Kaut Latvijas hokeja izlase treniņos šogad īpašu uzsvaru likusi uz vairākuma izspēli, no daudzām četrās līdzšinējās spēlēs tiesnešu dotajām iespējām, līdz šim īstenota tikai viena. Kādēļ? Hokejists Rihards Marenis raidījumā "Aizmugure" pieļāva, ka atkal vairākumā pārāk koncentrējamies uz skaistām izspēlēm, tā vietā, lai "iebakstītu" kādus "netīros" vārtus.

Latvija līdzšinējās četrās pasaules hokeja čempionāta spēlēs piedzīvojusi divus zaudējumus un izcīnījusi divas uzvaras. Vienīgie līdzšinējie vairākumā gūtie vārti tika iesisti spēlē pret Norvēģiju, atstājot Latviju pirmspēdējā vietā vairākuma izspēlē starp visām 16 čempionāta dalībniecēm.

Marenis raidījumā atzīmēja, ka, lai arī treniņos vairākuma izspēli var iemēģināt, treniņā un īstā spēlē tā tik un tā ļoti atšķirsies – kaut vai tādēļ, ka treniņā aizsardzībā esošie hokejisti nespēlēs tik pašaizliedzīgi, guļoties priekšā ripām, jo tā viegli gūt traumas. "Spēlēs nāk pretinieks, kurš ir daudz agresīvāks, nekā tavi spēlētāji treniņā. No tā, ko es esmu redzējis, man šķiet, ka trūkst "slepkavas instinkta" – ja nesanāk izspēle, tad tik un tā uzmest pa vārtiem. Pieci pret četri spēlējot vārtu priekšā vienmēr kāds ir," viņš norādīja.

"Ja vairākums neiet, nu iemetam vienus "smirdīgos", "netrīos" vārtus – tādus, kuri kādam no kājas iebakstās. Tad jau arī aizies, jo tad arī pretinieks mazliet "atsēžas atpakaļ" – nākamajā vairākumā neiet vairs tik agresīvi, jo zina, ka ir arī netīrie uzbrukumi, metieni no "nulles" leņķa, tikai lai būtu atlecošā ripa," prātoja hokejists.

Latvijas sieviešu izlases hokejiste Līga Miljone savukārt norādīja, ka treneriem, redzot, ka vairākums nevedas, nav plašas izvēles kā rīkoties: "Nav jau daudz variantu – vai nu tu sāc mainīt spēlētājus un skaties kā nu kuram iet, vai arī jāskatās, ko pretinieki dara. Jo pienāk mirklis, kad pretinieki ir mūs "atkoduši", un tad ir jāsāk mainīt."

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:


Internetā popularitāti ieguvis video, kurā hokeja aģents Guntars Paste komentējot Latvijas un Čehijas spēli, kritizē lēmumu pagarinājumā laist laukumā Oskaru Batņu. Eksperta viedoklis gan strauji zaudēja aktualitāti, jo tieši Batņa iesita uzvaras vārtus. Marenis atzīmēja, ka Batņas izvēle ir loģiska – liela auguma spēka uzbrucējs, ar spēcīgu metienu, kurš pēdējos gados ļoti uzlabojis arī slidošanas ātrumu.

Viesi dalījās arī māņticību un pirmsspēles rituālu pieredzē. Piemēram, Miljone vienmēr visu ekipējumu sāk vilkt ar labo pusi – vispirms labais cimds, slida, elkoņsargs un tā tālāk, tikai tad kreisie.

Pret čehiem spēlēt ir "pretīgi", atzina Marenis – Čehija piekopjot stingru un netīru hokeju. Arī Miljone atzina, ka šis čehu stils vērojams arī sieviešu hokejā – bakstīšana ar nūju, kad tiesnesis neskatās un tā tālāk.

Pievēršoties mačam ar Norvēģiju, abi viesi atzina, ka šajā spēlē Latvijas sniegums bija salīdzinoši vājāks, un mums paveicās, ka arī norvēģi nerādīja brīnumus.

Latvijas izlase līdz šim ir arī starp čempionāta vājākajām arī metienu realizācijā. Miljone atzina – šobrīd Latvijas izlasē ir labi cīnītāji, bet "snaiperu" trūkst. Marenis atzīmēja, ka vairākiem spēlētājiem gan ir potenciāls par "snaiperiem" kļūt.

Par gaidāmo spēli pret Slovēniju, Miljone brīdināja nebūt pārāk pašpārliecinātiem – viņa ir klātienē vērojusi Slovēnijas maču un secinājusi, ka šai izlasei ir ļoti izteikts cīņas gars un spēja "iet līdz galam". Marenis piezīmēja, ka Latvijas izlasei jau gadu desmitiem raksturīgs "klasiskais stāsts" – izcila spēle un uzvara vai vismaz skaists zaudējums pret favorītiem, kam seko mokpilnas spēles ar nosacītiem pastarīšiem. .

Par gaidāmo maču pret Kazahstānu, abi viesi arī aicināja būt piesardzīgi. Gan Latvija, gan Kazahstāna šādā mačā uzskata par savu pienākumu "paņemt" visus punktus.

Raidījuma jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!