"Negribu noniecināt Jāni Kalniņu, bet vai tiešām tā vērtība ir Jānim tāda? Vai tur nenāk līdzi arī politika?" tā Latvijas hokeja izlases (nu jau bijušā) vārtsarga Jāņa Kalniņa plānus turpināt karjeru Krievijā raidījumā "Aizmugure" komentēja laikraksta "Diena" hokeja apskatnieks Māris Zembergs, atgādinot, ka neoficiāl izskanējis – Kalniņam Krievijā piesolīti 700 000 dolāru par sezonu. Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs tikmēr uzsvēra, ka Kalniņa pāreja uz Krieviju ir noraidīta, Krievija to apstrīdējusi un joprojām tiek gaidīts Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) lēmums.

Kalniņš un Nikolajs Jeļisejevs ir divi Latvijas hokejisti, kuri publiski atzinuši, ka par spīti Krievijas agresīvajam karam pret Ukrainu, grib turpināt karjeru Kontinentālajā Hokeja līgā (KHL). Tomēr viņu uzvārdi KHL komandu sastāvos un spēlētāju pieteikumos joprojām nav atrodami, kaut Maskavas "Spartak", joprojām uzstāj, ka tās sastāvā būtu jāspēlē Mikam Indrašim, kurš plānus spēlēt Krievijā noliedz.

Pļāvējs raidījumā skaidroja, ka Kalniņš un Jeļisejevs oficiāli pieprasījuši pārejas uz Krieviju, bet LHF tās nekavējoties noraidījusi, kā to prasa Latvijas likums, tādēļ tiek gaidīts IIHF lēmums. Jeļisejevs tikmēr jau paspējis piedalīties kādā pārbaudes spēlē Sočos, kaut LHF to nav saskaņojusi. Zembergs savukārt piebilda, ka kādā intervijā Kalniņu nolūkojušā kluba Habarovskas "Amur" treneris izteicies, ka skaidrībai par latviešu vārtsarga spēlēšanu Krievijā vajadzētu būt līdz šīs nedēļas beigām.

Zembergs arī atgādināja, ka pēc tam, kad deviņdesmitajos gados basketbolisti Gundars Vētra un Igors Miglinieks izvēlējās spēlēt NVS izlasē, Latvijā tas viņiem ļoti ilgi tika pieminēts, un darbu atrast dzimtenē bija grūti. "Domāju, ka Kalniņš ļoti apzināti gāja uz to soli un rēķinājās ar rezonansi, jo tas jau bija pēc Indraša gadījuma," atzina Zembergs.

Viņš arī pauda aizdomas, vai Kalniņa pāreja uz KHL nav politiski, ne sportiski motivēta, ilustrējot to ar Alekseja Jemeļina gadījumu. Proti, šis sešas sezonas NHL pavadījušais Krievijas hokeja izlases aizsargs nesen parakstījis līgumu ar Minskas "Dinamo" par 575 000 ASV dolāru. "Kalniņa gadījumā iet runa, cik zināms, par 700 000. Negribu noniecināt Jāni Kalniņu, bet es nolieku viņus blakus – vai tiešām tā vērtība ir Jānim tāda? Te ir jautājums, vai tur ir tikai sportiskā puse, vai tur nenāk līdzi arī politika, kāpēc Jānis tiek parakstīts ar tādu summu, lai Krievija parādītu, ka lūdzu – Latvijas spēlētājs pie mums spēlē," skaidroja Zembergs.

Jāpiebilst, ka Kalniņš iepriekš spēlējis Ungārijas, Čehijas un Somijas hokeja līgās, 2022. gadā kļūstot par Somijas čempionu.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Pasaules čempionāts vasarā ir nebijusi situācija hokejā, bet tas dod priekšrocības dažām komandām, ļaujot savākt labākos spēlētājus, jautāts par Latvijas U-20 izlases sniegumu, atzina Pļāvējs. Zembergs savukārt neierasto čempionāta norises laiku vērtēja, kā Latvijas lielāko trumpi pret citām komandām, jo mērķtiecīga gatavošanās šim čempionātam varēja sākties jau ļoti laikus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!