Lielā mērā sabiedrības reakcijas un drošības riski, demontējot pieminekli Uzvaras parkā, būs atkarīgi no viedokļu līderiem, kuri potenciāli varētu mobilizēt pieminekļa atbalstītājus uz kaut kādām darbībām, "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" pauda filozofs Igors Gubenko. Savukārt viena no 9. maija gājiena "Nemirstīgais pulks" organizatorēm Elizabete Krivcova (Saskaņa) norādīja, ka pagaidām precīzi nevar atbildēt, ko darīs, taču viņai gribētos protestēt pret pieminekļa nojaukšanu.

"Es nezinu, ko es darīšu. Jā, man gribas pret to protestēt. Es uzskatu, ka tas ir nepareizi," sacīja Krivcova, komentējot pieminekļa demontāžu un to, vai mudinās iedzīvotājus iesaistīties kādās aktivitātēs pret nojaukšanu. Krivcova gan solīja, ka uz vardarbību neaicinās un darīs visu, lai tās nebūtu.

Gubenko norādīja, ka, runājot par īstermiņa drošības riskiem, liela loma būs tieši viedokļu līderiem, tāpēc būtu jāstrādā ar šiem organizatoriem, jo "viņi ir atslēgas cilvēki, no kuriem daudz kas atkarīgs".

Viņš arī piebilda, ka šogad 9. un 10. maijā Uzvaras parkā bija daudz mazāk cilvēku salīdzinājumā ar citiem gadiem. "Tā ir problēmas daļa, ka par šiem karogu vicinātājiem, Krievijas atbalstītājiem mēs tā kā pēkšņi būtu uzzinājuši 9. vai 10. maijā, lai gan viņi visu laiku te ir bijuši, mēs vienkārši par viņiem neesam interesējušies pārāk. Te arī es uzņemos atbildību, ka neesmu centies kaut kā uzrunāt no savas puses šos cilvēkus," sacīja Gubenko.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!