Kaut arī politikas vērotāji un eksperti pirms 14. Saeimas vēlēšanām prognozēja, ka vēlētāju aktivitāte varētu būt vēl zemāka nekā pirms četriem gadiem, notika pretējais – pie urnām devās 59,14% balsstiesīgo, kas ir par gandrīz 5 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējās Saeimas vēlēšanās. Kas motivēja doties vēlēt un par ko liecina iedzīvotāju izvēles – par to otrdien, 4. oktobrī, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Alina Lastovska sarunājās ar Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktoru Arni Kaktiņu un politoloģi, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāju Leldi Metlu-Rozentāli.

Kopš neatkarības atjaunošanas vēlētāju aktivitāte katrās Saeimas vēlēšanās vairāk nekā 20 gadu garumā ir arvien sarukusi, un eksperti pauduši satraukumu, ka, aktivitātei noslīdot zem 50%, tas radītu nopietnus izaicinājumus demokrātiskajai sistēmai. 

Kaut arī šogad kāpums nav ļoti liels, šī ir pirmā reize, kad balsot devušies vairāk balsstiesīgo, nekā pirms četriem gadiem.

Tikmēr šā gada septembra nogalē publicētā SKDS aptauja liecina – vairāk nekā puse iedzīvotāju Latvijā īsti netic, ka, piedaloties Saeimas vēlēšanās, viņi spēj ietekmēt to iznākumu un līdz ar to arī procesus valstī. Pretējās domās ir 38% iedzīvotāju – 29% aptaujāto uzskata, ka ar dalību vēlēšanās drīzāk var ietekmēt procesus valstī, bet vēl 9% ir pārliecināti par šādu iespēju.

Savukārt CVK apkopotā informācija liecina, ka šogad aptuveni divreiz biežāk nekā pērn cilvēki balsojuši ar tukšu aploksni.

Kas motivējis cilvēkus doties balsot un par ko liecina viņu izvēles – skatieties raidījumā. 

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!