Tieši cilvēki ir tie, kas pirms vairākiem desmitiem tūkstošu gadu savvaļas suņus un kaķus pieradināja. Mūsdienās šie pūkaiņi kļuvuši par mājdzīvniekiem un sabiedrotajiem. Viena no lietām, par ko padomāt atbildīgiem saimniekiem, pirms iegādāties dzīvnieciņu – kā tas iekļausies manā ikdienā? Šis ir viens no jautājumiem, uz kuru jaunākajā dzīvnieku aprūpes centra "PetCity" un "Delfi Brand Studio" veidotā podkāsta "Mājas mīlulim" epizodē atbildēja veterinārārste Jevgēnija Kondratjeva.

Mājdzīvnieka dzīves kvalitāte gulst uz saimnieka pleciem. Tas nozīmē, ka vēl pirms kucēna vai kaķēna pārvešanas mājās, jādomā par to, vai varēsim tam nodrošināt visas vajadzības. Ir nozīme gan finansēm, taču atbildība ir tā, kas ir visa pamatā. Parūpēties, lai dzīvniekam būtu ne tikai ūdens un barība, pakaiši, iespēja brīvi kustēties, bet arī uzmanība, rotaļas un klātbūtne. "Noteikti ir dzīvnieku sugas, ir dzīvnieku šķirnes, kurām nevajag to, lai mēs būtu mājās katru brīdi," saka Jevgēnija. Tajā pašā laikā jāsaprot, ka ir sugas un šķirnes, kurām nepieciešama teju nepārtraukta klātbūtne.

Vai var dzīvnieku pielāgot savam dienas ritmam un izvēlēties dzīvesveidam vispiemērotāko? "Jā, var. Un tas viss ir atkarīgs no mūsu dzīvesveida un rakstura," norāda veterinārārste. Tiem saimniekiem, kuri paši ir ceļotāji, ik nedēļas nogali aizvada izbraucienos, vispiemērotākais būs suns, kas ar prieku ceļos ar automašīnu, būs sabiedrotais pārlidojumos lidmašīnā un jebkur citur. Viņas pieredzē redzēti arī kaķi, kuri labprāt dodas ceļojumos ar saviem saimniekiem. Robežas katram ir savas.

Tajā pašā laikā, tiem cilvēkiem, kuriem patīk daudz laika pavadīt mājās, negribas celties ļoti agri no rīta, lai izvestu pastaigā suni, piemērotāks mājdzīvnieks noteikti būs kaķis vai pat trusis, vai kāds cits. "Tagad dzīvnieku ir tik daudz, ka varam pat izvēlēties," saka veterinārārste.

Bet kā ar uzskatu, ka kaķis tādā gadījumā ir pašpietiekams, tīri labi sevi izklaidē un viņu var atstāt mājās ilgstoši vienu? Lielākā daļa kaķu ir vienpatņi, kuri atradīs mājās nodarbes, piedzīvojums būs pat putniņu vērošana pa logu. Tajā pašā laikā ir kaķu šķirnes, kas pēc savas uzvedības līdzinās suņiem, un ļoti meklē cilvēka klātbūtni, neatstājoties no saimniekiem ne mirkli. Kuras? Veterinārārste min Devonas reksu, sfinksu un meinkūnu.

Kas vēl jāņem vērā, atbildīgi izvēloties sev mājdzīvnieku? Klausies "Mājas mīlulim" epizodi – audio formātā "Spotify" vai video formātā "YouTube"!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!