Aizvadītā vasara Latvijā kļuvusi par īsteniem hip-hopa svētkiem. Jūlija sākumā norisinājās pirmais pašmāju hip-hopa festivāls "Straume", tikmēr lielākajā vasaras festivālā "Positivus" šogad kā galvenie mākslinieki uzstājās tieši šī žanra pārstāvji – Megan Thee Stallion un A$AP Rocky, kā arī kupls latviešu reperu skaits. Latvijas "repa vasaru" 27. augustā noslēgs latviešu repera anša lielkoncerts Andrejsalā, kurā solīta arī dažādu viesmākslinieku piedalīšanās. Par situāciju pašmāju hip-hopa scēnā un nākotnes plāniem raidījumā "Kultūrklubs" stāstīja latviešu reperi ansis un rolands če.

"Žanra popularitāte Latvijā ir mūsu pašu ilgtermiņa un mērķtiecīgs darbs – ne tikai, lai radītu mūziku, bet arī iedotu kontekstu vietējai auditorijai," uz jautājumu par pieaugošo hip-hopa popularitātes vilni Latvijas mūzikā pēdējo gadu laikā atbild ansis. Mākslinieki norāda, ka laika gaitā priekšstats par repu un reperiem ir mainījies, laužot stereotipus, ka tie ir bandīti, kas "nemāk dziedāt un kāpņu telpās dzer aliņus".

Salīdzinot pašmāju situāciju ar Ameriku – hip-hopa dzimteni, rolands če uzskata, ka tur repa popularitāte piedzīvo kulmināciju jau aptuveni piecus gadus ilgā periodā, taču arī Amerikā joprojām pastāv daudz aizspriedumu, īpaši, ja reps nokļūst plašākā apritē masu medijos. "Es norepoju Latvijas televīzijā vienu dziesmu un uzreiz saņēmu tūkstoti sliktu komentāru. Ja tā būtu mana pirmā publiskā uzstāšanās, es droši vien padomātu, ka esmu izdarījis kaut ko sliktu," par savu pieredzi atklāti runā ansis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!