12. jūlijā, kad "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās partija "Progresīvie", nāca klajā fakts, ka partijas biedrs un viens no partijas lielākajiem finansētājiem Dmitrijs Fjodorovs, kura ziedojumu kopsumma aizvadīto divu gadu laikā ir 10 001 eiro, ir īpašnieks vai līdzīpašnieks, bijušais valdes loceklis un pašreizējais likvidators divām firmām, kuras, saskaņā ar publisko "Lursoft" un VID datu bāžu informāciju, kopā ir valstij parādā vairāk nekā septiņus tūkstošus eiro.

Pēc raidījuma Fjodorovs publiski savā "Facebook" profilā apgalvoja, ka raidījuma laikā no vadītāja puses izskanējusi nepatiesa informācija par Fjodorova parādsaistībām valstij. "Delfi" uzdeva papildjautājumus Fjodorovam un Valsts ieņēmumu dienestam (VID) un pēc saņemtajām atbildē secina, ka Fjodorovs pēc gadiem ilgas nodokļu parādu nemaksāšanas tos samaksājis tikai tad, kad notika raidījums, viņa paskaidrojumi par parādu vēsturi ir neskaidri un pretrunīgi, turklāt nelieli nodokļu parādi viņa firmām ir vēl arvien.

1990.gadā dzimušais Fjodorovs ir lielākais partijas "Progresīvie" ziedotājs, arī partijas Latgales kandidātu saraksta potenciālais otrais numurs. Partijas vadītājs Roberts Putnis šo ziedotāju raidījumā raksturoja kā "4. maija bērnu". Viņš partijai naudā ziedojis nepilnus astoņus tūkstošus eiro un mantā vai pakalpojumos nedaudz virs diviem tūkstošiem eiro. Taču, kā raidījuma dienā liecināja "Lursoft" datu bāzē pieejamā informācija, Fjodorovs ir likvidators, bijušais valdes loceklis un līdzīpašnieks vai vienīgais īpašnieks diviem uzņēmumiem, kuri ir parādā valstij - SIA "Credit" VID administrētie nodokļu parādi bija 5680 eiro, bet SIA "COMPANY.LV" 1500 eiro. Raidījumā laikā tā vadītājs Jānis Domburs partijas viesiem vaicāja, vai "tas ir forši, ka Latvijā cilvēki atstāj likvidējamas firmas ar nodokļu parādiem un Jums ziedo desmit tūkstošus?" "Progresīvo" vadītājs Roberts Putnis atbildēja: "Tas nav forši."

Tās pašas dienas vakarā Fjodorovs savā "Facebook" profilā ievietoja paziņojumu "Atklāta vēstule no 4. Maija bērna", kurā raksta: "parādsaistības, kas radušās maniem iepriekšējiem uzņēmumiem pret valsti es mantoju no saviem bijušajiem partneriem, bet neskatoties uz to, es viņu vietā, esmu sedzis šīs saistības līdz pēdējam centam". Fjodorovs apgalvoja, ka dienu pirms raidījuma samaksājis nodokļu parādus, vēlāk sarakstē ar "Delfi" atsūtot VID izziņas par nodokļu parādu neesamību, kas datētas ar 14.jūliju. "Lursoft" datu bāzē ietverta VID informācija par situāciju uz 7.jūliju.

Tai pat laikā VID "Delfi" apstiprināja, ka "kopš 2013.gada maija, kad tika uzsākta VID publiskojamo parādu datu bāzes darbība, abu minēto uzņēmumu nodokļu parāds pastāvīgi tika iekļauts minētajā datu bāzē".

Fjodorovs firmā "Credit", kurā viņam pieder 15% kapitāla daļu, ir likvidators kopš 2012.gada, bet pirms tam bijis vienīgais valdes loceklis jau kopš 2008.gada beigām. Firmā "COMPANY.LV" viņš bijis vienīgais īpašnieks kopš dibināšanas 2008.gadā, likvidators kopš 2010.gada, bet pirms tam – vienīgais valdes loceklis.

