"Jūsu amatbrāļi teiktu – Kalnmeiers speciāli sagrāva apsūdzību uzturošo grupu. Mēs taču teicām – Kalnmeiers ir Lemberga cilvēks," tā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ironizēja par sekām, kas, viņaprāt, rastos, ja viņš būtu paaugstinājis amatā prokuroru Juri Jurisu. Juriss, kurš ir viens no apsūdzības uzturētājiem Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā, bija viens no pretendentiem uz Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas vadītāja amatu.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurori uzrauga daudzu Latvijas skaļāko korupcijas skandālu izmeklēšanu. Iepriekš šo nodaļu ilgstoši vadīja virsprokurors Modris Adlers, kurš šī gada sākumā devās pensijā. Par viņa pēcteci 6. jūlijā, tikai dažas dienas pirms sava pilnvaru termiņa beigām Kalnmeiers iecēla prokuroru Māri Leju.

Uz šo amatu pretendēja arī citi pazīstami prokurori, kā Viorika Jirgena un Juriss, tomēr Kalnmeiers intervijā skaidroja, ka Leja bijis vispopulārākais tieši kolēģu aptaujā – savācis 23 punktus, pretstatā tuvākā konkurenta 13. "Tam ir ļoti liela nozīme, lai būtu cieņa un autoritāte savu padoto vidū. Tāda viņam nenoliedzami ir," uzsvēra Kalnmeiers. Ģenerālprokurors arī norādīja, ka kaut Leja atšķirībā no Jurisa nav zinātņu doktors, arī viņš esot gana kvalificēts šim amatam.

Jurisa kandidatūra Kalnmeiera ieskatā neesot bijusi piemērota arī citu iemeslu dēļ, proti, Juriss ir vadošais prokurors Lemberga krimināllietā, kuru jau vairāk nekā desmit gadus izskata Rīgas apgabaltiesa. No sākotnējiem četriem prokuroriem tajā šobrīd palikuši tikai divi apsūdzības uzturētāji, jo Jānis Ilsteris atbrīvots pēc savas apsūdzības daļas uzturēšanas, bet prokurore Ilga Pegle nesen devusies pensijā. "Tātad palikuši ir divi – grupas vadītājs Juriss un [Aivis] Zalužinska kungs. Ja Jurisu es ieceļu amatā, tā grupa vispār izjūk. Viņš ir grupas vadītājs un es uzskatu, ka Zalužinskis viens netiks galā ar šo apsūdzību. Un tādā gadījumā jūsu amatbrāļi teiktu – Kalnmeiers speciāli sagrāva apsūdzību uzturošo grupu. Mēs taču teicām – Kalnmeiers ir Lemberga cilvēks. Redziet, ko viņš izstrādāja!" ironizēja ģenerālprokurors.

Ar savu pēcteci ģenerālprokurora amatā Juri Stukānu viņš Lejas iecelšanu augstajā amatā neesot apspriedis. Kalnmeiers norādīja, ka Stukāns esot paudis apņēmību veidot prokuratūrā jaunu struktūrvienību, kuras vadītāja amatā iecelt Jurisu.

Jāatgādina, ka arī Leja uzturējis valsts apsūdzību vairākos skaļos kriminālprocesos, tostarp tā dēvētajā "Latvenergo" amatpersonu lietā un Bērnu slimnīcas korupcijas skandālā. Viņš arī bija viens no uzraugošajiem prokuroriem tā dēvētās Oligarhu lietas izmeklēšanā, kura tika izbeigta nenonākusi līdz tiesai. Starp Leju un bijušajiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadošajiem darbiniekiem Jutu Strīķi un Juri Jurašu (JKP) tādēļ izveidojās konflikts. Strīķe Lejam pārmeta uzvešanos kā "oligarhu mafijas turpinājumam". Leja savukārt kritiku noraidīja un pārmeta oponentiem nemotivētu apvainojumu izteikšanu.

Kalnmeiera pilnvaru termiņš ģenerālprokurora amatā beidzas 11. jūlijā. Par viņa pēcteci Tieslietu padome un Saeima izvēlējusies Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Stukānu.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!