"Kā mēs strādājam, es jums neatskaitīšos, sorry [atvainojiet – red.]!" Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Nils Ušakovs raidījumā "Nākamais, lūdzu!" šādi atbildēja uz jautājumiem par to, cik izmaksājusi dažādu ar "Saskaņu" saistītu personu nodarbināšana Eiropas Parlamentā (EP). "Saskaņas" pārstāvji raidījumā skaidroja arī savu politisko šķiršanos no Daugavpils mēra Andreja Elksniņa un to, vai joprojām nepiekrīt viņa izteikumiem par Krimas piederību; to, kā balsos seksuālo minoritāšu tiesību jautājumos, kā arī to, kurš Ušakova ieskatā safabricējis pret viņu krimināllietas.

Ušakovs ir bijis 9. Saeimas deputāts, desmit gadus vadījis Rīgas domi. 2019. gadā viņš no Rīgas mēra amata tika atstādināts, bet drīz pēc tam ievēlēts EP. Šobrīd viņš ir viens no trim "Saskaņas" līdzpriekšsēdētājiem un no partijas saraksta uz EP kandidē ar pirmo numuru. Raidījumā piedalījās arī Olga Petkeviča, kura startē ar otro numuru. Atpazīstamību viņa guvusi iestājoties pret prasību Krievijas pilsoņiem Latvijā kārtot latviešu valodas prasmju pārbaudījumu. Trešā intervijas dalībniece bija Regīna Ločmele, kura bijusi gan 12., gan 13. Saeimas deputāte, šobrīd ir viena no "Saskaņas" līdzpriekšsēdētājām un uz EP startē ar trešo kārtas numuru.

"Viņi saka, ka bija referendums"

Petkeviča, kura nav "Saskaņas" biedre, raidījumā viņa sevi pieteica kā potenciālo Daugavpils pārstāvi EP. "Re:Baltica" veidotajā seriālā "Šķelšanās" uz jautājumu, kam pieder Krima, viņa iepriekš atbildējusi, ka "īstenībā es atbalstu Elksniņu, kad viņš saka, ka de facto tur ir Krievija, de jure tur ir Ukraina".

Jāatgādina gan, ka tieši Daugavpils mēra Andreja Elksniņa nostāja Krimas piederības jautājumā bija viens no iemesliem viņa aiziešanai no "Saskaņas" – vismaz tā tolaik publiski izteicās partijas līderi, tostarp Ušakovs. Elksniņš gan no partijas izstājās pats, pirms viņu no tās izslēdza.

Jautāts, kāda ir atšķirība starp Elksniņu, kuram partija bija jāpamet, un Petkeviču, kura tagad no tās kandidē, Ušakovs tagad vairs nebija tik kritiski noskaņots pret bijušo partijas biedru. "Andrejs ir teicis absolūti skaidri, ka Krima ir Ukraina, bet faktiski patreiz pieder Krievijai. Vai to otro daļu vajag nepārtraukti atkārtot, un cilvēkiem, ja viņi to pasaka, vajag viņus sodīt un lamāt? Es neesmu pārliecināts, tāpēc, ka faktiski dotajā brīdī Krima ir Krievijas Federācijas faktiskā pārvaldībā, tāpat kā daļa no citām Ukrainas teritorijām," viņš teica.

Savukārt Petkeviča teica, ka viņa piekrītot Latvijas un mūsu sabiedroto valstu nostājai Krimas jautājumā, tomēr uz precizējošu jautājumu, vai Krievija kontroli pār pussalu ieguvusi pretlikumīgi, viņai skaidras atbildes nebija. "Viņi saka, ka tur bija referendums. Es nezinu kā to vērtēt, es neesmu tik augstā mērogā starptautisko tiesību eksperts, lai to vērtētu – likumīgi, nelikumīgi. Savām acīm es to neredzēju. 2014. gadā es laikam biju bērna kopšanas atvaļinājumā un tik detalizēti tiem notikumiem nesekoju. Es nesaprotu vispār šo jautājumu būtību šobrīd, jo, nu, i' kas, ka es pateikšu -likumīgi vai nelikumīgi? Kas no tā mainīsies?" viņa vaicāja.

Uz paskaidrojumu, ka tas vēlētājiem ļaus saprast, kādas vērtības viņa pārstāvēs EP, Petkeviča atteica: "Mana nostāja ir tāda, ka karam ir jābeidzas pēc iespējas ātrāk. Un es jau teicu, ka es nosauktu par kara noziedznieku pat Ušakovu, ja no tā beigtos karš šodien."

