstīja, ka vairāki tūkstoši Ukrainas bērnu ar varu tiek pārvesti uz Krieviju vai okupētajām teritorijām. Daļa bērnu ir bāreņi, tai skaitā daļa bez vecākiem palikuši kara laikā, bet citi ievilināti Krievijā ar viltu, lai it kā piedalītos "vasaras nometnēs". Bērnu vecākiem “nometņu” organizatori apgalvojuši, ka bērniem tā būs iespēja uz brīdi atgūties no kara šausmām, taču tā vietā viņi tikai nolaupīti. Bērnu nolaupīšana un piespiedu pārvietošana ir klajš 4.Ženēvas konvencijas pārkāpums, kā arī kara noziegums.

Ukrainas cilvēktiesību aizstāvji vēsta, ka Krievijā un tās pagaidu okupētajās teritorijās Ukrainā izveidotas vismaz 70 nometnes, kur Krievija piespiedu kārtā pārmāca deportētos ukraiņu bērnus ar mērķi atņemt tiem nacionālo identitāti. To apstiprina arī no Krievijas atgūto bērnu liecības - viņi stāsta, ka Krievijā viņiem liegts runāt ukraiņu valodā, bērni pakļauti okupantu propagandai.

Līdz sim identificēti ap 20 000 nolaupīto bērnu, bet daudzi eksperti un organizācijas lēš, ka kopējais deportēto bērnu skaits varētu būt daudz lielāks. Bērni izvesti no vismaz 17 Ukrainas pilsētām, tai skaitā Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalos. Pētnieki to raksturojuši kā pastāvīgu praksi.

Par Krievijas īstenoto ukraiņu bērnu deportāciju Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderi.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!