Pārkāpjot simtgades slieksnim, esam apkopojuši "Delfi TV ar Jāni Domburu" viesu – dažādu nozaru personību, līderu, autoritāšu – zīmīgas atziņas par valsti, tās cilvēkiem un sevi aizvadītā gada intervijās. Kādu gribam redzēt savu Latviju, kas mums kopīgi jāsasniedz un kādu ceļa vēju jānoķer, burājot vietēja mēroga un pasaules ūdeņos. Kādu mantojumu otrajos simts ņemam līdzi no pirmajiem, bet ko valstij un tās cilvēkiem – kultūrā, biznesā, politikā un sabiedrībā kopumā – atstāt aiz durvīm.

Šā gada novembra sākumā notikušajā intervijā Latvijas valsts prezidente (1999–2007) Vaira Vīķe-Freiberga uzskaita īpašības, kādas Latvijai jāpārstāv pasaules kartē, tostarp atgādinot, ka mazā valstī reformas ieviest ir krietni vieglāk, nekā lielā. Savukārt režisors Viesturs Kairišs interviju sērijā "Gads līdz simts" atklāj, kādu valsti kā dāvanu simtgadē vēlētos saņemt 50 salūtu vietā. IT milža "Accenture" Latvijas filiāles vadītājs Maksims Jegorovs dalās ar padomu, ka, attīstoties tehnoloģijām, arī valstij un tās cilvēkiem nāksies pārkvalificēties, bet mūziķis Dons tic un cer, ka reiz apsteigsim Igauniju.

Lai ietu uz priekšu un uz augšu, sava artava jāpieliek katram valsts iedzīvotājam. Labdarības fonda "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta savā darbā saskaras ar zvanītājiem, kas uztic savu sāpi un vēlas, lai viņa to nodod pie varas esošajiem, taču Dimanta uzsver, ka viņa viena "ķertā" neko neizmainīs. Komponists Pēteris Vasks pamato, kāpēc mēs, Latvijas iedzīvotāji, nedrīkstam būt "remdeni, nacionāla mēroga īgņas", bet grupas "Prāta Vētra" mūziķi vienotības sajūtu skaidro caur savām dziesmām un koncertiem. Savukārt rakstniece Nora Ikstena gluži kā tēvreizi esot iekalusi dzejnieka Dzintara Soduma vārdus "dzīve ir lai kalpotu, ne iegūtu". Ja katrs pieturētos pie šīs frāzes, mēs Latvijā kļūtu labāki, pārliecināta rakstniece.

Plašāk šā raksta sākuma video.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!