Ikdiena attiecībās var izspēlēties dažādos veidos: dažkārt tie būs romantiski vakari sveču gaismā, bet citreiz – cīņa par to, kuram kārta mazgāt sakrājušos trauku kalnu. Citiem vārdiem sakot, ja dažkārt dzīve ir kaislīga un romantisku notikumu pilna, tad citreiz ir stipri vien jāpiepūlas, lai vispār spētu sajust tās klātbūtni. Tomēr arī šajos ne sevišķi romantiskajos brīžos vajadzētu saprast, ka tavas attiecības ir izdevušās.

Psihologi ir aizvadījuši vairākus gadus, cenšoties izprast, kas ir tās lietas, kas ilgstošas attiecības padara tik vienreizējas. Gadu gaitā viņi izšķetinājušas dažas no tām un nonākuši pie dažiem secinājumiem. Tos apkopot palīdzējis "Businessinsider".

Pievērs uzmanību, ka gadījumā, ja savās attiecībās neredzi visas turpmāk minētās lietas, tas gan nenozīmē, ka uzreiz vajadzētu iet katram savu ceļu, bet drīzāk centies tās uztvert par vadlīnijām, kas ļaus izspriest, vai šobrīd attiecībās esi laimīga un ja nē, tad ko vērts būtu uzlabot.

Tu par savu mīļoto domā arī tad, ja neesat kopā

Foto: Shutterstock

Tu reaģē pozitīvi uz viņam nozīmīgiem jaunumiem

Foto: Shutterstock

Jūs pavadāt laiku arī atsevišķi

Foto: Shutterstock

Mūžsens ir jautājums par to, vai attiecībās vajag pauzīti un laiku katram atsevišķi. Šo jautājumu vīriešiem "Viņa" uzdeva arī agrāk un jāatzīst, ka viņu viedokļi atšķīrās – kāds teica, ka vēlēšanās paņemt pauzīti saistāma ar neīstā partnera izvēli, bet cits apgalvoja, ka tas ir vajadzīgs un ir pilnīgi normāli.

"Ja jūti, ka partneris sāk tev krist uz nerviem par katru mazāko sīkumu, tad noteikti – tas ir īstais brīdis, kad vajadzētu papētīt citus medību laukus, lai saprastu, vai tev viņa pietrūkst, vai īpaši par viņu nedomā vai pat vispār negribas viņu vairs redzēt. Tātad atbilde ir – jā, pauzītes ieturēšana var palīdzēt ietaupīt laiku un saprast, cik svarīga tev ir otra pusīte," atklāja viens no vīriešiem.

"Ja tu kaut brīdi domā par to, ka citur vai pie citas ir labāk – tad kāpēc šī sieviete, ar ko esi kopā, ir pelnījusi tādu, kurš var domāt par to, ka te nav pietiekoši labi un aiz kalniem ir paradīzes lauki? Domāšana vien jau ir mazā nodevība. Ja nav, tad nav. Man ir, tāpēc nedaudz nosodu tos, kam nav," savā viedoklī dalījās kāds cits no aptaujātajiem.

Ar citiem ekspertu viedokļiem vari iepazīties šeit.

Psihologs Īlajs Finkels iesaka, ka, ja tu vēlies būt laimīga attiecībās vai laulībā, vislabāk negaidīt, ka partneris sniegs tev visu iespējamo laimi, bet iespēju robežās atrast sev hobijus, citus draugus, darbus un dažādas aktivitātes, kas sniegs gandarījumu arī ārpus tavas laimes ligzdiņas.

Jūs vieno līdzīga humora izjūta

Foto: Shutterstock

Darbiņi mājās ir godīgi sadalīti

Foto: Shutterstock

Kādā pētījumā atklāts, ka 62 procenti pieaugušo uzskata – ikdienas darbiņu sadalīšana ir ļoti būtiska attiecībās. Ņemot vērā izplatītus stereotipus, ka mājas darbi attiecas uz sievietēm, interesanti, ka sniegtajās atbildēs nebija nekādu atšķirību starp vīriešu un sieviešu pausto nostāju.

Tomēr, lai arī gadu gaitā vīrieši mājas darbos iesaistās arvien vairāk, pētījums liecina, ka tik un tā sievietes joprojām uzņemas lielāko nastu.