"Delfi" atkārtoti lūdza Fjodorovu pamatot viņa publiski apgalvoto - kā un no kā nodokļu parādi mantoti, kā arī kāpēc parādi nav maksāti gadiem ilgi.

Atbildē par SIA "Credit" Fjodorovs sākotnēji norādīja ka "85% īpašnieks bija igauņu uzņēmums Mobile Finance Europe OU. (..) Uzņēmuma parādsaistības pret valsti izveidojās tādēļ, ka kontrolpaketes turētājs Mobile Finance Europe OU tika likvidēts". No atbildes konteksta varēja noprast, ka uz "Credit" attiecas arī viedoklis "man morāli nebūtu jāatbild par parādu, ko izveidojis cits uzņēmums". Otrajā atbildē uzņēmējs rakstīja, ka pēc igauņu uzņēmuma likvidēšanas "par vienīgo parādnieku kļuvu es, neskatoties uz to, ka uz mani būtu jāattiecas vien 15% no šī parāda". Fjodorovs neminēja faktu, ka bijis arī valdes loceklis, kas īsteno uzņēmuma saimniecisko darbību, un nekādi nepaskaidroja, kā uzņēmums būtu varējis mantot nodokļu parādu. Pēc norādes uz valdes locekļa statusu arī atkārtotās atbildēs viņš, bez plašākiem paskaidrojumiem, apgalvoja, ka neuzskata sevi par atbildīgu par parāda izveidošanos.

Atbildē par SIA "COMPANY.LV" Fjodorovs rakstīja, ka uzņēmuma "parāds bija nieka 750 eiro un es no 2016. gada esmu mēģinājis vienoties ar VID par parāda apmaksu, pilnībā vai daļēji noņemot soda naudas", tomēr nepaskaidroja par parāda, tostarp pamatparāda, nemaksāšanu jau kopš 2010.gada. Tā kā šajā uzņēmumā kopš tā dibināšanas Fjodorovs bijis vienīgais īpašnieks un valdes loceklis, uz šo firmu arī nav pamata attiecināt "Facebook" publicēto apgalvojumu par parāda mantošanu no partneriem. Fjodorova atkārtotā atbilde bija īsa: "Mans uzņēmums un mana kļūda, esmu sedzis parādu un nokavējuma naudu."

"Lai kā "Progresīvo" biedrs mēģinātu man inkriminēt nepatiesas informācijas izplatīšanu, tam nav pamata, un nekādi nemainās raidījumā konstatētais – kamēr viņa firmām ilggadīgi ir nodokļu parādi, cilvēks ziedojis tūkstošus partijai. Nezinu, vai tas bija vai nebija nejauši, ka pēc ilgās nemaksāšanas parādi tika maksāti tieši tad, kad notika šis raidījums. Tomēr, uzskatu, ka apvienot ilggadīga nodokļu parādnieka un partijas ģenerālsponsora statusu, citējot raidījumā lietotos vārdus, - tas nav ne forši, ne progresīvi," saka raidījuma vadītājs Jānis Domburs.

Savā paziņojumā un "Delfi" sniegtajās atbildēs Fjodorovs apgalvoja, ka viņam un viņa uzņēmumiem vairs nav nodokļu parādu. Tomēr saskaņā ar VID sniegto informāciju, 13. jūlijā abiem viņa uzņēmumiem nebija parādu, taču 16. jūlijā, acīmredzot pēc kārtējo uzņēmuma ienākuma nodokļa deklarāciju reģistrēšanas, ir fiksēts, ka SIA "Credit" ir parāds 53,16 eiro apmērā, bet SIA "COMPANY.LV" - 53,18 eiro apmēra. Fjodorovs gan apgalvo, ka parādu nav un, ja tā būtu, tas viņam "būtu ļoti liels pārsteigums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!