Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Jura Podnieka studija izveidojis video stāstu sēriju "7 stāsti par mums", kuru pamatā ir reāli diskriminācijas gadījumi Latvijā, tādējādi aicinot pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem un pašiem pret sevi. Ar šiem video stātiem turpmāko nedēļu laikā piedāvā iepazīties arī portāls "Delfi".

"Mēs dzīvojam Eiropā, un šeit tā nav pieņemts," – bieži var dzirdēt šo ērto atrunu, kas ļauj neiepazīt atšķirīgo, paiet garām dažādībai un pieprasīt, lai tā pieņem mums zināmus vaibstus. Stāsta varoņi kafejnīcā pie kopīga galda sāk būvēt stikla sienas, kas rodas no sabiedrībā radītās panikas. Cilvēks, kas tikko vēl bija labs jurists un vērtīgs kolēģis, kļūst par aizdomīgu musulmani, kurš, iespējams, kādā kaktā gatavo spridzekli. Pieradumi sniedz stabilitātes izjūtu, bet šī pati stabilitāte un drošība citās kultūrās var nozīmēt pavisam ko citu.

Stāsta dokumentālā varone Līga Fatima Legzdiņa dalās savā pieredzē: "Sabiedrībā es nereti jūtos apdraudēta, īpaši pēdējā laikā agresivitāte uz ielas ir palielinājusies. Tiek izteiktas aizskarošas piezīmes – man tiek teikts, lai braucu projām, lai nešaudos ar acīm, tiek komentēts mans izskats. Citreiz cilvēks pasaka: "Vai, es nobijos." Tad es saku: "Nevajag baidīties."

Aktrise Zane Aļļēna, kura piedalījās īsfilmas tapšanā, uzskata, ka cilvēkiem, neatkarīgi no viņu reliģiskās piederības, būtu jājūtas sabiedrībā kā tās pilnvērtīgiem locekļiem. "Netālu no manas dzīvesvietas atrodas Islāma Kultūras centrs. Nereti tuvējā apkārtnē dodos pusdienot un esmu satikusi ļoti patīkamus cilvēkus. Liels bija mans šoks, kad pēc lūgšanas pie centra, sabiedrībā izcēlās dusmu vētra. Negāciju apmērs bija neadekvāts."

Īsfilmu sērija "7 stāsti par mums" dod iespēju iepazīt ne tikai 7 reālus cilvēkus, kas savā dzīvē saskārušies ar diskrimināciju, bet rosina arī pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem, jūtot līdzi pazīstamu latviešu aktieru izspēlētiem stāstiem.

Īsfilmas piedāvā Sabiedrības integrācijas fonds un Jura Podnieka studija. Režisors Oskars Morozs, operators Valdis Celmiņš, montāžas režisore Sandra Alksne, māksliniece Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Līga Banga, skaņu režisors Klāvs Siliņš. Lomās Indra Briķe, Valdis Lūriņš, Zane Dombrovska, Ieva Pļavniece, Zane Aļļēna, Enriko Avots un citi iemīļoti latviešu aktieri. Izpildproducentes Marta Kontiņa un Elizabete Palasiosa, producente Antra Cilinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!