"Tas lielais izaicinājums gan pakalpojumu sniedzējiem, gan arī pašvaldībām, pirmkārt, ir tas, ka esošās izmaksas uz infrastruktūru, jo īpaši laukos, kas iekļauj degvielu, piegādes izmaksas, produktu izmaksas, ir "eksplodējušas". Tās ir uztaisījušas milzīgu pārrāvumu," galvenos izaicinājumus aprūpes jomā raidījumā "Šķēršļu josla" iezīmē biedrības "Latvijas Samariešu apvienība" direktors Andris Bērziņš. Aprūpes pakalpojuma izmaksas, ņemot vērā arī darba samaksas pieaugumu, augs par apmēram trešdaļu.

Aprūpes pakalpojuma pieejamība ir ļoti būtiska problēma daudziem, kuru ģimenē ir smagi slims tuvinieks. Turklāt, ņemot vērā sabiedrības novecošanos, nepieciešamība pēc šī pakalpojuma katru gadu pieaug. Vēl salīdzinoši nesen Latvijā bija vairāki novadi, kur tas nebija pieejams. Pēc Administratīvi teritoriālās reformas pakalpojums vismaz "uz papīra" ir pieejams visā Latvijā, tomēr ne visi, kam tas nepieciešams, to var saņemt bez maksas.

Jautāts, vai pēc novadu apvienošanas neizveidojās situācija, ka atsevišķos novados pakalpojuma pieejamība pasliktinājās, Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu un invaliditātes politikas departamenta direktors Aldis Dūdiņš atbild noliedzoši – viņa rīcībā šādas informācijas neesot. Tomēr izaicinājumu aprūpes jomā netrūkst – pilngadīgām personām pakalpojuma pieejamība var būt atkarīga gan no viņu ienākumiem, gan pašvaldības, kurā dzīvo.

Lai arī eksperti uzskata, ka aprūpes jomā kustība notiek vēlamajā virzienā, soļi, kas tiek sperti situācijas uzlabošanai, ir pārāk mazi un gausi.

Piedāvājam noskatīties raidījuma spilgtākās epizodes:

"Labā ziņa, ka šobrīd mēs vēl to spējam nodrošināt," par aprūpes mājās pieejamību saka Bērziņš, "bet izaicinājums – cik ilgi?" Bērniem pakalpojums ir pieejams bez maksas, bet par to, vai pakalpojumu apmaksā arī pieaugušajiem, lemj katra pašvaldība.

Tāpat ir gadījumi, kad pakalpojums cilvēkiem nav pieejams, jo vienkārši trūkst aprūpētāju. Bērziņš skaidro: "Realitātē tas galvenais iemesls, kāpēc to nevar izdarīt, ir tas, ka tieši tajā konkrētajā reģionā – pilsētā vai novadā, vai teritorijā – fiziski nav neviena zināma aprūpētāja, kas būtu gatavs to darīt, un nav arī iespējas caur sludinājumiem tādus atrast."

Aldis Dūdiņš skaidro, ka iepriekš ne visur bija pieejams aprūpes mājās pakalpojums, bet šobrīd situācija ir uzlabojusies. Visos novados tiek nodrošināta aprūpe mājās.

Tāpat neesot pamata bažām, ka, pašvaldībām apvienojoties, daļa iedzīvotāju būtu nonākusi nelabvēlīgākā situācijā nekā pirms reformas.

Līdzīgi kā citās jomās, arī aprūpes mājās nodrošināšanā viens no šī brīža galvenajiem izaicinājumiem ir izmaksu pieaugums. Bērziņš norāda, ka aprūpes izmaksas ir "eksplodējušas" un ir jāstrādā, lai pakalpojuma apmēru noturētu esošajā līmenī.

Jautāts par to, vai situācija aprūpes jomā uzlabojas, Bērziņš norāda, ka virziens ir pareizais, tikai soļi varētu būt lielāki un straujāki, bet jāņem vērā, ka labklājības joma nekad iepriekš un arī pašlaik nav valsts galvenā prioritāte.

Raidījumu "Šķēršļu josla" vari klausīties arī "Apple" un "Spotify" podkāstos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!