Kas patiesībā slēpjas aiz it kā nevainīgā jautājuma - nu, kad būs bērni? Vai sieviete ar bērniem ir patriotiskāka nekā sieviete bez tiem? Un kā tas nākas, ka slikti ir gan tad, ja bērnu nav vai to ir maz, gan tad, ja to ir daudz? Par šiem un citiem jautājumiem trīs žurnālistes - Anastasija Tetarenko-Supe, Alina Lastovska un Olga Dragiļeva - diskutē raidieraksta "Visas labas" otrajā epizodē.

Norādījumiem par "tikšķošo pulksteni" ir nosaukums – tas ir reproduktīvais spiediens, un tas ir izplatīts fenomens visā pasaulē. Vienkāršiem vārdiem sakot, tas ir tad, kad sievietei tiek stāstīts, kā un kad dzemdēt, un tās, kuras nav dzemdējušas, biedē ar neesošām problēmām, vienlaikus noklusējot grūtniecības un dzemdību sekas.

Lai arī bieži vien var dzirdēt, ka ar jautājumiem par bērnu dzimšanu to autori neesot domājuši neko ļaunu, pētījumi liecina, ka reproduktīvais spiediens nav nevainīgs – tas var atstāt negatīvu ietekmi uz mentālo veselību, radīt problēmas mātes lomas izprašanā un ietekmēt viedokli par sevi kā "pareizu vai nepareizu" sievieti.

Diskusijas par repoduktīvo spiedienu uzzīmē ainu par to, kā būtu jāizskatās "pareizai" sievietei un ģimenei. Taču, kā rāda daudzi klausītāju iesūtītie pieredzes stāsti, patiesībā nemaz nav vienprātības par to, kā tad īsti ir pareizi. Šie stāsti vedina uz vienu secinājumu – labi nebūs nekad! Tikko dzemdēji bērnu? Nu, tagad noteikti jāplāno brālītis vai māsiņa! Ir trīs meitiņas? Noteikti vajag dēlu!

Raidījuma otrajā epizodē caur personīgiem stāstiem un klausītāju iesūtītajām dzīves pieredzēm apspriežam reproduktīvā spiediena situācijas un to, kā jūtas šajās situācijās iesaistītie. Paldies daudzajiem klausītājiem, kuri atsaucās aicinājumam dalīties ar saviem stāstiem! Ļoti gaidīsim tos arī turpmāk!

"Visas labas" ir desmit raidījumu sērija, kur žurnālistes pievērsīsies tādiem tematiem kā mīti un aizspriedumi par sievietēm, viņu spējām, piemērotību dažādiem amatiem un nodarbēm, kā arī centīsies veicināt izpratni par feminismu un dzimumu līdztiesību.

Projektu "Visas labas" līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

"Visas labas" ir pieejamas dažādās platformās - Spotify, Apple, Youtube un Podbean.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!