Arī šo tēmu esam apspriedušas agrāk – rakstā, kurā vīrieši dalījās savās domās par mājas darbiņu sadalīšanu.

"Grūti pateikt, man šķiet, ka tā darbu dalīšana ir stereotipiska," stāsta Jānis (29). "Kam laiks, tam arī tas ir jāizdara un mājās ir jāvalda vienlīdzībai. Ja fiziski tas būtu iespējams, tad noteikti gaidītu vakariņas vai ko tādu, taču, ja abi līdz pieciem strādā, tad atbraucot mājās, greznas vakariņas gaidīt ir stulbi."

"Darbi virtuvē noteikti ir uz sievietes atbildību," teic Edmunds (40). "Bet ik pa laikam jau arī vīrietim vajadzētu kaut ko pagatavot. Grūti pat nodalīt, kuri ir izteikti sieviešu darbi, bet kuri – vīriešu, jo visu jau var veikt kopā. Piemēram, mājas tīrīšanu un kārtošanu. Traukus gan labāk katram jānomazgā aiz sevis, lai nekrājas netīro trauku kalni. Vispār vīrietis var darīt visus darbus, vajag tikai palūgt!"

Ar citiem viedokļiem vari iepazīties šeit.

Mešanās jaunos piedzīvojumos

Foto: Shutterstock

1993. gadā pētnieki apskatīja vairāk nekā 50 precētus pārus, kurus sadalīja trīs grupās. Vienai no tām katru nedēļu bija jāvelta 90 minūtes, lai uzsāktu kādas jaunas un vēl nemēģinātas lietas, piemēram, dejošanu vai kādu citu aktivitāti, kas agrāk viņiem bijusi sveša. Tikmēr otra grupa nedēļā veltīja 90 minūtes, lai kopīgi pavadītu laiku, darot kaut ko ierastu, bet ne mazāk patīkamu, piemēram, noskatītos filmu. Bet trešā grupa turpināja savas dzīves kā līdz šim.

Pēc desmit nedēļām atklājās, ka tie, kuri bija uzsākuši laiku pavadīt kopā, izmēģinot vēl jaunas un nepieredzētas lietas, bija daudz laimīgāki un apmierinātāki ar savu kopdzīvi.

Doktors Ārons, kurš bija viens no pētījuma veicējiem, tomēr brīdina, ka šādu jaunumu ieviešana visticamāk gan neglābs krīzi laulībā, tomēr var palīdzēt pāriem atgriezt kādreizējo dzirkstelīti.

Jūsu attiecībās nav dramatisku pavērsienu

Foto: Shutterstock

Pētnieki tuvāk apskatīja un izpētīja aptuveni 400 pārus, lai spētu saprast, cik vienoti viņi ir un kā varētu raksturot attiecību stabilitāti pēc pāru iedalīšanas četrās kategorijās: dramatiskie pāri; tie, kuri bieži strīdas; sabiedriskie un tikai uz savu mīļoto fokusētie.

Psihologs un attiecību eksperts Garijs Levandovskis pastāstīja, ka tiem pāriem, kuru attiecības neiztiek bez dažādiem dramatiskiem pavērsieniem, bija daudz mazāka iekšējās tuvības sajūta. Tie pāri, kuri teju visu laiku kašķējās, piedzīvoja ļoti daudz situāciju, kurās viņi nejutās sevišķi tuvi viens otram, tomēr līdzsvars attiecībās ātri vien atjaunojās. Sociāli aktīvie jeb sabiedriskie pāri piedzīvoja svārstības attiecībās tad, kad viņu draugi un ģimenes pauda savas domas par abu attiecībām. Tie, kuri koncentrējās tikai uz savu partneri un savus partnerus redzēja tikai pozitīvā gaisotnē, piedzīvoja nepatīkamas svārstības attiecībās tad, kad nespēja pietiekami daudz laika pavadīt kopā.

Kā pierāda pētījums – tie pāri, kuri vairāk koncentrējas viens uz otru, ir visnopietnākie un pārliecinātākie par savām attiecībām, bet pāri, kuru attiecības tiek raksturotas kā dramatiskas, visbiežāk izjūk.

Jūs protat salabt pēc strīdiem

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!