Cik ilgi pastāvēs Putina režīms un kāda ir Krievijas nākotne – revolūcija, jauns "labais cars" un nerimstošas imperiālistiskās ambīcijas, vai valsts demokratizācija un federalizācija? Par to raidījumā "Kāpēc" žurnāliste Olga Dragiļeva sarunājās ar kādreizējo oligarhu un politieslodzīto Mihailu Hodorkovski.

Hodorkovskis ir uzņēmējs, kas deviņdesmitajos atvēra vienu no pirmajām komercbankām Krievijā, pārņēma desmitiem valsts uzņēmumu, tajā skaitā iegādājās arī naftas gigantu "Yukos", un dažu gadu laikā kļuva par bagātāko cilvēku Krievijā.

Miljardieris atbalstīja Krievijas liberālo opozīciju un kritizēja prezidentu Valdimiru Putinu, kā rezultātā 2003.gadā viņu aizturēja, izvirzot apsūdzības saistībā ar krāpšanu. Desmit gadus Hodorkovskis pavadījis cietumā. "Amnesty international" viņu atzina par "sirdsapziņas cietumnieku".

Izkļuvis no ieslodzījuma, Hodorkovskis kopā ar ģimeni nekavējoties pameta Krieviju, kā arī atjaunoja kustību "Atvērtā Krievija". Šobrīd Hodorkovskis ir viens no Krievijas opozicionāru, zinātnieku un sabiedrisko darbinieku grupas dibinātās Pretkara komitejas dalībniekiem.

Īsi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Hodorkovskis pauda, ka pāreja uz nekatastrofisku nākotni bez valsts degradācijas un izjukšanas iespējama tikai revolūcijas ceļā. Vai tauta Krievijā uz revolūciju ir spējīga – klausieties raidījumā.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!