Foto: Shutterstock
Ģimenē ienākot mazulim, līdzšinējās pāra attiecības un kopdzīve ievērojami mainās. Nereti ģimenes pieaugums gan tiek saistīts ar neskaitāmiem izaicinājumiem, kas jaunajiem vecākiem jāpiedzīvo, reizē nezaudējot savstarpējo saikni. Tomēr, vai mazuļa piedzimšana patiesi liek sievietes un vīrieša saistībām piedzīvot vien grūtības?

Vērtējot iespējamās nesaskaņas, ko pāra ikdienā ienes mazuļa piedzimšana, psiholoģe, konsultante Iveta Gēbele, apgalvo, ka kādu laiku pēc bērna piedzimšanas, varbūt pat vairākus mēnešus, sieviete attiecībās var būt diezgan neatsaucīga, un tas ir gluži dabiski. To, jo īpaši seksuālajā dzīvē, nosaka hormonālās pārmaiņas sievietes organismā dzemdību un pēcdzemdību laikā. Vīrietim ir jābūt pacietīgam un atbalstošam. Arī pašai sievietei ir svarīgi pieņemt sevi tādu, kāda viņa šajā periodā ir. Pieņemt savas divas lomas - seksuālo un mātišķo.

Pēc bērniņa piedzimšanas ļoti daudz kas mainās pāra dzīvē un attiecībās. Vīrietim kādu laiku jāsamierinās ar otrā plāna lomu, jāpieņem, ka ir vēl kāds, kam ir vajadzīga viņa mīļotā sieviete, ka sieva vairs nesniedz tik daudz viņam, cik agrāk. Nereti arī pati sieviete šādās situācijās bieži jūtas vainīga, redzot vīrieša neapmierinātību. Rezultātā viņa sāk censties, bet pietrūkst spēka, un tas rada dusmas un agresiju. Tās ir pārlieku lielās gaidas pret sevi un partneri.

"Ja ir radušās šādas jūtas, ir ieteicams vērsties pie speciālista. Ideālā gadījumā – abiem. Gan attiecības veido divi, arī mīlējas divi, tāpēc radušos problēmu arī vajadzētu risināt abiem partneriem," ieteikumus nesaskaņu gadījumā min Gēbele.

Savukārt turpinājumā piedāvājam grāmatas Respected: How One Word Can Change More Than Just Your Love Life autores, attiecību konsultantes un terapeites Akiras Robinsones (Akirah Robinson) viedokli, kā mazuļa piedzimšana var ietekmēt pāra kopdzīvi pozitīvā veidā - padarot attiecības vēl ciešākas un mīlošākas. Tāpat aicinām iepazīties arī ar Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnikas ārstes - psihoterapeites Daces Jubases ieteikumiem jaunajiem vecākiem un portāla Cālis.lv forumā minētajiem jauno māmiņu pieredzes stāstiem!

Kad ikdienā jāvienojas par ko vairāk, kā rindu uz dušu

Foto: Shutterstock

Kā apgalvo Robinsone, mazuļa ienākšana ģimenē pāra ikdienā nebūt nav negaidīts notikums. Grūtniecības laikā pie jaunajām lomām pamazām pierodam, attiecīgi arī sagatavojot sevi gaidāmajām pārmaiņām dienas ritmā un attiecībās kopumā. Lūk, terapeites novērotās pārmaiņas, kā mazuļa piedzimšana pozitīvi ietekmē partnerattiecības!

Komandas darbs

Iespējams, arī savā ikdienā sastopies ar situācijām, kad mīļotais cenšas rast kompromisu, savu enerģiju veltot gan vecākiem, gan tev. Nereti spēku samērs nebūt nav līdzsvarā, kā rezultātā cīnies ar aizvainojumu vai vilšanās sajūtu… Ģimenē ienākot mazulim, vairums vīriešu, savukārt, spēj savu uzmanību un rūpes pārorientēt uz jaundibinātās ģimenes vajadzībām, kā rezultātā satuvinās arī mazuļa vecāki, novērojusi terapeite. Vairs nenotiek cīniņš "es pret viņiem", ko nereti sievietes piedzīvo nopietnu attiecību sākumposmā. Jaunajā situācijā gan pašu vecāku, gan apkārtējo cilvēku vēlmes un vajadzības tiek pakārtotas mazuļa ikdienai, kā rezultātā arī jaunā ģimene ir ieguvēja.

Prasmīgāka konfliktu risināšana

Kā zināms, konfliktu risināšana paaugstinātos toņos bērna klātbūtnē ir viens no neveiksmīgākajiem pāra komunikācijas modeļiem. Nereti tieši mazuļa ienākšana ģimenē pāriem iemāca nesaskaņas atrisināt mierīgāk, iztiekot bez liekiem skandāliem, problēmsituācijas konstruktīvi pārrunājot un rodot vajadzīgo kompromisu vienkāršāk.

Laika novērtēšana

Nav noslēpums, ka ikdienas steigā ne vienmēr novērtējam kopā pavadītos brīžus, laiku reizēm tērējot patiesi nelietderīgi. Situācija taču ir tik pazīstama – tu laiskojies uz dīvāna, lasot žurnālu, kamēr mīļotais iegrimis futbola mačā vai kādā citā televīzijas pārraidē… Šādi pavadot brīvos brīžus, laika sarunām nav, kas nebūt neveicina attiecību kvalitātes saglabāšanos.

Savukārt, ikdienā ienākot rūpēm par mazuļa kopšanu un audzināšanu, vien divvientulībā pavadītie mirkļi tiek vērtēti krietni augstāk, tos no tiesas izbaudot un arī savstarpēji satuvinoties.

