Foto: Kadrs no filmas
Lai gan šobrīd vairums no mums gatavojas atvaļinājumiem, nevis darba pārrunām, zināšanas par to, kā sevi prezentēt potenciālā darba devēja klātbūtnē, vienmēr ir noderīgas. Šai sakarā piedāvājam informāciju, kā izturēties darba intervijās, kā arī izplatītāko kļūdu apkopojumu un vērtīgus padomus, kā runāt par vēlamo algas apjomu un uz kādiem jautājumiem, savukārt, neatbildēt.

Ko vajadzētu izdarīt pirms darba intervijas un tās laikā

Foto: Shutterstock
  • Ģērbies atbilstoši uzņēmuma specifikai, kurā vēlies strādāt. Izvairies no pārmērīgi konservatīva apģērba, ja darba vide ir samērā neformāla, tomēr nedodies uz pārrunām tā, it kā grasītos pēc darba intervijas uzreiz doties uz rokfestivālu. Tāpat pievērs uzmanību tam, cik tīrs un kārtīgs ir tavs apģērbs. Izrauti diegi, atirušas vīles, pie apģērba pielipušas dzīvnieka spalvas un netīri apavi pārliecinoši izkonkurēs tavas zināšanas, kompetenci un personības šarmu.
  • Izplāno savu ierašanos laicīgi! Noskaidro precīzu uzņēmuma atrašanās vietu, atrodi stāvvietu automašīnai, kā arī atvēli laiku labierīcību apmeklējumam, lai atsvaidzinātos un noskaņotos darba pārrunām. Tāpat ir vēlams, lai arī pēc visa iepriekš minētā paveikšanas tev tik un tā būtu liekās desmit minūtes, ko atstāt rezervē.
  • Izrādi cieņu un laipnību ikvienam cilvēkam, ko sastopi pirms darba interviju sākšanās. Ļoti iespējams, sieviete, kurai atbildēji strupi un neiecietīgi, būs to darbinieku sastāvā, kuri vadīs tavas pārrunas. Atceries, ka, jau ienākot pa uzņēmuma durvīm, tu sevi prezentē un radi pirmo iespaidu, kas var būt noteicošais faktors pozitīvā darba pārrunu iznākumā.
  • Tiekoties ar darba pārrunu vadītāju, turi staltu muguru, neizvairies no acu kontakta un sniedz stingru rokasspiedienu, tā atstājot par sevi pārliecinātas personības iespaidu.
  • Piefiksē pārrunu vadītāja vārdu, kā arī uzņēmumā ieņemto amata pozīciju. Sarunas laikā nekādā gadījumā nelieto familiāras uzrunas formas!
  • Pievērs uzmanību savai ķermeņa valodai! Slēgtas pozas (sakrustotas rokas, potītes un kājas) rada iespaidu, ka nevēlies atklāties, kā arī neesi ieinteresēta notiekošajā. Pārmērīga žestikulēšana un kustīgums savukārt radīs nenopietnu un, iespējams, pat kaitinošu iespaidu.
  • Atbildot uz jautājumiem un raksturojot savu darba pieredzi, mini to pamatojošus un konkrētus piemērus, kad vien tas iespējams. Nekādā gadījumā nesniedz strupas atbildes, kā arī neatkārto vārds vārdā to, kas jau ierakstīts tavā CV un motivācijas vēstulē!
  • Ja neizproti sev adresētā jautājuma būtību, lūdz pārrunu vadītāju to precizēt. Nekautrējies no sava lūguma – ja runāsi, neizprotot lietas būtību, situācija būs krietni muļķīgāka.
  • Esi godīga un atklāta. Cenšoties par sevi radīt nepatiesu iespaidu, apzinātā vadības maldināšana atklāsies tad, kad jau uzsāksi darba attiecības konkrētajā uzņēmumā. Tomēr šādā gadījumā vilšanos piedzīvosi gan pati, gan priekšniecība, atklājot, ka tavas prasmes, personības iezīmes vai kompetence patiesībā nemaz neatbilst konkrētās profesijas specifikai.
  • Izturies pretimnākoši, paud ieinteresētību un pozitīvu attieksmi! Atceries, ka tiek vērtētas ne tikai tavas prasmes un atbilstība amatam, bet arī personība, taviem, iespējams, topošajiem kolēģiem analizējot, cik viegli vai grūti jums varētu būt sastrādāties.
  • Uzdot pārdomātus un precizējošus jautājumus, kas sniegs tev detalizētākas zināšanas par uzņēmuma darbību. Pirms intervijas atceries izpētīt visu tev pieejamo informāciju par konkrēto amatu, kā arī uzņēmumu un tā darbības principiem, kas ļaus tev sagatavot loģiskus un profesionālus jautājumus.
  • Saglabā cieņpilnu attieksmi ne tikai pret darba pārrunu vadītājiem, bet arī sevi. Ja sastopies ar aizskarošiem vai intervijai neatbilstošiem jautājumiem, atceries par savām tiesībām uz tiem neatbildēt.
  • Intervijas noslēgumā pārliecinies, ka esi skaidri sapratusi, kāds ir tālākais rīcības plāns – cik ilgā laikā uzzināsi pārrunu rezultātus un ar ko tev nepieciešamības gadījumā vajadzētu kontaktēties.
  • Atvadies ar cieņu, pateicoties par tev veltīto laiku un neaizmirstot pieklājīgi atsveicināties!
Publikācijā izmantota informācija no career.vt.edu.

