Pirms sešiem gadiem - 2009.gada 13.janvārī - tika izsludināts pasākums, kura mērķis bija panākt atklātu, godīgu valsts pārvaldi, ekonomisko jautājumu risināšanu, kā arī nevardarbīgā veidā pieprasīt toreizējam Valsts prezidentam Valdim Zatleram 9.Saeimas atlaišanu, pretējā gadījumā draudot ar protestiem visā Latvijā.

Akcijas laikā tiek dziedātas dziesmas, teiktas runas un skandēta himna.

Šī "dziesmotā akcija" gan jau pavisam neilgi pēc noslēguma pārtop nemieros, kas tagad tiek dēvēti par "bruģa revolūciju" jeb "Vecrīgas grautiņiem". Akcijas bilance ir skaudra: izpostītas ēku fasādes un veikali, izārdīts Vecrīgas bruģis, ievainoti cilvēki, 126 aizturēti "nemiernieki", no kuriem kriminālas apsūdzības tiek uzrādītas vairāk nekā 60 cilvēkiem, kā arī vismaz 19 000 latu zaudējumi.

Tika ierosinātas krimināllietas no kurām viena, jeb tā dēvētā pamata krimināllieta pret 68 apsūdzētajiem tika sadalīta trīs daļās, izveidojot jaunus kriminālprocesus pret 23, 25 un 20 apsūdzētajiem. Vēlāk tiesa šos kriminālprocesus sadalīja vēl sīkāk.

Vairākas no lietām jau izskatītas un apsūdzētajiem piespriesti pat reāli cietumsodi, bet citas lietas vēl gaida savu izskatīšanu tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!