Vēlāk uz skatītāja jautājumu, vai karam būtu jābeidzas ar Ukrainas uzvaru, Petkeviča atkal neteica, ne jā, ne nē, tā vietā sakot, ka "karam jābeidzas ar mieru". Jautāta, vai viņai pieņemams būtu arī tāds "miers", kad daļa Ukrainas paliek okupēta vai Krievija pārņem pār to kontroli, Petkeviča teica, ka "manuprāt, būtu pieņemams jebkurš miers, kurš iestātos šobrīd".

Ušakovs steidza kolēģei palīgā, kritizējot, ka neesot jēgas runāt par jautājumu, kuru mēs nevaram ietekmēt. Viņš uzstāja, ka "mēs visi esam par mieru", kam jābūt ilgstošam, nevis pamieram, un ideālā variantā, ja Ukrainai izdotos maksimāli atbrīvot savu teritoriju.

No izmaksām līdz "nošaušanai"

"Saskaņas" programmā norādīts, ka stingrāk jākontrolē ES budžeta izdevumi, tādēļ Ušakovam tika jautāts, vai šo principu viņš attiecina arī uz saviem kā deputāta tēriņiem. Piemēram, LTV raidījums "de facto" iepriekš ziņoja, ka 2022. gadā Ušakovs kā pakalpojumu sniedzēju sev piesaistījis savu draugu Dmitriju Ļičkovski. Ļičkovksis iepriekš publiski piesaukts kā viens no "Rīgas Satiksmes" (RS) konsultantu skandāla figurantiem. Laikā, kad Ušakovs vadīja Rīgas domi, Ļičkovskis trijos gados nopelnījis 81,5 tūkstošus eiro, veidojot informatīvos paziņojumus, kas tika rādīti sabiedriskā transporta ekrānos.

Ušakovs tagad skaidroja, ka Ļičkovskis esot ļoti labs žurnālists un 2022. gadā esot bijis liels projekts, kura ietvaros izvietoti daudzi raksti krieviski rakstošajos medijos. Ļičkovskis šos rakstus esot rakstījis. Tomēr, cik Ļičkovskim par to samaksāts, Ušakovs atteicās atklāt, uzstājot, ka "viss tiek pārbaudīts EP". "Es, ar jūsu atļauju, par kolēģiem, kas ar mani strādā, tagad atskaitīties, cik kurš no viņiem saņems, negribu. Viņi nav publiskas personas, un par to, kā viņi dzīvo, nav obligāti jāzina visai sabiedrībai," teica Ušakovs.

Uz aizrādījumu, ka pats Ušakovs gan ir publiska persona, par kuras rīcību ar publiskiem līdzekļiem sabiedrībai ir tiesības zināt, politiķis atteicās atbildēt, tā vietā cenšoties izsmiet jautājumu: "Es obligāti pateikšu EP vadībai, ka Dragiļevas kundzei ir bažas par to, cik godīgi deputāti izmanto piešķirto finansējumu!"

Ušakovs arī neatbildēja uz tālākiem precizējošiem jautājumiem, piemēram, cik rakstus tad Ļičkovskis šī projekta ietvaros uzrakstījis. Tā vietā viņš deva mājienus par žurnālistes attieksmi un "revolucionāro pārliecību", ka "visus jānošauj". "Jā, jūs to varat droši nofiksēt, ka es esmu atteicies jums teikt par saviem kolēģiem," viņš teica.

Jautāts par citiem ar "Saskaņu" saistītiem cilvēkiem, kuri snieguši apmaksātus pakalpojumus Ušakovam EP, piemēram, Rīgas domes deputāts Ivans Ribakovs un deputātes Annas Vladovas meita Larisa, Ušakovs teica, ka šos cilvēkus pazīst "padsmit gadus", un tā esot veiksmes atslēga, "bet vēlreiz, kā mēs strādājam, es jums neatskaitīšos, sorry [atvainojiet – red.]".

Aizstāvēs LGBT un vīriešus

Ušakovs šajā EP sasaukumā ir atbalstījis EP rezolūciju, ar kuru tika nosodīta Polija par tās vēršanos pret seksuālo minoritāšu tiesībām. Jautāts, kā "Saskaņas" pārstāvji par šādiem jautājumiem balsotu nākamajā sasaukumā, viņš norādīja, ka viņš personīgi rīkotos tāpat, bet "Saskaņā" kopumā par to vienmēr esot bijis brīvais balsojums.

Petkeviča savukārt pauda, ka viņa vienmēr atbalstot visu mazākumu tiesības, bet "es nekad neatbalstīšu šo tiesību uzspiešanu vairākumam". Lūgta precizēt, kā balsotu, piemēram, ja gadījumā kāda valsts censtos ieviest "no LGBT brīvas zonas", kā savulaik Polijā, Petkeviča teica, ka "es neuzskatu, ka jebkuru cilvēku ir jāizspiež no kaut kurienes un jāveido šitās "free zonas" [brīvas zonas – red.], bet es vēlreiz saku, ka tiklīdz viņu tiesības sāk tikt uzspiestas man un ietekmēt manus bērnus, notiek jau nevis tiesību aizstāvēšana, bet propaganda, tad stop".

