Pēc finanšu ministra Jāņa Reira (JV) ierosinātas dienesta pārbaudes Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektorei Ievai Jaunzemei izteikts mutisks aizrādījums saistībā ar publiskajā telpā izskanējušiem izteikumiem par sadarbības trūkumu starp Finanšu ministriju un valsts pārvaldes iestādēm. To "Delfi" apstiprināja Finanšu ministrijas runasvīrs Aleksis Jarockis. "TV3 Ziņas", atsaucoties uz savā rīcībā esošo informāciju, vēstīja, ka viens no pārbaudes iemesliem ir Jaunzemes teiktais intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu".

Dienesta pārbaude notikusi saistībā ar Jaunzemes pausto par dažādu VID iniciatīvu virzību. VID ģenerāldirektore Jaunzeme portālam "Delfi" norādīja, ka pārbaudes iemeslus nevar komentēt, jo "tas ir ierobežotas pieejamības dokuments".

Laikā, kad pašreizējais finanšu ministrs Reirs ieņēma labklājības ministra amatu, Jaunzeme atstāja Labklājības ministrijas valsts sekretāres amatu un rotācijas kārtībā kļuva par Ekonomikas ministrijas administrācijas vadītāju. Intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" viņa gan noliedza, ka tas būtu saistīts ar personiskām domstarpībām vai nepatiku. "Es pati pieņēmu lēmumu aiziet no Labklājības ministrijas," toreiz apgalvoja Jaunzeme.

Jautāta par sadarbību ar Finanšu ministriju, viņa atzina, ka ir jomas, kurās sadarbība ir laba, taču katrā ministrijā ir savas īpatnības tajā, kā tiek organizēts darbs. "Manās iepriekšējās ministrijās, kur vienmēr iestādes tiek iesaistītas no sākta gala un...varbūt nav tādu tradīciju un nav tādas pieredzes. Šajā gadījumā tas, ko es redzu, ka mēs sniedzam un darām, ir atgriezeniskā saite citreiz. Citreiz nav."

Intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" Jaunzeme arī atzina, ka nodokļu reformas ietvaros izveidotā iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas sistēma, kuras dēļ tūkstošiem nodokļu maksātāju kļuva par nodokļu parādniekiem, ir iedragājusi VID reputāciju. Viņa atklāja, ka VID speciālisti nav aicināti piedalīties Finanšu ministrijas izveidotajā darba grupā, kas izvērtēs reformas trūkumus un iespējas tos labot.

Jaunzeme konkursā uz Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores amatu uzvarēja vēl iepriekšējās valdības laikā, taču amatā viņu apstiprināja Krišjāņa Kariņa (JV) valdība. Noslēdzoties pārbaudes laikam, Finanšu ministrijā bija izveidota atestācijas komisija Jaunzemes darba novērtēšanai. Tā viņas darbu novērtēja kā kopumā labu.

Pilnu Jāņa Dombura sarunu ar VID ģenerāldirektori var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!