embedded_article_video:53595463

"Uzmanība ir pārāk saasināta uz Covid-19 vakcīnu blaknēm, jo arī pārējām vakcīnām ir dažādas blaknes," tā "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā izteicās Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktora vietnieks Jānis Zvejnieks. Diskusijā par iespējamajām Covid-19 vakcīnu blaknēm piedalījās arī ZVA Farmakovigilances nodaļas vecākā eksperte un Eiropas Zāļu aģentūras Drošuma komitejas Latvijas pārstāve Zane Neikena, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra kardiologs Kārlis Trušinskis un zvērināts advokāts, Medicīnas tiesību biroja vadītājs Ronalds Rožkalns.

Jau vēstījām, ka ZVA līdz šim saņēmusi 33 ziņojumus par pacienta nāvi neilgi pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas. 22 no tiem jau izvērtēti, saistību ar vakcīnu nekonstatējot. Vēl 11 gadījumu vērtēšana turpinās.

Tāpat ziņojām, ka Latvijas kardiologu biedrība vēlas izveidot “zaļo koridoru” ātrākai veselības pārbaužu veikšanai, gadījumiem, ja ir bažas, ka vakcīna raisījusi veselības problēmas.

Vēstīts arī, ka Rožkalns skaidroja, kādas no likumiskā viedokļa ir Covid-19 vakcinācijas blaknes piedzīvojušo iespējas prasīt kompensāciju par veselībai nodarīto kaitējumu.

Piedāvājam noskatīties diskusijas spilgtākās epizodes:

Kaut ZVA nesniedz individuālas atbildes visiem, kuri ziņojuši par vakcīnas blakusparādībām, atsevišķos gadījumos tas notiek. Piemēram, advokāta Rožkalna klienti tādas ir saņēmuši – 11:00.

Var būt situācijas, kad vakcīnu blakņu gadījumi, kas sākotnēji nav kvalificēti kā būtiski, laika gaitā tiek pārkvalificēti par būtiskiem, atzina Neikena – 22:25.

Gadījumos, kad pacientu radinieki uztraucas par iespēju, ka vakcīnas blaknes izraisījušas nāvi, viņu publiski paustais ne vienmēr sakrīt ar to, ko stāstījuši ZVA, norādīja Neikena, atsaucoties uz kādu Latvijas Radio plaši analizētu gadījumu – 27:37.

Starp diskusijas dalībniekiem raisījās debates par to, vai pēc potes miruša pacienta autopsija tik tiešām ir nepieciešama, lai droši secinātu nāves iemeslus – 30:12.

Diskusija raisījās arī par vakcīnām, kuru izveidē izmantota vīrusa vektoru tehnoloģija, kuras ārkārtīgi retos gadījumos var izraisīt asinsreces problēmas, tostarp trombus – 43:24.

Gadījumā, ja vakcīna tiešām ir radījusi nopietnas blaknes, kā paliekoša vai pārejoša invaliditāte, ir iespējams iegūt kompensāciju no Ārstniecības riska fonda, norādīja Rožkalns – 01:00:54.

Detalizēti tika apspriests arī cits gadījums, kad ZVA bija konstatējusi – cilvēka nāvi izraisījuši kontracepcijas medikamenti, nevis vakcīna. Konkrētajā gadījumā lietotajai “Pfizer” vakcīnai trombožu risks neesot konstatēts – 01:06:34.

Spēcīga alerģiska reakcija jeb anafilakse pēc vakcīnas saņemšanas Latvijā raisījusies četros gadījumos. Ja tā noticis, gandrīz vienmēr otro poti droši varot saņemt, tikai jāizmanto cita ražotāja un sastāva vakcīna – 01:22:01.

Vairāki diskusijas dalībnieki pauda, ka visdrošāk, sevišķi, ja pacientam ir hroniskas saslimšanas, pirms vakcinācijas ir konsultēties ar ārstējošo ārstu – 01:28:43.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!