"Mēs šo neesam pratuši atrisināt, tas ir jāatzīst," tā "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) vērtēja šobrīd spēkā esošo Covid-19 drošības pasākumus regulējumu, kas ierobežo 12 gadu vecumu nesasniegušu piekļuvi koncertiem un citiem kultūras pasākumiem. Viņš solīja rosināt regulējuma izmaiņas, lai bērni varētu pasākumus apmeklēt "zaļajā" drošības režīmā bez distancēšanās un maskām.

Šobrīd Latvijā spēkā esošais regulējums nodala divu tipu publiskos kultūras pasākumus. "Zaļajā" jeb drošajā režīmā notiek tādi pasākumi, kurus var apmeklēt tikai vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši cilvēki. Šādos pasākumos nav jāievēro tādas prasības kā sociālā distancēšanās un sejas masku valkāšana, bet apmeklētāju skaits nav ierobežots. Savukārt daļēji drošajā jeb "dzeltenajā" režīmā pasākumus var apmeklēt ne tikai vakcinētie un pārslimojušie, bet arī tādi cilvēki, kuri nesen veikuši Covid-19 testu, saņemot negatīvu rezultātu. Šādos pasākumos skatītājiem jāsēž distancētās sēdvietās, ja pasākums notiek telpās, jālieto sejas maskas, un ir ierobežots skatītāju skaits. Bērniem, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu un nevar tikt vakcinēti, šobrīd atļauts apmeklēt tikai "dzeltenā" režīma pasākumus, pat ja viņus pavadošie vecāki ir vakcinēti. Tas raisījis gana daudz neizpratnes un kritikas sociālajos tīklos.

"Es zinu šo milzīgo gadījumu skaitu no producentiem – atnāk ģimene uz pasākumu, pašsaprotami kopā ar bērniem, bet bērnus līdz 12 gadiem iekšā neielaiž un visi aiziet vienkārši mājās. Tā ir problēma," atzina Puntulis. Tādēļ viņš diskusijā solīja, ka, tiekoties ar veselības ministru Danielu Pavļutu (A/P), viņš rosināšot mainīt regulējumu, lai bērni varētu apmeklēt arī "zaļā" drošības režīma pasākumus – līdz piecu gadu vecumam bez kādām pārbaudēm, bet līdz 12 gadu vecumam, pirms tam veicot Covid-19 testu. Viņš gan negarantēja, ka šādas izmaiņas izdosies panākt: "Tas momentā izsauks reakciju – bet kādēļ tad tikai bērni ar testiem, kādēļ ne arī pieaugušie? Tas nebūs vienkārši, bet šis ir viens risinājums, ko mēs piedāvāsim apspriest."

Puntulis arī solīja rosināt, ka bērniem šādus testus apmaksātu valsts.

Latvijas Pasākumu producentu asociācijas valdes locekle Ieva Irbina pievienojās atziņai, ka pašreizējais regulējums nav loģisks, jo piemēram, "ja mums ir skolas, kur mēs katru dienu klasē neprasīsimtestu, tad tie bērni klasē pavada daudz vairāk laika kopā, nekā pasākumā". Viņa aicināja, ja jau 12 gadu vecumu nesasniegušiem bērniem jātaisa testi, lai apmeklētu pasākumu drošajā režīmā, tad organizēt testēšanu pie pasākumu ieejas ar siekalu eksprestestiem, kas ir lētāki.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!