Foto: Shutterstock
Astoņas standarta darba stundas nereti ir par maz, lai paspētu izdarīt visu, kas bijis ieplānots. Taču nevienam nepatīk biroja telpās uzturēties ilgāk nekā darba līgumā paredzēts, tāpēc, lai darbi neaizkavētos, tie tiek ņemti līdzi uz mājām. Iespējams, tev šķiet, ka reizi pa reizei šādi darīt nav slikti, tomēr ne velti katram ir sava īstā vieta, un arī darbam jāpaliek darbā.

Darba ņemšana līdzi uz mājām var izpausties dažādi - kāds jau tūliņ pēc pirmās acu atvēršanas agri no rīta ver vaļā e-pastus, kāds cits pirms miega steidz pabeigt atskaiti, kuras nodošanas termiņš strauji tuvojas beigām. Protams, ir reizes, kad nākas sevi veltīt darbam arī brīvajos brīžos, jo ir lietas, kas savu izpildi negaidīs, kā rezultātā var tikt pazaudēts kāds nozīmīgs sadarbības piedāvājums vai klients. Taču šadai rīcībai nevajadzētu kļūt par paradumu, un mājām - par otru biroju.

Iedvesmojoties no portāla ''Lifehack'', piedāvājam iepazīties ar iemesliem, kāpēc darbs jāatstāj darbā.

Darba stresam pakļauj arī ģimeni

Kāda žurnāla ''Time'' numura intervijā Aleksandrs Trotmens, "Ford Motors" priekšsēdētājs, teicis - uzsākot jaunas darba attiecības, visiem patīk papildu atalgojums, taču ātri vien cilvēks nogurst un kļūst nervozs, aug spiediens no vadības, kā arī spriedze ņem virsroku. Rezultātā, paņemot līdzi uz mājām nepabeigtos darbus, tu savu ģimeni pakļauj stresam un spriedzei, kuru tev radījis jau vairākkārt minētais darbs.

Aug risks saslimt ar depresiju

Ir pētījumi, kas liecina, ka cilvēkiem, kas diennaktī strādā vairāk nekā 11 stundas, aug risks saslimt ar depresiju. Nereti šīs 11 stundas sasummējas tajās dienās, kad darbu esi paņēmis līdzi uz mājām, taču ne tu, ne tavi tuvinieki nevēlas, lai tev rastos veselības problēmas.

Samazinās darbspēja

Ironiski, bet pārāk daudz darba samazina spēju kvalitatīvi veikt visus uzdotos uzdevumus. Darāmajiem darbiem krājoties kaudzītē, tavs stresa līmenis ceļas, kas apgrūtina loģisko un stratēģisko domāšanu. Ja darbu ņem līdzi uz mājām, stresu ņem līdzi arī tur, tāpēc dienas beigās tev nav bijusi iespēja atrast brīdi atslodzei. Kā rezultātā stress un darāmo darbu saraksts tikai turpina augt, bet tava darbspēja - kristies.

Tas aptur psiholoģisko un mentālo atjaunošanos

Kā jau iepriekš minēts, mājām ir jābūt vietai, kur tu atpūties un atjaunojies, lai ar svaigu prātu un jaunu skatu uz lietām nākamajā dienā vari doties uz darbu un risināt vēl nepaveikto. Taču, ja, atnākot mājās pēc smagas darba dienas, tev somā ir dators ar neaizvērtiem atskaišu failiem, kas gaida, kad tiks pabeigti, tu liedz sev iespēju psiholoģiski atjaunoties.

Tava darba un personīgā dzīve nav līdzsvarā

Lai gan tu nemitīgi strādā arī mājās tikai tādēļ, lai nodrošinātu ģimeni ar visu nepieciešamo, tādējādi tu viņiem liedz iespēju saņemt tavu uzmanību, kas ir tikpat ļoti nepieciešama kā jumts virs galvas un sātīgas brokastis. Veiksmīgi cilvēki prot sabalansēt gan darbu, gan personīgo dzīvi.

Tas grauj tavu pašapziņu

Katrs no mums vēlas saņemt cieņu un novērtējumu, taču, uzņemoties par daudz, nereti citi sāk kāpt tev uz galvas, kā rezultātā cieš tava pašapziņa. Esot mājās, velti laiku tikai sev un saviem tuviniekiem, jo tikai tā iespējams stiprināt savu pašpārliecinātību un uzņemties vadību pār savu dzīvi.

Tas sabojā attiecības

Tieši tikpat daudz uzmanības un enerģijas, cik no mums prasa darbs, ir pelnījušas arī attiecības ar draugiem un ģimeni. Koncentrējot sevi visu darbam, tev vairs neatliek ne laika, ne spēka, lai tuviniekiem sniegtu to, ko viņi ir pelnījuši.

Nepietiek laika ēšanai un gulēšanai

Tā kā darbs paņem ļoti daudz tava laika un novērš tavu uzmanību no apkārt notiekošā, kvalitatīvs miegs un pilnvērtīgs uzturs paliek otrajā plānā. Tikai atstājot darbu birojā, tu spēj pilnībā koncentrēties savai veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!