Biežāk pieļautās un muļķīgākās kļūdas, kas mazina pozitīvu darba pārrunu rezultātu

Foto: PantherMedia/Scanpix
  • Neattaisnojies! Uzņemies atbildību par saviem lēmumiem, darbībām un izteikumiem!
  • Neizsakies kritiski un negatīvi par iepriekšējiem darba devējiem!
  • Nesniedz nepatiesu informāciju par sevi, savām prasmēm, personības īpašībām, kompetencēm un darba pieredzi!
  • Neizturies pārlieku familiāri! Atceries, ka darba pārrunās galavārds jāsaka to vadītājiem, neuzņemies intervijas norises organizēšanu!
  • Neradi par sevi iespaidu, ka konkrētā vakance tevi saista vien atalgojuma, uzņēmuma piešķirto bonusu, izdevīgās atrašanās vietas vai citu maznozīmīgu iemeslu dēļ!
  • Nesāc runāt par atalgojumu, pirms šo tematu vēlas aplūkot darba intervijas vadītāji.
  • Nepaud pārmērīgu izmisumu un vēlmi strādāt jebkuru darbu, ko vien vari atrast!
  • Neliec pārrunu vadītājam minēt, kādam amatam tu būtu vispiemērotākā! Atceries, ka šādā nolūkā vari vērsties pie karjeras konsultanta, kas, analizējot tavu personību, prasmes, pieredzi un zināšanas, noteiks tev piemērotāko amatu.
  • Sagatavojies visiem iespējamiem jautājumiem, ko potenciālie darba devēji tev varētu uzdot. Ļoti iespējams, intervijas laikā tos pat nedzirdēsi, tomēr, ja nespēsi atbildēt pat uz elementārākajiem jautājumiem, diezin vai izturēsi darba pārrunas.
  • Lai gan tas šķiet tik pašsaprotami, nereti cilvēki tomēr piemirst izslēgt savu viedtālruni, dodoties uz darba interviju. Telefona zvani, īsziņas vai jaunas sarakstes Facebooka ne tikai traucēs pārrunu norisi, bet arī ievērojami kaitēs tavam tēlam.
Publikācijā izmantota informācija no career.vt.edu.

Jautājumi, uz kuriem darba intervijā nav jāatbild

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā vēstī portāls "CV Online", darba devējs intervijas laikā nedrīkst uzdot jautājumus, kas neattiecas uz paredzētā darba veikšanu vai nav saistīti ar kandidāta piemērotības novērtēšanu šim darbam, kā arī diskriminējoša rakstura jautājumus.