Ločmele tikmēr solījās būt "konsekventa" un atbalstīt seksuālās minoritātes, gan piebilstot, ka, viņasprāt, Latvijā tagad īpaša aizsardzība esot nepieciešama vīriešiem. "Es varbūt pārsteigšu visus, man rītdien jāiet debatēt uz sieviešu organizāciju "Marta", bet manuprāt, neskatoties uz to, ka kopumā pasaulē sievietes tiek diskriminētas, Latvijā, manuprāt, sāk veidoties viena grupa, kurai nepieciešama īpaša aizsardzība, un tie ir vīrieši. Es runāju par ģimenēm, mums ir cilvēku kopdzīves krīze," viņa teica.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

02:44 Eiroparlamenta deputāts, bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs saka - ja viņu ievēlēs Eiropas Parlamentā, pašvaldību vēlēšanās nākamgad nepiedalīsies, tomēr daudz kas atkarīgs no vēlēšanu rezultātiem 8. jūnijā. Pēdējos piecos gados piedzīvotais liecinot, ka "dajebkas var notikt."

07:02 Ušakovs pauž pārliecību, ka pierpasījums viņu izdot tiesāšanai Latvijā, ko EP neatbalstīja, bijis "ļoti zemā kvalitātē" un tas, viņaprāt, liecinot par to, ka process esot politiski safabricēts. Ušakovs neatbild, kurš tad ir lietas "safabricētājs" - tehniskais izpildītājs esot prokuratūra vai KNAB. Tāpat viņš pauž, ka premjera politiskajam spēkam esot "lielākas kapacitātes" pielietot savas spējas.

17:52 Ušakovs pauž – balsojums par viņa parlamentārās imunitātes neatcelšanu nevarot būt politizēts, kaut arī EP Juridiskās komitejas ziņotājs un lēmuma sagatavotājs bijis Žils Lebretons – ar Krieviju saistītās "Nacionālās frontes" deputāts, Marinas Lepēnas partijas biedrs, kurš konsekventi balsojis pret Krievijas uzsākto karu nosodošiem EP lēmumiem.

22:02 "Ne vienmēr lietas, kas izskatās kā skandālveidīgi notikumi, ir tieši tādi," saka Regīna Ločmele par iespējamību, ka "Saskaņa" ir izmantojusi rīdzinieku naudu sevis reklamēšanai.

27:44 Petkeviča, paziņojot par kandidēšanu uz EP, centās norobežoties no "Saskaņas" pagātnes skandāliem, aicinot par to jautājumus uzdot Ušakovam, ne viņai. Konkrētus jautājumus, kuros viņai ar "Saskaņu" nesaskan, Petkeviča nenosauc – neesot bijis laika par to runāt: "Esmu kā viesis šajā sarakstā, tāpēc uzreiz norobežojos, ka neesmu "Saskaņa". Mēs sadarbojamies, mums ir daudz krustpunktu, kur varam viens otram palīdzēt, bet es neesmu līdzatbildīga par partijas darbu, jo neesmu partijas biedre," uzsver Olga Petkeviča.

31:19 "Pat ja es būšu kaut kāds viesmākslinieks, tā ir mana debija politikā, gribu saprast, ko es varu un cik liels būs atbalsts manām aktivitātēm," saka Petkeviča. Ušakovs uzsver, ka viņus vieno kopīgs liels "darba gabals" par Krievijas pilsoņiem, bet nav bijis tik daudz laika, lai saprastu, kur viedokļi atšķiras.

35:51 Uz skatītāja jautājumu, vai Olgai Petkevičai ir vēl kādi mērķi, atskaitot Krievijas pensionāru intereses Latvijā runāt krieviski, kandidāte saka, ka "EP nodarbotos gan jau ar cilvēktiesībām" un"mērķis numur viens ir Daugavpilī dabūt balsi EP līmenī", jo Latvijā vietējo varu uzrunāt neesot izdevies.

40:16 "Tiklīdz es tur tikšu, es iedziļināšos, ātri visu apgūšu, visas tās procedūras uzzināšu un spēšu tos instrumentus izmantot," Petkeviča atzīst, ka viņai šobrīd trūkst zināšanu, kā un kādas iniciatīvas virzīt EP mazākumtautību interešu aizstāvībai.

43:04 Jautājumā par to, kam pieder Krima, Petkeviča atbalsta Daugavpils mēra viedokli, ka "de facto" tā ir Krievija, "de iure" – tur ir Ukraina. Ušakovs saka – neesot pārliecināts, ka vajag nepārtraukti to atkārtot un sodīt un lamāt cilvēkus, kas to pasaka.

