To, kaķi ir kā uzburti uz baldriānu, nezina vien retais. Maģiskais ārstniecības augs pieejams ne tikai kaltētā veidā, lai, piemēram, uzbērtu uz skrāpeles, bet arī – iestrādāts mantiņās un pievienots kaķu našķiem. Bet vai kaķim tiešām ir nepieciešams patērēt baldriānu dažādās formās? Vai arī tas drīzāk ir saimnieka untums un izklaide, vērojot mīluļa reakciju? Šo jautājumu dzīvnieku aprūpes centra "PetCity" un "Delfi Brand Studio" veidotajā podkāstā "Mājas mīlulim" palīdz šķetināt veterinārārste Ksenija Polonska.

Pats baldriāns kā augs kaķim nav ļoti kaitīgs. Taču jāsaprot, ka, līdzīgi kā ar jebkuru ārstniecisko augu, ir daudzumi, kas dziedē, un ir daudzumi, kas kļūst par indi, norāda veterinārārste. "Daži kaķi baldriānu izjūt kā stimulu un kļūst tiešām aktīvi, bet dažreiz ir tā, ka viņi kļūst mierīgi. Un tad mēs paši nekad nezināsim, vai tas būs vēlamais rezultāts vai tomēr ne," saka Ksenija.

Pārmērīga kaķa stimulēšana ar baldriānu nav laba ne dzīvniekam, ne saimniekam. Ja kaķim šo augu piedāvās pārāk bieži, viņš būs nemitīgā uzbudinājuma vai miera stāvoklī. Savukārt saimniekam būs "jācīnās" ar mīluļa uzvedības izpausmēm. Veterinārārste arī neiesaka aizrauties ar baldriāna došanu tad, ja mājās ir vairāk par vienu kaķi. Esot baldriāna ietekmē, daži kaķi kļūst agresīvi un uzklūp saviem biedriem. Baldriāna došana murrātājiem ir vairāk saimnieka iegriba, lai uzzinātu, kā viņa mīlulis uz šo stimulējošo augu reaģēs. "Es neteiktu, ka kaķiem tas ir ļoti nepieciešams," norāda veterinārārste.

Kā saimnieks var parūpēties par to, lai viņa kaķis tiešām saņemtu visu nepieciešamo un murrātu labsajūtā? Labbūtības formulu uzzināsi, ja klausīsies visu "Mājas mīlulim" epizodi – audio formātā "Spotify" vai video formātā "YouTube"!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!