Ja tu kādreiz esi bijusi attiecībās ar partneri, kurš ir emocionāli nepieejams, tu jau zini, cik sāpīgi ir tad, kad tu nespēj satuvināties ar mīļoto. Šādi cilvēki brīžos, kad mēģini runāt par attiecībām, kļūst izvairīgi, vai viņi vienkārši neprot šādas sarunas uzturēt. Daži savstarpējā attāluma radīšanai pat izmanto dusmas, kritiku vai emocionālo vardarbību. Galu galā tu jūties viena, nomākta, nesvarīga vai atgrūsta. Tiesa, daudzi nemaz neapzinās, ka ir emocionāli nepieejami, un ne vienmēr tas par otru ir arī nolasāms.

Ir vairāki nepieejamības veidi – gan īslaicīgi, gan hroniski, skaidrots portālā ''Psychology Today''. Daži cilvēki visu savu dzīvi ir bijuši emocionāli nepieejami kādas mentālās slimības vai bērnības traumas dēļ. Citi īslaicīgi kam citam piešķir lielāku nozīmi nekā attiecībām, piemēram, izglītībai, projektiem, ģimenes jautājumiem vai veselības problēmām. Tāpat arī cilvēki, kuriem nesen izirušas attiecības vai kļuvuši par atraitņiem, var nebūt gatavi iesaistīties jaunās attiecībās.

Visam pa vidu ir tie cilvēki, kas ļoti baidās riskēt iemīlēties, jo iepriekšējās attiecībās viņi tikuši ļoti sāpināti (šīs sāpes nereti var paspilgtināt reiz bērnībā iegūtu negatīvu pieredzi). Būtiski saprast, ka bieži vien šie dažādie nepieejamības iemesli pārklājas, līdz ar to ir grūti noteikt, vai problēma ir īslaicīga vai hroniska.

Ir gadījumi, kur jau pirmajās tikšanās reizēs ir iespējams ''nolasīt'', ka potenciālais partneris ir emocionāli nepieejams, tāpēc lem par labu neturpināt attiecības attīstīt. Taču ir arī tādi cilvēki, kas rada iespaidu, ka ir pieejami – atklāti runā par savām jūtām un bijušajām attiecībām. Un, kamēr jūs abi neesat uzsākuši nopietnas attiecības, ir teju neiespējami saprast, ka otrs patiesībā nespēj būt emocionāli saistīts un jūsu savienībā ieguldīties.

Turpinājumā vari iepazīties ar sarkanajiem signāliem, kas var norādīt uz potenciālā nākamā partnera emocionālo nepieejamību, it īpaši tad, ja uz viņu attiecināmi vairāki. Kas svarīgi – šādas īpatnības var piemist kā vienam, tā arī otram dzimumam. Savukārt raksta beigās piedāvājam jautājumus, uz kuriem atbildot, iespējams pārbaudīt, vai tu pati esi vai neesi emocionāli pieejama.

Glaimojošs flirts

Foto: Shutterstock
Daži emocionāli nepieejami cilvēki ir pārāk glaimojoši. Līdzīgi kā čūsku vārdotāji arī šie cilvēki var būt prasmīgi klausītāji un komunikatori. Bieži vien viņiem padodas īstermiņa intimitāte, un otru pusīti pievilina ar noslēgšanos sevī, neaizsargātību un savā ziņā noslēpumainību. Tāpat šādi cilvēki priekšroku dod tam, ka otrs ar dažādiem paņēmieniem cenšas emocionāli nepieejamo ''pieradināt'', bet tam visbiežāk nekad tā arī nepakļaujas.

Kontrole

Šāds partneris arī visai nepadosies tam, ka, lai attiecības izdotos, ir nepieciešams izmainīt ikdienas rutīnu. Parasti cilvēki, kam ir fobija no saistībām, ir neelastīgi, un viņiem riebjas kompromisi. Rezultātā attiecības griežas tikai ap viņiem.

Atklātība

Ir cilvēki, kas var dot mājienus vai pat skaidri un gaiši atklāt, ka viņiem nepadodas attiecību veidošana, viņi netic laulībai vai nav tai gatavi. Tāpēc ir ļoti svarīgi ieklausīties otra teiktajā un tam noticēt, kā arī vēlams ignorēt ievainojamību, lielīšanos un komplimentus. Te arī svarīgi saprast, ka nevajag uzsākt attiecības ar šādu partneri tikai tāpēc, ka tu vēlies viņam iemācīties būt attiecībās vai kā citādi partneri izmainīt.

Pagātne

Ja iespējams, sarunu laikā centies noskaidrot, vai potenciālajam partnerim ir bijušas ilgtermiņa attiecības un iemeslu, kāpēc tās izjuka. Ieklausoties otra atbildē, iespējams saklausīt to, ka attiecības izjukušas tieši brīdī, kad parasti normālās un veselīgās attiecībās sāk veidoties savstarpējā tuvība. Arī tas ir signāls – otrs varētu būt emocionāli nepieejams.