Jautājumus, uz kuriem intervijas laikā var neatbildēt, var iedalīt divās grupās: 

Aizvainojošie un cieņu aizskaroši jautājumi;
Diskriminējošie jautājumi, kurus Darba likumdošana aizliedz darba devējam uzdot.

Aizvainojošie jautājumi:

Jebkurš jautājums, kas tev tiek uzdots un liek tev justies zemākstāvošai, mazvērtīgākai vai kā citādi tevi personīgi aizskar vai aizvaino, piemēram: Vai jūs tuvākajā laikā neplānojat palikt stāvoklī, vai jūs bieži slimojat, kāpēc jūs ar savu izglītību nestrādājat Briselē, vai jūs lietojat alkoholu, vai jūs regulāri no rītiem kavējat darbu utt.

Diskriminējošie jautājumi par:

  • grūtniecību (izņemot, ja darbs ir bīstams grūtniecēm, piemēram: rentgena laborants);
  • ģimenes vai laulības stāvokli;
  • iepriekšēju sodāmību, izņemot gadījumus, kad tam attiecībā uz veicamo darbu varētu būt būtiska nozīme (piemēram, darbs bankā);
  • reliģisko pārliecību vai piederību pie kādas reliģiskās konfesijas;
  • piederību pie kādas politiskās partijas, darbinieku arodbiedrības vai citas sabiedriskās organizācijas;
  • nacionālo vai etnisko izcelsmi.

Vēlamā alga – vai to jānorāda, piesakoties vakancei?

Foto: Shutterstock

Vēlamās algas lielums nav obligāti jānorāda savā pieteikumā vai CV, tā ir informācija, kas tiek izrunāta telefonintervijas vai klātienes darba intervijas laikā. Taču, kā rīkoties, ja darba sludinājumā tiek pieprasīts norādīt vēlamo algas līmeni?Atbildi sniedz Inga Daliba, personāla atlases un konsultāciju uzņēmuma DarbaGuru.lv vadītāja.

Neesi pārāk konkrēta

Vislabāk norādīt vēlamās algas līmeni no līdz, nevis nosaukt vienu konkrētu skaitli. Var atsaukties uz pašreizējo atalgojumu un norādīt procentuāli, cik lielu algas pieaugumu sagaidi ar šo jauno pozīciju un darba vietu.

Esi elastīga

Minot algas apmēru, pievieno teikumu, ka esi atvērta pārrunām par darba apmaksu. Ejot uz darba interviju, sagatavo argumentus, kāpēc esi pelnījusi tevis minēto algas līmeni.

Piemini citus motivējošos aspektus

Noteikti savā pieteikumā piemini citus labumus, kas tev ir pietiekoši motivējoši, lai dotu priekšroku konkrētajai darba vietai un amata pozīcijai. Tas noteikti vēlāk pārrunu laikā palīdzēs vienoties ar darba devēju par abpusēji pieņemamiem nosacījumiem. Te runa varētu būt par veselības apdrošināšanu, sporta kluba abonementu, apmaksātu autostāvvietu vai darba transporta izmantošanas iespējām arī ārpus darba laika u.tml.

Izvairies no pārpratumiem

Ja darba alga konkrētajā uzņēmumā vai profesijā parasti sastāv no fiksētās daļas un procentiem, pamatojoties uz noslēgto darījumu skaitu, tad arī vēlamo atalgojumu jānorāda atbilstoši - konstantā daļa un procentuālā.

Nefokusējies tikai uz algas lielumu

Novērtē arī profesionālās un finansiālās izaugsmes iespējas nākotnē konkrētajā uzņēmumā. Pieteikumā izcel to, ko vari šobrīd dot uzņēmumam un ko perspektīvā sagaidi – vai tā būs virzība pa karjeras kāpnēm uz vadošo pozīciju, vai profesionālo iemaņu slīpēšana un klientu loka paplašināšana, sagaidot ekvivalentu atalgojuma pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!