Mazgāt traukus, adīt zeķes, gaidīt mājās vīru ar cepeti, ģērbusies kleitā, ir ārkārtīgi sievišķīgi. Nopirkt trauku mazgājamo mašīnu, neprast adīt un vakariņu gatavošanu uzticēt vīrietim ir nepareizi. Aptuveni šāds iespaids rodas, mēģinot apkopot stereotipus par to, ko sieviete drīkst un ko – nē. Raidieraksta "Visas labas" ceturtā epizode veltīta diskusijām par to, kas tad sievietēm piedien.

Pētījumi liecina, dzimumiem raksturīgās lomas un arī atbilstošākās profesijas cilvēki apzinās vēl bērnībā. Meiteņu fantāzijas par kļūšanu par balerīnu vai, šķietami tieši pretēji, ugunsdzēsēju kļūst par tuvinieku izvērtēšanas objektu, saņemot birku "meitenei derīgs" vai "meitenei nederīgs".

Turklāt šīs birkas nav ne tuvu vienīgais šķērslis, ar ko sievietei jāsaskaras sava profesionālā mūža laikā. To, ka sievietēm veidot karjeru ir ievērojami grūtāk nekā vīriešiem apliecina arī 2023.gada Nobela prēmiju ieguvušais pētījums, kas parāda, ka pēc bērna piedzimšanas sieviete piedzīvo iekritienu, no kā vēlāk grūti atgriezties iepriekšējā pozīcijā.

Birku kāršana iestiepjas arī hobijos, mājas solī un visās citās nodarbēs, un ir grūti pateikt, vai sievietes pašas uztur stereotipus par sevi, vai tomēr ir to gūstā, no kā izlausties prasa ārkārtīgi lielu piepūli. Raidieraksta vadītājas runā par savu pieredzi gan mājas solī, gan sportā, gan saziņā ar apkārtējo pasauli.

Projektu "Visas labas" līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

"Visas labas" ir pieejamas dažādās platformās - Spotify, Apple, Youtube un Podbean.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!