Sensacionāli Pasaules kausa pusfinālā iekļuvusī Marokas izlase tā atlikušos mačus varēs justies kā mājinieki, turklāt, ja cenšas analizēt marokāniešu līdzšinējo disciplinēto spēli un atsevišķu spēlētāju līmeni, viņu sasniegums nemaz tik sensacionāls vairs neizskatās – šādiem vērtējumiem par Pasaules kausa norisi raidījumā "Aizmugure" dalījās studijas viesi, kaismīgi futbola līdzjutēji - mūziķis un komponists Uldis Marhilēvičs un "Delfi" žurnālists Toms Ģigulis.

Marhilēvičs apspriežot Marokas negaidīto uzvaru pār Portugāli ceturtdaļfinālā, atgādināja, ka vairāki Marokas izlases spēlētāji profesionālo karjeru aizvada augstākā līmeņa Eiropas klubos, kā arī izcēla Ziemeļāfrikas komandas disciplīnu un taktiku: "Tas nav vienkārši – mēs tagad nostāsimies kā mūris aizsardzībā, tur ir kombinācijas!"

Ģigulis pievienojās sarunas biedra atziņām: "No vienas puses neesam pieraduši Maroku redzēt ceturtdaļfinālos un pusfinālos, bet no otras puses, ja paskatāmies uz kvalitāti, varbūt tas nav tāds pārsteigums. Taktika, kā Uldis minēja, perfekta pret Protugāli. Varbūt pārliecinoši sēž aizsardzībā, bet arī ejot uzbrukumā viņi veido momentus – skaists futbols!" Ģigulis arī atzīmēja, ka pateicoties ģeogrāfiskajai un kulturālajai tuvībai starp Maroku un mājinieci Kataru, paredzams, ka atlikušajās spēlēs Marokāņi varēs izjust arī izteiktu līdzjutēju atbalstu.

Raidījumā Marhilēvičs dalījās atmiņās par futbola fanošanas kultūru vēl padomju laikā, abi viesi izteica savas prognozes un cerības par atlikušo spēļu rezultātiem un atminējās, cik labi veicies derībās par futbolu.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:


Marhilēvčs skaidroja, ka par futbolu fano visu dzīvi. Skolas laikā Liepājā katru sestdienu no 10 līdz 17 liedagā ar sētas puišiem spēlējuši futbolu, un nereti viņiem pievienojušies tā laika Liepājas "Zvejnieka" [tagad "FK Liepāja" - red.] spēlētāji. Lielo kaislību pret futbolu viņā iededzis 1966. gada leģendārais Pasaules kausa fināls starp Angliju un Vāciju, par kuru uzņemtā dokumentālā filma dažus gadus vēlāk nonākusi arī Padomju Latvijas kinoteātros.

Pievēršoties ceturtdaļfināla rezultātiem, Ģigulis atzina, ka Brazīlija var vainot tikai pati sevi – Horvātija bija jāuzvar, pat par spīti tās vārtsarga fenomenālajai spēlei.

Marhilēvičs arī izcēla Japānas fenomenu, kura šajā čempionātā grupu turnīrā uzvarēja Spāniju un Vāciju: "Man viņi visi līdzinājās tādiem maziem Mesi. Visi tā kā tādas skrūvītes, perfekti organizēti. Perfekta austrumu disciplīna."

Kaut pēc zaudējuma Marokai portugāļi nekautrējās vainot tiesneša lēmumus, Marhilēvičs uzsvēra, ka sirds vairāk sāp par Angliju, jo soģis šajā spēlē šķitis nekonsekventāks, zaudējis spēles grožus. Abi studijas viesi vienojās vērtējumā, ka angļi emocionāli bija pelnījuši uzvarēt, jo disciplinēti atspēlējušies no iedzinēju pozīcijām.

Anglija jau septīto reizi no Pasaules kausa izstājas tieši ceturtdaļfinālā. Ģigulis atzīmēja – apbrīnojami, ka par spīti kopumā cienījamai spēlei, Anglijai jau kuro reizi čempionāts ieiet vēsturē ar vienu spēli visu nepareizo iemeslu dēļ. Marhlēvičs piebilda, ka Francijas komanda uzvaru pār Angliju tik kaislīgi svinējusi, acīmredzot, saprotot, ka par spīti favorītu statusam, uzvara šajā spēlē tai nebūt nebija garantēta.

Marhilēvičs savulaik ar dzejnieku un futbola līdzjutēju Aivaru Eipuru vienojušies – ja no Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupas izkļūst Islande vai Ukraina, Eipurs raksta dzejoli, bet Marhilēvičs – komponē mūziku. Islande togad šokēja futbola pasauli ne tikai iekļūstot izslēgšanas spēlēs, bet arī šo spēļu pirmajā kārtā uzvarot Angliju, tomēr Marhilēvičam tagad nācās atzīties, ka neatceras vai tā laika vienošanās izpildīta.

Teorētiski finālā ir iespējams iepriekšējā Pasaules kausa atkārtojums – Francija pret Horvātiju, atgādināja Ģigulis. Marhilēvičs paredzēja, ka Maroka jau savu labāko spēli ir parādījusi un tai Franciju pusfinālā uzvarētu nebūs pa spēkam. Tikmēr horvātu un argentīniešu duelis ir absolūti neprognozējams.

Jautāti par Lionela Mesi lomu Argentīnas izlasē, abi viesi atzina, ka šogad tā tik tiešām ir liela. Marhilēvičs atzīmēja, ka ņemot vērā viņa cienījamo stāžu, Mesi spēlē ļoti labi un jūtams, ja pretiniekiem izdodas Mesi nosegt, tad pajūk arī Argentīnas kopējais spēles zīmējums. Ģigulis piebilda – ja iepriekš Mesi kritizēts, ka lieliski spēlē klubos, bet ne izlasē, tad tagad Mesi izlasē parāda savu labāko spēli.

Kurš būs čempions? Marhilēvičs jokoja, ka tie, kam vajadzēja uzvarēt, jau aizbraukuši mājās. Ģigulis savukārt izteicās, ka kaut šis turnīrs māca, ka konvencionālās gudrības ir jāatmet, viņam ticamāks šķiet Francijas vai Argentīnas triumfs. Kaut arī finālspēle starp Horvātiju un Maroku nenoliedzami būtu interesanta gan sportisku, gan nesportisku iemeslu dēļ.

Raidījuma jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!