Pilnības meklējumi

Šādi cilvēki katrās jaunās attiecībās otrā cilvēkā parasti atrod kādu trūkumu vai nepilnību, un tāpēc attiecības izjūk. Taču problēma nav tevī vai kādā citā, ar kuru emocionāli nepieejamais mēģinājis veidot attiecības. Problēma ir tajā, ka šim cilvēkam ir bail no tuvības. Savukārt brīdī, kad nav iespējams atrast nevienu nepilnību, viņu trauksmes līmenis aug. Un ar laiku emocionāli nepieejamie tāpat atradīs kādu iemeslu, kāpēc attiecības nepieciešams izbeigt.

Foto: Shutterstock

Dusmas

Iespēju robežās centies novērot viņa attieksmi pret apkalpojošo personālu, lai arī kur jūs dotos randiņā. Ja viņš izturas nelaipni, varbūt pat nievājoši, tas varētu liecināt par apslēptām un uzkrājušām dusmām. Emocionāli nepieejami cilvēki ir prasīgi un var būt arī emocionāli vardarbīgi.

Augstprātība

Izvairies no attiecību veidošanas ar cilvēku, kurš lielās un uzvedas augstprātīgi, tādējādi signalizējot, ka patiesībā viņam ir ļoti zems pašnovērtējums. Kāpēc? Lai spētu būt tuvs ar otru un veidot attiecības, ir nepieciešama pašpārliecība.

Kavēšana

Hroniska kavēšana, neapšaubāmi, ir nepieklājīga un var norādīt uz to, ka otrs nerēķinās ar tavu laiku, protams, ja viņam nav pamatota iemesla. Tāpat tas var norādīt, ka otrs cenšas no attiecību veidošanas izvairīties, tādējādi novilcinot katru tikšanos. Tiesa, ja viņš ir punktuāls, uzreiz nepieņem – tātad viņš būs arī tavs īstais un vienīgais.

Izvairīšanās

Slepenība, izvairīšanās vai nepiemēroti/nepiedienīgi jautājumi par seksu vai naudu, kas uzdoti par ātru, var liecināt par nevēlēšanos ļaut attiecībām attīstīties. Tāpat pagātnes slēpšana kauna dēļ var radīt šķērsli tuvībai.

Vilinājums, arī pavešana

Esi piesardzīga attiecībā pret pāragriem seksuāliem signāliem. Emocionāli nepieejamie pavedēji netic, ka partnerim pietiks tikai ar viņu, līdz ar to attiecības tāpat izirs. Tāpēc, līdz ko attiecības kļūst nopietnas, emocionāli nepieejamie tās sabotē.

Lielākā daļa cilvēku jau savlaicīgi atklāj savu emocionālo nepieejamību. Tavs uzdevums ir pievērst uzmanību dažādām detaļām, it īpaši tad, ja ir jūtama abpusējā pievilcība. Un pat ja tev šķiet, ka viņš ir tavs īstais un vienīgais, ja viņš ir emocionāli nepieejams, galu galā tu paliksi viena ar savām sāpēm. Tāpēc esi vērīga un neaizgaiņā pat vismazākās aizdomas par partnera emocionālo nepieejamību.

Foto: Shutterstock

Tiesa, arī tev pašai jābūt atklātai pret sevi par to, cik emocionāli pieejama esi tu. To noskaidrot var palīdzēt atbildēšana uz šiem desmit jautājumiem:

  • Vai tu dusmojies uz pretējo dzimumu?
  • Vai tu meklē attaisnojumus, lai izvairītos no satikšanās?
  • Vai tu uzskati, ka esi neatkarīga, pastāvīga, tādēļ tev nav nepieciešama otrā pusīte?
  • Vai tu baidies iemīlēties, jo tu varētu tikt sāpināta?
  • Vai tu vienmēr gaidi, kad attiecībās notiks kaut kas slikts?
  • Vai tu esi neuzticīga?
  • Vai tu izvairies no tuvības, meklējot visdažādākos veidus, kā novērst domas no vientulības?
  • Vai tu jūties ērti, runājot par sevi un savām jūtām?
  • Vai tev vienmēr patīk turēt savas iespējas atvērtas gadījumā, ja attiecībām parādās kāds šķietami labāks kandidāts?
  • Vai tu baidies, ka attiecībās otrs uz taviem pleciem guldīs tik lielu atbildību un ieguldījumu, tādējādi tu zaudēsi savu neatkarību un autonomiju?

Ja tu uz vairākiem no šiem jautājumiem atbildēji ar ''jā'', apsver iespēju doties pie terapeita, lai kopā ar speciālistu atrastu emocionālās nepieejamības cēloni un strādātu pie tā, lai no šī mentālās veselības traucējuma atbrīvotos vai lai tas tev netraucētu veidot veselīgas un mīlošas attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!