Latvijas izlase šā gada čempionātā virzās pēc sava plāna, savācot trīs punktus; sensācijas neesam izveidojuši, bet vēl ir laiks, Delfi TV raidījumā "Aizmugure" sacīja hokeja treneris Ēriks Miļuns. "Mums uz čempionātu ir iedots līdzi konkrēts spainītis ar [noteiktu skaitu] ripu, ko ir kāds no augšas salicis, cik mums būs goli. Tātad ir spainītī vēl ripas, es tā domāju.," cerību pauda treneris.

Viņš arī piebilda, ka trīs spēles parādījušas, ka daudz kas nav atkarīgs no mums pašiem, bet gan no tiesnešu lēmumiem, kas dažkārt nosvārstās par labu vienai vai otrai pusei.

Runājot par gaidāmo spēli ar Čehiju, hokeja eksperte Guntars Paste vērtēja – kaut arī spēļu statistika rāda pretinieku pārākumu pār Latvijas izlasi, šī komanda vairākās spēlēs rādījusi samocītu sniegumu. "Čehija ir kā "melnais zirdziņš" - to, kā ir īstenībā, mēs nevaram zināt, jo viņi kā inteliģenta komanda neko nenes ārā no ģērbtuvēm," piebilda Paste.

Vienlaikus jāņem vērā, ka Latvijai ir labāks vārtsargs nekā Čehijas izlasei. "Uzskatu, ka mums ir ļoti paveicies, ka mums šosezon ir Elvis Merzļikins un ka viņš ir gatavs spēlēt visas spēles, un mums nevajag domāt par aizmuguri, jo tur ir siena," uzskata Paste.

Miļuns savukārt uzsvēra, ka pēdējos gados mūsu hokejistu vidējais līmenis tomēr ir "pievilcies uz augšu vairāk", un varam spēlēt drošāk.

Paste papildināja, ka noticēt sev ir pats galvenais. "Trakākais ir, ja iesit trīs golus, reāli nobīsties un sāc tos sargāt," viņš komentēja.

Piedāvājam noskatīties radījuma spilgtākās epizodes:


Spēlē ar ASV trīs iesistie vārti Latvijas izlasei bija kā auksta duša, taču jāņem vērā, ka amerikāņi ir vairāk jauni un azartiski, nevis meistarīgi, vērtē Paste.

Kad redzams, ka spēle ir zaudēta, kļūst vieglāk spēlēt - nav tās mandrāžas, spēlētāji nebaidās kļūdīties, un sanāk labāk, nekā tad, kad komanda mobilizējas – iemeslus, kāpēc izlases sniegums uzlabojās spēles noslēgumā, analizē Miļuns.

Spēlē pret Norvēģiju beigās sākās panika, jo Latvijas komanda mēģināja noturēt rezultātu, savukārt norvēģiem zaudēt nebija ko. "Man norvēģi ļoti patika. Viņi mūs atlaida," uzskata Paste. Miļuns papildina, ka komanda ir jauna un tai galvenais ir uzvarēt, tāpēc tā sāka skatīties uz tablo un gaidīt, kad beigsies spēles laiks.

Abi hokeja eksperti ir vienisprātis, ka no spēcīgāko komandu "lielā četrinieka" būtu "jānoēd" Čehija. ASV hokejs ir spēcīgā līmenī, jo tajā "gāž baigo naudu iekšā", norāda Paste.

Teodora Bļugera nepiedalīšanās izlasē ir gan slikta, gan laba ziņa, jo vieta izlasē parādījās uzbrucējam Klāvam Veinbergam. "Tas ir nevis atbalstāmi, bet saprotami," par Bļugera nepiedalīšanos čempionātā norāda Miļuns, savukārt Paste uzsver: "Teodora dārzā mest akmeni būtu vispār nevajadzīgi, viņš vienmēr rāvies uz izlasi un ir labs spēlētājs, un viņš ir zvaigzne."

Vērtējot, vai pieci iemesti vārti trīs spēlēs ir apmierinoši, Miļuns norādīja: "Neko neesam zaudējuši, un mēs vēl neesam visus savus golus sametuši."

Čehijas izlase ir kā melnais zirdziņš, vērtē Paste. "Mēs jau nezinām īstenību, kas šajā komandā notiek – viņi kā inteliģenta komanda neko nenes ārā no ģērbtuvēm, bet varbūt treneriem ir piegājiens, kas zvaigžnotiem hokejistiem ne visiem patīk."

Ja mēs "lādēsim iekšā" vairākumu, tad viss būs kārtībā – Latvijas izlases izredzes spēlē pret Čehiju vērtē hokeja eksperti. "Tas arī nav slikti, ka nespēlējam uz atsišanos, bet cenšamies arī kaut ko veidot," komentē Paste. Miļuns papildina, ka pēdējos gados mūsu spēlētāju vidējais līmenis "ir pievilcies uz augšu."

Pats galvenais, lai spēlētāji sev notiv. "Trakākais ir, ja iesit trīs golus, reāli nobīsties un sāc tos sargāt," pauž Paste. Viņaprāt, Latvijas izlasei ir paveicies, ka tai aizmugurē ir "siena" – vārtsargs Elvis Merzļikins.

"Man patīk šogad vidējā zona, komanda spēlē citādāk. Agrāk aktīvāk spēlējām vidējā zonā, bet tagad spēlējam gudrāk un ir pozitīvi pagriezieni, aktivitāti un agresivitāti pretinieka zonā," vērtē Miļuns.

Ja šodien pieņemam zaudējumu, visdrīzāk, paliksim, kur esam, un kopumā tā nebūs traģēdija – tipveida čempionāts, nekas slikts, nekas labs. Ja uzvarēsim, tiksim uz priekšu, bet čehiem tā būs traģēdija, atgādina Miļuns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!