"Uz šodienu ekipēti pilnā apmērā, kas strādā uz ielām, ir aptuveni 1700 policistu un mēs rēķinām, ka viņu varētu būt 3700. Tas fiziski nav iespējams – aizbraukt pie katras no personām," jautāts par to, kā likumsargi kontrolē ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu ievērošanu, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV). Viņš arī norādīja, ka, kaut vairumā gadījumu cilvēki ir apzinīgi, bijuši arī atsevišķi gadījumi, kad agresīvi indivīdi spļāvuši uz policistiem, draudot viņus inficēt ar Covid-19.

Ģirģens atzina, ka ārkārtas režīma prasību ievērošanas kontrole notiek izlases kārtībā, jo fiziski neesot iespējams aizbraukt pie katras no personām, uz kurām attiecas ierobežojumi. "Mēs nevaram aizbraukt ar saviem resursiem pie katra no cilvēkiem," atzina ministrs.

Tādēļ kontrolē iesaistītas arī pašvaldību policijas, un Ģirģens Ministru kabinetā rosinājis atļaut šo personu datus sniegt arī pašvaldību civilās aizsardzības komisijām un kontrolē iesaistīt arī pašvaldību sociālo dienestu darbiniekus. Tas neesot atbalstīts, bailēs par potenciālu Eiropas datu aizsardzības regulu pārkāpumu. "Tas man liekas nu tā – diezgan interesanti," norādīja ministrs, skaidrojot, ka viņaprāt, ārkārtas situācijā ir jāpieņem operatīvi lēmumi un jāpieļauj izņēmumi.

Jau ziņots, ka valdība pirms nedēļas lēma aizliegt publiskās vietās pulcēties vairāk nekā diviem cilvēkiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem. Jautāts, kā šī ierobežojuma kontrole praksē tiek īstenota, Ģirģens norādīja, ka, tiek veikti preventīvie pasākumi, piemēram, nedēļas nogalē pārbaudot automašīnas pa ceļam uz cilvēku potenciāli visvairāk apmeklētajām vietām kā Saulkrastiem un Jūrmalu. Jautāts, kā tieši pārbaudes izpaužas, vai cilvēkiem līdzi jānēsā pases, Ģirģens norādīja, ka tas neesot nepieciešams, jo valsts paļaujas uz cilvēku veselo saprātu. "Tas ir preventīvs pasākums. Brīdināšana, skaidrošana un tikai ļoti nepieciešamos gadījumos ir jautājums par administratīvā procesa uzsākšanu," skaidroja ministrs.

Viņš gan piebilda, ka esot bijuši arī nepatīkami izņēmumi, kad cilvēki bijuši ļoti agresīvi un pat spļāvuši uz policistiem. "Spļauj virsū policijai un saka, ka viņi potenciāli ir inficēti ar Covid-19, nu tad šinīs gadījumos, protams, ir attiecīgi administratīvais process un daudz bargāki pasākumi," teica ministrs.

Valsts policijā portālu "Delfi" informēja, ka kopš valstī izsludināts ārkārtējās situācijas stāvoklis policija ir veikusi kopskaitā 19 542 preventīvas pārbaudes, uzsākusi 499 administratīvās lietvedības, noformējusi 105 administratīvā pārkāpuma protokolus, kā arī uzsākusi 331 resorisko pārbaudi. Visvairāk pārkāpumu konstatēs Rīgas reģionā, bet sodi svārstījušies robežās starp 10 un 150 eiro.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!