Foto: Shutterstock
Teju ikvienam vecākam laiku pa laikam nākas uzklausīt sava bērna izteiktu jautājumu: "Vai mēs varam paņemt kaķīti?" Kad izlemts par labu murrātāja ienākšanai ģimenē, tam noteikti ir jāsagatavojas. Un arī otrādi – kad gadiem mājās ir bijis kaķis, arī viņš ir jāsagatavo tam, ka ģimenē ienāks bērniņš. Kā veiksmīgi saradināt abas puses? To pastāsta veterinārārste Ksenija Polonska jaunākajā dzīvnieku aprūpes centra "PetCity" un "Delfi Brand Studio" veidotā podkāsta "Mājas mīlulim" epizodē.

Ja ģimenē jau ir bērni un kaķis pievienojas pēc tam, ir vieglāk, norāda veterinārārste. Ienākot jaunajās mājās, kaķim mainās dzīve. Kaķis sāks pierast pie jaunās dzīves, telpas un rutīnas. Pats svarīgākais šajā gadījumā ir sagatavot kaķi, līdz ar viņu pārvedot arī kādu mīļmantiņu, kā arī maksimāli mazināt kaķa stresu. Uzreiz neklupt murrātājam virsū, bet ļaut izpētīt katru jaunās mājvietas kaktiņu.

"Parasti lielas problēmas sākas tad, kad ir jau pienācis laiks un ir jau bērns, un kaķi nesagatavoja līdz tam," saka Ksenija. Tāpēc veterinārārste iesaka kaķi pie tā, ka ģimenē tūlīt būs mazs bērniņš, pieradināt pakāpeniski. Piemēram, var sākt ar to, ka telpā ienes mazulītim paredzētos ratiņus, lai kaķis varētu tos apostīt, apskatīt un sarast. Pēc tam to pašu var darīt ar zīdaiņa gultiņu, kuru istabā noliek, vēl pirms bērniņš piedzimis, lai kaķis iepazītos ar jauno mēbeli.

Ksenija iesaka arī pieradināt pie bērna skaņām – ik pa laikam atskaņot video vai audio ierakstu, kurā dzirdamas zīdaiņa raudas, smiekli, bļaušana. Tā kaķis jau savlaicīgi pieradīs pie skaļajiem un iepriekš svešajiem trokšņiem.

Kas vēl jāzina par kaķi un stresa situācijām, noskaidrosi, ja noklausīsies visu "Mājas mīlulim" sarunu!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!