Filmas “Dvēseļu putenis” galveno atbalstītāju vidū ir būvniecības un saimniecības preču veikals “Depo”, kas sabiedrības vidū raisījis neizpratni, kāpēc tas tiek akcentēts jau filmas sākumā. Tikmēr filmas režisors Dzintars Dreibergs “Delfi TV ar Jāni Domburu” atklāja, ka kopējais privāto sponsoru pienesums filmas veidošanai sasniedzis 700 tūkstošus eiro.

Sponsoru piesaiste valsts finansētām filmām nav nekas neparasts – Nacionālā kultūras centra piešķirtais finansējums pilnībā nenodrošina pašmāju filmu tapšanu un kino veidotāji trūkstošo summu iegūst gan piesaistot atbalstītāju naudu, gan barteru veidā, gan atsevišķos gadījumos arī pūļa finansējuma kampaņās.

Filmas režisors un producents Dzintars Dreibergs uzskata – nevajag kaunēties, ka veikals “Depo” ir finansiāli atbalstījis filmas tapšanas procesu. “Neviens iepriekš nebija licis sponsoru logo filmas sākumā, taču, runājot ar “Depo”, viņu pārstāvji arī tā teica, ka sākumā, kad lūdz naudu, tad visiem viņi ir baigie draugi, bet, kad uztaisa, tad kaunas. Es biju absolūti pret jebkādu logo sākumā, bet pēc sarunas, ejot laikam, sapratu – par ko es kaunos? Tas ir atbildīgs pašmāju uzņēmums,” “Delfi TV ar Jāni Domburu” skaidro režisors. Viņš ir atklāts – bez ģenerālsponsora filmu nemaz nevarētu uztaisīt. Tāpat kā bez filmas beigu titros redzamajiem pārējiem 78 dažādiem atbalstītājiem.

Cik lielu summu filmas veidošanai piešķīris "Depo", tādējādi kļūstot par ģenerālsponsoru un nopelnot logotipa vieta filmas sākumā, Dreibergs sarunā neatklāja, aizbildinoties ar līguma nosacījumiem. Arī filmas producente Inga Praņevska “Delfi” norādīja, ka ar “Depo” noslēgtais sponsorēšanas līgums liedz producentiem izpaust uzņēmuma ziedojuma apmēru. Viņa gan atklāja, ka šajā gadījumā tas bijis tieši finansiāls atbalsts, naudas ziedojums.

“Latvijas Mobilais telefons” (LMT) “Dvēseļu puteņa” veidotājiem sniedzis ne tikai finansiālu atbalstu, bet piedalījies arī tās popularizēšanā. “Veidojām orģinālsaturu par filmas aizkadriem, kopā ar atpazīstamiem Latvijas mūziķiem iesaistījāmies strēlnieku dziesmu atdzimšanā jaunās skaņās,” norāda LMT pārstāve Elīna Lidere. To, cik liels bijis finansiālais atbalsts, viņa neatklāj, vien norāda, ka LMT bijis viens no lielākajiem filmas sponsoriem.

Tupretim “Cēsu alus” komunikācijas vadītāja Agita Kārkliņa “Delfi” informēja, ka dzērienu ražotājs “Dvēseļu puteņa” uzņemšanu atbalstījis ar 40 tūkstošiem eiro.

Kā piemēru sponsoru ieguldījumam Dreibergs min epizodi, kurā, pavadot karavīrus kaujā, tiem mestas puķes. Jau pēc viena dubla izmestās puķes ir sabradātas un nederīgas. “Nopirkt kastēm puķu maksā milzīgu naudas summu. Realitātē, tas nozīmē, ka mums ir viena meitene, kas to vien kā dara, kā zvana uz visiem iespējamajiem ziedu saloniem un lūdz, lai nedēļu atliek puķes, līdz parādās viens tāds uzņēmums, kas pasaka – jā!”

Vēl filmas atbalstītāju vidū ir ceļojumu aģentūra “Impro ceļojumi”, kuri nodrošinājuši transportu brīvprātīgajiem. Dreibergs ir pateicīgs brīvprātīgajām personām, jo vienīgais, ko filmas veidotāji varējuši viņiem nodrošināt ir ēdienreizes un siltumā nogādāt mājās.

Bez sponsoriem viennozīmīgi pašmāju filmas nevarētu iztikt. Kopumā “Dvēseļu putenim” piesaistīti 700 tūkstošus eiro sponsoru naudas, kas citās reizēs ir veselas filmas budžets. “No tā arī filmas budžets veidojas – barteri, brīvprātīgo palīdzība. Jau tā bija ārprātīga knapināšanās. Par katru kadru domājām, kurā brīdī, ko var,” sarunā ar Jāni Domburu saka Dreibergs.

Runājot par to, vai valstij būtu pilnībā jāsponsorē filma, Dreibergs uzskata, ka nē, taču, viņaprāt, nevajag kaunēties arī no sponsoru palīdzības.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” sarunu ar “Dvēseļu puteņa” režisoru Dzintaru Dreibergu, kā arī aktieriem Oto Brantevicu, Mārtiņu Vilsonu un Ziedoni Ločmeli var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!