Pagājušajā nedēļā ASV galvaspilsētā Vašingtonā parakstīta ASV un Latvijas kopīgā deklarācija par 5G tīkla drošību. Latvijas Republikas vārdā to parakstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, bet ASV vārdā – ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo. Jautāts, vai šādas deklarācijas parakstīšana nozīmē, ka “Huawei” tehnoloģijas nevarēs tikt izmantotas 5G tīkla ekspansijā Latvijā, Rinkēvičs izvairīgi atbildēja, ka deklarācijā neviena kompānija nav nosaukta vārdā.

"Deklarācija nemin nevienu valsti, nevienu kompāniju. Deklarācija min pamatprincipus un pamatprincips ir tāds, ka ASV un Latvija cieši strādās kopā, lai risinātu drošības jautājumus 5G kontekstā. Un, ja kāda trešā puse neatbildīs šiem principiem, pilnīgi noteikti valsts un drošības iestāžu līmenī šīs tehnoloģijas nevarēs tikt izmantotas," teica Rinkēvičs.

2018. gada nogalē "Huawei" un "Bite Latvija" parakstīja memorandu par 5G infrastruktūras izveidi "Bite Latvija" tīklā. Dažus mēnešus pēc tam ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja rīkojumu, kas aizliedz ASV uzņēmumiem izmantot telekomunikāciju tehnoloģijas, ko ražo "ienaidnieki". Šajā dokumentā "Huawei" nav tieši nosaukts, taču publiskā telpā arvien valda pārliecība, ka rīkojums vērsts tieši pret Ķīnas tehnoloģiju gigantu. Vairāku valstu uzņēmumi, tostarp Japānas "Panasonic" jau pērn paziņoja, ka pārtrauc sadarbību ar "Huawei".

Rinkēvičs intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" skaidroja, ka pirmais solis pagājušajā nedēļā parakstītās deklarācijas iedzīvināšanai būs konsultācijas ar speciālistiem par to, kādas ir iespējas 5G tīklu Latvijā attīstīt, izmantojot alternatīvas "potenciāli kompromitētām informācijas tehnoloģijām".

"Pērnā gada septembra beigās tika reģistrēts mobilo sakaru operatoru SIA "Bite Latvija" un SIA "Tele2" kopuzņēmums SIA "Centuria", kura izveides mērķis ir veicināt 5G attīstību Latvijā un Lietuvā –dalot tīkla infrastruktūru. Savukārt tehnoloģijas, kādas tiks izmantotas 5G ieviešanā tiks noteiktas iepirkuma rezultātā," portālam "Delfi" norādīja "Bite Latvija" sabiedrisko attiecību vadītāja Una Ahuna-Ozola.

Visu sarunu ar Rinkēviču var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!