Dusmas ir viena no emocijām, ko laiku pa laikam izjūt katrs. Vieni tās cenšas kontrolēt, citi apspiež, bet vēl citi ļauj tām vaļu. Tas, kā mēs kontrolējam un atbrīvojamies no dusmām, ietekmē gan mūsu, gan mūs līdzcilvēku labsajūtu un garastāvokli. Ir dažādu veidu dusmas, un tās mūs ietekmē ļoti atšķirīgi.

Grāmatu autors, pasniedzējs un personīgās izaugsmes treneris Prestons Ni "Psychology Today" skaidro, ka ir četru veidu dusmas. Svarīgi piebilst, ka šo dusmu pamatā ir psiholoģiski, nevis bioloģiski faktori, piemēram, dažādu vielu lietošana, hormonu līmeņa svārstības vai smadzeņu bojājumi.

Attaisnojamās dusmas

Šīs dusmas parasti ir saistītas ar pārdzīvojumiem par pasaulē valdošām netaisnībām. Tās var būt dusmas par vides jautājumiem, cilvēktiesību pārkāpumiem, cietsirdību pret dzīvniekiem, vardarbību ģimenē vai citām problēmām. Īstermiņā dusmas par kādu netaisnību var radīt pozitīvu iznākumu, jo tās tiek vadītas, lai kaismīgi stātos pretī pārmaiņām un ieviestu uzlabojumus. Tomēr ilgtermiņā jebkuras dusmas, arī tās, kurām ir šķietami ļoti spēcīgs pamats un attaisnojums, ir neveselīgas. Tās neļauj gūt mieru un rada ciešanas. Ja cilvēks regulāri par kaut ko dusmojas, ilgtermiņā viņš jebkurā gadījumā kaitēs pats sev.

Aizkaitinājuma dusmas

Lielākajai daļai cilvēku šāda veida dusmas ir visierastākās. Aizkaitinājuma dusmas var radīt ļoti dažādi pārdzīvojumi un vilšanās, ar ko jāsaskaras ikdienā. Tas var būt kāds kaitinošs autovadītājs, kas nobloķē ceļu, partnera neiejūtība, bērnu jampadrači, priekšnieka izdarības vai kāds cits notikums. Ja mēs koncentrējamies uz negatīvo un ļoti personīgi uztveram un iekšēji pārdzīvojam citu darbības un vārdus, ir ļoti viegli regulāri piedzīvot aizkaitinājuma dusmas. Šīs dusmas ir kaitīgas un destruktīvas, jo liek citu cilvēku problēmām kļūt par tavu problēmu.

Agresīvās dusmas

Agresīvās dusmas ir novērojamas brīžos, kad cilvēks vēlas realizēt varu, manipulēt vai kontrolēt kādu citu. Ja šādas dusmas tiek regulāri piedzīvotas un izpaustas, tās pāraug apcelšanā, apspiešanā, psiholoģiskajā vardarbībā vai emocionālā izmantošanā. Šīs dusmas no malas var šķist spēcīgas, bet ļoti biežo tās atspoguļo personas nedrošību, pārliecības trūkumu un bailes. Ļaušanās šādām dusmām nozīmē nepatīkamu konfliktu piedzīvošanu, izjukušas attiecības un sliktu reputāciju. Ļoti bieži tieši šī veida dusmas visnegatīvākās sekas rada agresoram, kas tām ļaujas. Protams, cieš arī viņa upuri.

Dusmu izvirdumi

Dusmu izvirdumi bieži ir saistīti ar agresīvajām dusmām. Tie ir vērojumi situācijās, kad cilvēka savtīgās vēlmes un vajadzības netiek apmierinātas. Šādos brīžos nav būtiski, cik neatbilstošas un neiespējams ir šīs vēlmes. Lielākajā daļā gadījumu izvirduma upuri nebūt nav pelnījuši šādu pārmetumu gūzmu un zākas. Dusmu izvirdumi ir raksturīgi cilvēkiem pieaugšanas procesā, bet netrūkst arī tādu, kas no šāda bērnišķīga uzvedības modeļa nespēj atbrīvoties. Dusmu izvirdumi kavē veiksmīgu un veselīgu attiecību veidošanu un cilvēkiem, kam tie raksturīgi, var būt nepieciešama speciālista palīdzība, lai iemācītos kontrolēt savas emocijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!