Foto: Shutterstock
Neskaitot tos, kuriem šobrīd jāatrodas tā dēvētajā frontes līnijā, koronavīrusa pandēmija visā pasaulē aizvērusi daudz biroja ēku, tādējādi to darbinieki ir spiesti savus pienākumus veikt attālināti – no mājām. Lai arī video zvani iepriekš visticamāk nevienam nebija nekas svešs, nu tie ir kļuvuši par ikdienu, jo ir galvenais veids, kā ''satikties'' ar cilvēkiem, bet ievērot distancēšanos. Turpmākajās rindās par to, kādas kļūdas šāda veida zvanos nepieļaut.

Lai arī video zvani daudz ko neatšķiras no sapulcēm vai tikšanās reizēm klātienē – arī caur ekrānu var izrunāt tieši to pašu un tikpat ilgā laikā –, tomēr dzīvesvietas vide maina mūsu paradumus, kurus mums jāiemācās pielāgot darbam no mājām. Iedvesmojoties no portāla ''Reader's Digest'', piedāvājam iepazīties ar tipiskākajām kļūdām, kuras cilvēki mēdz pieļaut, veicot video zvanus mājās. Tāpat atradīsi ieteikumus, kā šīs kļūdas nepieļaut.

Nepārjautā, vai viss ir saprotams

Ja tu esi galvenā sarunas vedēja un tev krietnu laiku jārunā bez apstājas, par ļaunu nenāks laiku pa laikam iepauzēt un sarunas biedriem pajautāt, vai viss ir saprotams. Šādi tu varēsi pārliecināties, ka visi tevī klausās, kā arī varēsi apmierināt kāda ziņkāri par tevis sacīto vai darīt zināmu kaut ko neizprastu. Tāpat arī sarunu noslēdzot nepieciešams pārliecināties, ka visiem viss bijis saprotams, kā arī vēlams uzskaitīt darāmo līdz nākamajai sarunai. Tā, ja būsi kaut ko piemirsusi, kāds cits varēs to tev atgādināt, kā arī radīsi par sevi profesionālu iespaidu klientu acīs.

Atbildi uz e-pastiem

Ja zini, ka e-pastā kāds gaida tavu atbildi, tev kaut nedaudz video zvana laikā kļuvis garlaicīgi vai esi iecerējusi vairākus darbu paveikt vienlaicīgi, e-pasta atvēršana un atbildēšana uz svarīgāko var šķist kārdinoša. Taču šāda rīcība pilnībā novērsīs tavas domas no sarunas, tādējādi vari palaist garām kaut ko patiesi svarīgu. Kā arī, ja tavs mikrofons būs ieslēgts un sarunas biedri dzirdēs sitamies tavas klaviatūras taustiņus, radīsi iespaidu, ka e-pasts tev ir daudz svarīgāks nekā saruna. Atceries – elektroniskā pasta kastīte būs tajā pašā vietā arī pēc video zvana.

Nesagatavojies zvanam


Foto: Shutterstock
Jebkuram zvanam ir savs mērķis, tostarp video zvanam. Vienalga, vai tu piedalies darba sapulcē, runā ar klientu vai kādu intervē. Tas, kas nav vienalga, ir nepieciešamība zvanam sagatavoties. Un, ja tu tam nebūsi gatava, sazvanītais to visticamāk nojautīs. Tāpēc vienmēr pirms zvana atrodi kaut piecas minūtes laika, lai saprastu tā mērķi un attiecīgi mērķim sagatavotos, piemēram, sagatavotu jautājumus vai sapulces darba kārtību.

Runājot par sagatavošanos video zvanam, jāpiemin arī nepieciešamība pārbaudīt interneta savienojumu. Ņemot vērā, ka darbinieki, kuri savas dienas vada, strādājot pie datora, šobrīd nav vienīgie, kas izmanto interneta savienojumu – to vajag arī skolniekiem un studentiem, kas visi mācās attālināti, pārliecināties, ka tavs interneta savienojums strādā labi, ir obligāta nepieciešamība. Lai to izdarītu, vari testa video zvanā sazvanīties ar kādu kolēģi vai paziņu. Tā tu aiztaupīsi daudz lieki iztērēta laika, kuru varētu veltīt sarunai, bet aizvadīsi, mēģinot salabot savu interneta savienojumu.

Nepārģērb pidžamu


Foto: Shutterstock
Šobrīd sociālajos tīklos klīst dažādi joku attēli, kuros atainoti cilvēki, strādājot no mājām. Lai arī humors ir saistošs, jo kurš gan nav pavadījis vismaz vienu darba dienu mājās, nenoģērbjot pidžamu, to nevajadzētu uztvert kā normu. Jā, pavisam noteikti ir vilinoši visu dienu palikt savās ērtākajās mājas drēbēs, taču, ja esi ieplānojusi darba video zvanu, tev jāieplāno arī piemērots apģērbs.