47:52 Petkeviča neredz jēgu vērtēt, vai Krimas okupācija notikusi likumīgi vai nelikumīgi - viņa piekrītot oficiālajai ES nostājai, ka Krima ir okupēta, tomēr tas ir fakts, ka tur šobrīd ir Krievijas varasiestādes, Krievijas pases un Krievijas rubļi. "Nezinu, kāpēc mani sauc par Putina aģenti!" pauž kandidāte. Viņai neesot paziņu Krimā, kam pajautāt, kas notika patiesībā. Vienlaikus viņa piemin, ka viņai esot paziņa Harkivā, kura paudusi, ka no atbalsta mītiņiem Ukrainai neesot nekādas jēgas.

50:55 Ušakovs kritizē – tā esot kļūda "obligāti eksaminēt" ikvienu krievvalodīgo, pieņemot, ka katrs, kas runā krievu valodā, ir līdzatbildīgs par to, kas notiek Ukrainā.

52:47 Uz skatītāja lūgumu sniegt skaidru atbildi, vai karam jābeidzas ar Ukrainas uzvaru, Petkeviča nespēj skaidri atbildēt - karam esot jābeidzas ar mieru. Viņai būtu pieņemams arī miers, kas nāk ar nosacījumu - daļa Ukrainas paliek okupēta. "Man ir vienalga, kādas teritorijas būs Ukrainai pēc kara. Svarīgi, lai cilvēki nemirtu!" iekarst Petkeviča. Viņa uzskata - ja nevaram ietekmēt kara iznākumu, neesot jēgas par to runāt.

1:01:14 Lai gan "Saskaņa" savā programmā uzsver, ka "stingrāk jākontrolē Eiropas budžeta izdevumi," Ušakovs nevēlas atklāt, kādu samaksu par pakalpojumiem no EP līdzekļiem saņēmis viņa draugs Dmitrijs Ličkovskis, kurš 2022.gadā esot palīdzējis gatavot rakstus krievu valodā. Strādāšana ar cilvēkiem, ko pazīstot gadiem ilgi, esot Ušakova veiksmes atslēga.

1:08:05 "Saskaņa" savā programmā sola palielināt finansējumu dažādām atbalsta programmām. Uz jautājumu, kur šiem mērķiem ņemt naudu, Ločmele saka, ka pamatā jārevidē EP resursi, samazinot darbinieku skaitu, un jārevidē EP fondu programmas, kur vājais punkts esot "zaļais kurss" – daļa šīs naudas jānovirza "cilvēku dzīvju pielāgošanai konkrētai ekonomiskai un enerģētiskai krīzei".

1:15:28 Aicināta skaidrot "Saskaņas" programmā pausto, ka ES attiecīgajām iestādēm daudz vairāk jāiesaistās veselības un medicīnas jomā, Petkeviča no komentāriem atturas, jo "neesam katrs speciālists visās jomās, kas ir uzskaitītas programmā." Savukārt Ločmele skaidro - nepieciešama sadarbība kopīgu vakcīnu un reto slimību zāļu iepirkumos, speciāla programma cīņai ar vēzi ES līmenī. "Protams, jautājums, kas par to maksās," piebilst kandidāte.

1:18:08 Jautāti, kā EP balsotu par rezolūciju ar nosodījumu kādai valstij, kas neievēro LGBT tiesības, Ušakovs un Ločmele saka, ka atbalstītu, kaut Saskaņā par to esot brīvais balsojums. Petkeviča tikmēr saka, ka esot par visu minoritāšu tiesībām, bet pret to "uzspiešanu": "Ja notiek nevis tiesību aizstāvēšana, bet propaganda, tad – stop." Ločmele piebilst – lai gan kopumā pasaulē sievietes tiek diskriminētas, Latvijā, viņasprāt, veidojas jauna aizsardzības grupa, un tie ir vīrieši: "Es runāju par ģimenēm – mums ir krīze, cilvēku kopdzīves krīze."

Viss "Delfi" saturs par EP vēlēšanām pieejams šeit. Raidījuma epizodes ir pieejamas arī Apple un Spotify podkāstos!

Šo satura ciklu "Nākamais, lūdzu!" līdzfinansē Eiropas savienība izmantojot Eiropas Parlamenta dotāciju programmu komunikācijas jomā. Eiropas Parlaments netika iesaistīts tā sagatavošanā, un jebkāda informācija vai viedokļi, kas pausti saistībā ar šo projektu, tam neuzliek nekādu atbildību vai saistības; par projektu ir atbildīgi tikai programmas autori, intervējamās personas, redaktori vai izplatītāji saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem. Eiropas Parlaments arī neuzņemas atbildību par tiešu vai netiešu kaitējumu, kas var rasties, īstenojot šo projektu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!