Foto: Shutterstock

Sekss pavisam noteikti ir daudzu pāru viena no iecienītākajām kopīgajām nodarbēm. Kamēr mīlēšanās sagādā baudu un patiesu prieku, attiecībās iespējams satuvināties arvien vairāk. Taču brīdī, kad gultas priekiem piezagušies kaitnieki, šķiet – ar katru reizi kļūst arvien sliktāk, vai, iespējams, nākamā reize nav pienākusi jau ļoti sen. Ja seksuālajā dzīvē iestājusies pauze vai aukstums, ir svarīgi zināt, kas pie tā vainojams.

Seksuālās problēmas attiecībās, piemēram, priekšlaicīga ejakulācija, nespēja sasniegt orgasmu abiem partneriem, erektīlā disfunkcija, atšķirīgs libido līmenis un citas, nav nekas neparasts, un visticamāk katrs pāris tās piedzīvo vismaz vienu reizi savas savienības laikā. Ja runājam par to, kas šīs problēmas var izraisīt, to tiešā veidā ietekmē dabiskās norises mūsu ķermenī, domas, apkārtējā vide, attiecību klimats un daudz kas cits.

Ja arī tavā un partnera intīmajā dzīve radušies sarežģījumi, turpinājumā lasi portālā ''Psychology Today'' licencēta pāru un ģimenes terapiju speciālista Roberta Taibbi uzskaitītās biežāk sastopamās seksuālās problēmas un ieteikumus to risināšanā.

Stress

Gana daudz tiek runāts par to, ka sekss ir lielisks veids, kā mazināt stresa. Tas tiesa, taču ir cilvēki, kam arī šī nodarbe nepalīdz atbrīvoties no domām par kārtējām atskaitēm darbā, neapmierinātiem klientiem, nesamaksātiem rēķiniem u.tml. Ja tu un tavs partneris abi esat tie, kam mīlēšanās palīdz atbrīvoties no stresa, vai tie, kuriem tas nelīdzēs, problēmas vēl nerodas. Tās sākas tad, kad viens no pāra vēlas ļauties baudai, lai stresu aizgaiņātu, bet otram stresa dēļ nekādi neizdodas rast pareizo noskaņojumu mīlas priekiem.

Satraukums par sniegumu


Foto: Shutterstock
Nereti satraukums par sniegumu un stress iet roku rokā. Piemēram, partneris satraucas par savu darbu, kā rezultātā rodas erektīlā disfunkcija. Vai varbūt abi pēc garas darba dienas esat cīnījušies ar stresu, lietojot alkoholu, kas savukārt traucē sasniegt orgasmu. Iespējams, tev šķiet, ka viena neveiksmīga mīlēšanās reize neko nenozīmē, tomēr pietiek arī ar vienu reizi, lai jau nākamajā tavs partneris vai, iespējams, tu sāktu satraukties par savu sniegumu gultā.

Priekšlaicīga ejakulācija vai erektīlā disfunkcija vīriešiem vai nespēja sasniegt orgasmu abiem var izraisīt satraukumu par to, kā veiksies nākamreiz. Savukārt satraukums jūsu iedomas var padarīt par īstenību, tādējādi radot jaunu satraukumu par sniegumu, kas vēlāk pārvēršas par apburto loku, no kura ir grūti izkļūt.

Kas vēl – ne tikai neveiksmīgi mīlas prieki var radīt trauksmi par nākamās reizes sniegumu. Ja ar partneri salīdzinoši ilgu laiku neesat ļāvušies baudas mirklim, alkas pēc tā var radīt nepiepildāmas gaidas, tādējādi radot satraukumu par to, vai izdodies tās attaisnot.

Libido atšķirības


Foto: Shutterstock
Lielākoties attiecību sākumā abos partneros palielinās oksitocīna – intimitātes hormona – līmenis asinīs, līdz ar to palielinās libido jeb arī vēlme nodarboties ar seksu. Taču laika gaitā oksitocīna līmenis dabiski nokrītas, kā rezultātā arī samazinās mīlēšanās biežums. Un šīs izmaiņas daudziem pāriem liek sev jautāt: ''Kāpēc tā notiek? Kas ir mainījies?'' Kā arī tas liek uztraukties par savu attiecību nākotni.

Šādas sajūtas, neziņa nav nekas neparasts. Brīdī, kad mūsu libido atgriežas tā ierastajā stāvoklī, parādās izmaiņas seksa biežumā. Taču īstā problēma sākas tad, kad vienam seksu gribas biežāk nekā otram un jūs sākat sev uzdot tādus jautājumus kā – ''Cik bieži nodarboties ar seksu ir normāli? Vai es pārāk reti vēlos mīlēties? Vai mans partneris vēlas mīlēties par daudz?'' u.tml.

Sieviešu un vīriešu atšķirības, attiecību klimats un apkārtējā vide


Foto: Shutterstock
Vīrieši nereti izmanto seksu, lai satuvinātos ar savu partneri brīžos, kad šķiet – attiecībās iezadzies saltums. Savukārt sievietēm nereti ir vajadzīgs just tuvību un savstarpējo saikni, lai ļautos mīlas priekiem. Rezultātā rodas problēma. Vīrietis mudina nodarboties ar seksu, lai satuvinātos, bet mīļotā viņu atgrūž, jo vēlas vispirms uzlabot attiecību klimatu. Katram ir savas vajadzības un to izpildes darba kārtība.

Taču attiecību klimats nav vienīgā vide, kas var izraisīt seksuālās problēmas. Tā var būt arī apkārtējā, fiziskā vide. Piemēram, bērni ir pamodušies un laiks un enerģija jāvelta tiem. Vai varbūt pirmajās kopīgajās brīvdienās pēc ilgāka laika esat ciemos pie vecākiem, kur neizdodas laiku veltīt jums abiem. Šie un citi apkārtējās vides apstākļi var ietekmēt gan jūsu abu sajūtas, gan vēlmes.

Kā visu vērst par labu?


Foto: Shutterstock
Sarunājieties. Iespējams, tev vai partnerim sarunas par intīmo dzīvi nevedas tik viegli, taču nav labāka veida, kā visu atrisināt un noskaidrot, ko otrs patiesi domā. Sarunu laikā mēģiniet risināt radušās problēmas un pārrunāt savstarpējās attiecību gaidas.

Atjaunojiet fizisko kontaktu. Ja ir pagājis ilgs laiks, kopš pēdējās mīlēšanās reizes, atjaunojiet fizisko kontaktu lēnām un pakāpeniski. Sāciet ar pieskārieniem, apskāvieniem, mīlināšanos un citām tuvības izpausmēm, bet neuzspiediet otram iet tālāk, ja partneris to vēl nevēlas. Šāda rīcība ne tikai palīdzēs izmainīt attiecībās iezagušos auksto klimatu, bet arī palīdzēs mazināt satraukumu par sniegumu palagos.

Meklējiet profesionālu palīdzību. Ja esat izmēģinājuši šķietami visu, kas varētu līdzēt uzlabot jūsu intīmo dzīvi, bet nekas nav līdzējis, iespējams, nepieciešams meklēt profesionāļa palīdzību. Jā, šāds lēmums var likt justies neveikli vai izraisīt papildus stresu, jo jums abiem ar svešu cilvēku būs jāpārrunā jūsu seksuālā dzīve. Taču vienmēr vērts prātā paturēt faktu – viņš ir profesionālis, kurš var normalizēt radušos situāciju jūsu attiecībās un sniegt ieteikumus, kā tās uzlabot turpmāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!