"Saeima ir pārāk smagnējs mehānisms, lai noorientētos konkrētā situācijā, tomēr mums ir jāparedz, ka, ja ir galīga krīzes situācija gan sociālajā sfērā, gan tieši veselības aizsardzības sfērā, tad tiešām ir ministra konkrētais rīkojums," komentējot situāciju saistībā ar Covid-19 pārvaldības likuma grozījumu apturēšanu, "Delfi TV ar Jāni Domburu" piektdien pauda Saeimas deputāts Ritvars Jansons.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu Saeimas valdošo partiju deputāti paziņoja, ka parlaments aptur darbu pie Covid-19 pārvaldības likuma grozījumiem, kas noteiktās jomās nodarbinātiem uzliktu par pienākumu vakcinēties pret Covid-19, bet darba devējiem dotu tiesības atlaist darbiniekus, kas noteiktā laikā nav ieguvuši sadarbspējīgus sertifikātus, kas apliecina vakcināciju vai Covid-19 izslimošanu.

Piektdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Kā politiķiem jālemj par Covid-19 pārvaldību un vakcināciju" vairāki valdības partiju deputāti atgādināja, ka Epidemioloģiskās drošības likums jau ilgāku laiku paredz, ka nepieciešamības gadījumā pienākums vakcinēties noteiktām sabiedrības grupām var tikt uzlikts arī ar veselības ministra rīkojumu. Tā tas patiešām ir – vēl 2000. gadā pieņemtie Vakcinācijas noteikumi, kas izdoti pamatojoties uz Epidemioloģiskās drošības likumu, noteic: "Epidēmijas vai tās draudu gadījumā veselības ministrs ir tiesīgs izdot rīkojumu par atsevišķu iedzīvotāju grupu obligātu vakcināciju neparedzētos gadījumos un papildu vakcīnu iegādi Veselības ministrijai budžetā iedalīto līdzekļu ietvaros. Ja epidēmijas vai tās draudu gadījumā ir nepieciešama papildu obligāta vakcinācija, kas pārsniedz Veselības ministrijai iedalītos līdzekļus, lēmumu par papildu obligāto vakcināciju pēc veselības ministra priekšlikuma pieņem Ministru kabinets."

"Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce diskusijā atgādināja, ka konkrētās normas jau ne reizi vien pielietotas arī praksē. "Gripas epidēmijas laikā daudzu gadu garumā veselības aprūpes iestādēs tiek noteikts kā pienākums darbiniekiem iet vakcinēties pret gripu. Un viņi to dara," uzsvēra Pūce.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusiju var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!