Kāpēc? Ja arī datora ekrānā iespējams redzēt tikai tavu galvu vai torsu, tu nekad nevari zināt, vai tev pēkšņi nebūs jāceļas kājās, jo, piemēram, bērnam esi vajadzīga vai mājdzīvnieks iekūlies nelaimē. Un tu pavisam noteikti negribēsi, lai kāds tavs biznesa partneris ierauga tavas pidžamas bikses ar sirsniņām vai mājas kreklu, uz kura manāmi kafijas vai ēdiena traipi.

Novieto video kameru dīvainā leņķī un neizslēdz mikrofonu


Foto: Shutterstock
Pirms katra video zvana ieteicams pārbaudīt savu kameru, tostarp nepieciešams notīrīt traipus uz tās. Tā tu ne tikai pārliecināsies, ka viss joprojām strādā, bet arī varēsi atrast piemērotu leņķi. Savukārt piemērotākais leņķis palīdzēs izvairīties no uzmanības novērsējiem, jo, kamerai atrodoties pārāk augstu, zemu, tiešos saules staros, tumsā vai atspīdot pret kādu virsmu, sarunas biedri pievērsīs uzmanību neparastajam novietojumam nevis runātājam.

Savukārt, ja video zvana laikā nav nepieciešams, lai tavs mikrofons būtu nemitīgi ieslēgts, neaizmirsti to izslēgt. Tādā veidā tu ne tikai izvairīsies no iespējamas atbalss radīšanas, bet arī no dažādu fonu trokšņu radīšanas, kas var arī aiztaupīt apkaunojošus brīžus. Piemēram, mājdzīvnieku kautiņu, bērnu klaigas vai dzīves biedra vaicājumus, kas liks tev kolēģu vai biznesa partneru acīs sarkt.

Sarunas laikā ej uz tualeti un ēd


Foto: Shutterstock
Neapšaubāmi, tikšanās vai sanāksme nekad nenotiktu tualetē, tāpēc, ja tev jāapmierina dabiskās vajadzības, nekādā gadījumā neņem līdzi telefonu vai datoru, lai tikai kaut ko nenokavētu. Tas aiztaupīs ļoti nepatīkamus momentus, ja labierīcībās aizmirsīsi izslēgt savu kameru vai mikrofonu. Tā vietā, ja video zvana saruna ir interaktīva un tualetes apmeklējums tās laikā ir neizbēgams, informē sarunas dalībniekus, ka uz brīdi nozudīsi.

Paturpinot par traucēkļiem... Kafijas malkošana vai slāpju remdēšana ar ūdeni ir viena lieta, bet košļājamās gumijas čāpstināšana vai pusdienu ieturēšana video zvana laikā ir pat ļoti rupja rīcība. Jā, iespējams, tavs mikrofons vai video kamera ir izslēgti, bet tu nevari paredzēt, kurā brīdī tev lūgs tos ieslēgt. Un nebūs visai patīkami pilniem un gremojošiem vaigiem mēģināt atbildēt uz kāda jautājumu. Savukārt, ja tavam mikrofonam visas sarunas laikā jābūt ieslēgtam, tava čāpstināšana visiem kritīs uz nerviem un radīs par tevi ļoti nepatīkamu iespaidu.

Nepievērs uzmanību apkārtējai videi


Foto: Shutterstock
Vienalga, vai tu dzīvo viena vai ar kādu kopā, mājas paliek mājas, un nereti pret tām attiecamies nevīžīgi. Uz darba galda jau vairākas dienas stāv vismaz trīs neizmazgātas kafijas krūzes, pusdienu šķīvji un papīru kaudzes, bet istabas stūrī nolikts tas krēsls, kas krāj gan svaigi mazgātu, gan pavalkātu apģērbu u.tml. Lai arī tev pašai tas nebūt netraucē, pirms video zvana vislabāk pārliecināties, ka aiz tavas muguras nav redzama kāda nekārtība vai varbūt tavs bērns vai dzīvesbiedrs savās ikdienas gaitās.

Tāpat vēlams atrast pēc iespējas klusāku un mierīgāku stūrīti miteklī. Šis nosacījums attiecas arī uz tiem, kas dzīvo vieni, jo, iespējams, sēžot pie kādas istabas loga, fonā dzirdami skaļi ielu trokšņi vai varbūt augšējā stāva kaimiņš uztaisījis ballīti. Tāpēc pirms zvana ne tikai esi droša, ka tev fonā nav redzams kaut kas, ko citiem nevajadzētu redzēt, bet arī nodrošinies, ka tu dzirdēsi citus un citi dzirdēs tevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!