Apritējis gads, kopš Latvijā darbu sāka dzērienu iepakojumu depozīta sistēma. Kāds bijis šī gada devums Latvijas videi, vai mazinājusies atsevišķu tirgotāju pretestība sistēmas ieviešanai, vai sistēmas darbībā nav atklājušies kādi "zemūdens akmeņi", vai iedzīvotāji ar šo sistēmu apraduši, par to ceturtdien, 2. februārī raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) valdes priekšsēdētāju Miku Stūrīti un Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektores vietnieci Lauru Anteinu.

Kā ziņots, depozīta sistēmas darbības pirmajā gadā Latvijā nodoti vairāk nekā 250 miljoni tukšo depozīta iepakojumu, tā preses konferencē sacīja DIO valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Aktīvākie periodi depozīta iepakojumu nodošanai darbības pirmajā gadā bijušas Jāņu brīvdienas, kad dienas laikā nodoti vidēji 1,49 miljoni iepakojumi, kam seko vasaras sezonas noslēgums ar 1,66 miljoniem iepakojumu dienā un gadumija ar 1,18 miljoniem iepakojumu dienā.

DIO dati liecina, ka iedzīvotāji vienā reizē vidēji darba dienā nodod 18 iepakojumus, bet brīvdienās – 20. Lielākā kupona summa par atgriezto iepakojumu pagājušajā gadā bija 99,9 eiro, kas ir gandrīz 1000 nodoto iepakojumu.

Tikmēr Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga konferencē sacīja, ka patlaban Latvijā strādā 1400 depozīta pieņemšanas vietas, no kurām 1000 ir automatizētas, bet 400 - manuālas. Viņa norādīja, ka šis skaitlis ir mainīgs, jo mainās tirdzniecības vietu skaits, tomēr taromātu un depozīta sistēmas pirmā gada darbību viņa vērtē kā labu.

Komentējot lielākos izaicinājums depozīta sistēmas darbības pirmajā gadā, VVD ģenerāldirektore minēja tirgotāju sūdzības par higiēnas prasību nodrošināšanu, uzglabāšanas telpu trūkumu un darbinieku papildu slodzi. Viņa piebilda, ka šie pārmetumi galvenokārt saistīti ar darbinieku nepatiku pret jaunajiem pienākumiem un to, ka uzņēmumu īpašnieku vērtību skalā vides ilgtspējai ir zema prioritāte.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!