Mirkļi un sajūtas, ko izprotat vien paši

Redzēt, kā pieaug mazulis, arvien vairojoties viņa prasmēm un iemaņām, ir brīnišķīga laime, kas vecākus no tiesas satuvina. Brīži, kuros priecājaties par katru jaunāko bērniņa veikumu, ir intīmi un, visticamāk, izprotami un gaidīti vien jums diviem. Šādi "noslēpumi" un kopīgie prieka mirkļi vairo tuvību un mīlestību arī vecāku starpā.

Spēja vienam otru izprast

Nav noslēpums, ka nereti grēkojam un, komunicējot ar mīļoto, atsevišķas lietas uzskatām par pašsaprotamām. Tā rezultātā piemirstam, ka, lai vai kāds varonis arī nebūtu mūsu vīrietis, viņš taču neprot lasīt mūsu domas! Savukārt, ģimenē ienākot mazulim, diskusijas un pārrunas par ikdienas pienākumiem un citiem būtiskiem jautājumiem kļūst krietni biežākas, pārim atklātāk runājot arī par savām izjūtām, vēlmēm un vajadzībām, apgalvo Robinsone.

Ko nozīmē – būt partneriem?

Lai gan, esot ilgstošās attiecībās, viens otru mēdzam dēvēt par partneriem, patiesībā šī vārda izpratni gūstam vien tad, kad ģimenē ienāk mazulis, uzskata terapeite. No ikdienas, kurā, piemēram, no rītiem ceļoties, atlika vien vienoties, kurš pirmais ies dušā, pēc ģimenes pieauguma rīta pirmajā cēlienā, gluži kā komandai, jāpamanās sadalīt jaunos darbus un pienākumus. Šādā situācijā skaidri kļūst redzamas tās partnera īpašības, kas, ideālā gadījumā, viņu no tiesas padara par ābola otro pusīti un atbalstošo plecu, uz ko paļauties un ar ko rēķināties.

Dvēseles radinieks

Lai vai cik mīlošas, harmoniskas un lieliskas nebūtu attiecības, tieši pēc mazuļa ieviestajām ikdienas korekcijām kļūst skaidrs, vai konkrētais cilvēks patiesi ir tā persona, bez kuras dzīve vairs nav iedomājama. Šeit attiecību terapeite min ne tikai aizkustinājumu, kas vecākus pārņem, apzinoties, ka viņu mīlestības rezultātā radīta jauna dzīvība, bet arī attiecībās valdošo komandas garu, kas stiprina dvēseli ikdienā.

Kļūdas, ko pieļauj jaunās mammas un tēti

Foto: Shutterstock

Kā apgalvo psihoterapeite Daces Jubase, bērna piedzimšana ir brīnums, īpaši, ja tas ir gaidīts, divu mīlošu cilvēku izlolots bērns. Bet tas ir arī milzīgs pārbaudījums pāra attiecībās. Kad diādiskās attiecībās ienāk trešais, tādu attiecību, kādas bijušas iepriekš, nekad vairs nebūs. Daļā gadījumu tās kļūs stiprākas, nobriedušākas, nekā pirms bērna piedzimšanas.

Pirms bērna ienākšanas ģimenē uzmanība tiek veltīta savam partnerim, tā arī tiek gūta no partnera. Līdzvērtīgās, cieņpilnās attiecībās pastāv princips - dots pret dotu. Diādiskās attiecībās savas vēlmes un vajadzības, kā arī otra vēlmes un vajadzības tiek apmierinātas. Ienākot trešajam, šis "dots pret dotu" izjūk. Zīdainītis ir bezpalīdzīgs, pilnībā atkarīgs no saviem vecākiem. Viņš prasa nedalītu uzmanību un rūpes. Bērns pieprasa tūlītēju savu vajadzību apmierināšanu. Bērna veselīgai attīstībai ir nepieciešama beznosacījuma mīlestība. Vecāki savas vēlmes un vajadzības noliek otrajā plānā. Tieši šī spēja bērna vajadzības likt pirmajā vietā nosaka to, cik pāris būs labi vecāki. Vecāki savam bērnam dod vairāk nekā viens otram.

Piedzimstot bērnam, pārim ir jāspēj ieņemt un pieņemt jaunā - vecāku - loma. Bieži pāri ir radījuši ilūziju, ka bērniņa piedzimšana īpaši neko nemainīs dzīves ikdienā. Sastopoties ar realitāti, var rasties satraukums un apjukums, kā tikt galā ar visiem jaunajiem pienākumiem, kā būt labam vecākam, sievai vai vīram, sievietei vai vīrietim.

Šajos pirmajos mēnešos tēva loma ir rūpēties gan par jauno māmiņu, gan par zīdainīti. Tas ir laiks, kad emocionāli sieviete ir ļoti ievainojama viņas hormonālo svārstību dēļ. Grūtniecības laikā, pateicoties sievietes hormonālajām izmaiņām, jaunā māmiņa tiek sagatavota tam, lai viņa tīri intuitīvi (jūtu līmenī) spētu izjust un saprasties ar zīdainīti, līdz ar to, bērniņam piedzimstot, viņa spēj uztvert, izjust savu mazuli, spēj izveidot emocionālo kontaktu.

Vīrietī šādas hormonālas pārmaiņas nenotiek. Sākumā tēvam ir grūtāk saprast, izprast jaundzimušo, piemēram, vai viņš tagad raud, jo grib ēst, vai raud, jo grib gulēt. Jaunais tētis to spēj izprast, izjust tikai ar laiku. Ja sieva vīram pārmet, ka viņš nesaprot, kas bērnam ir vajadzīgs, vīrietis var justies kritizēts, nesaprasts, vainīgs. Var rasties domas, ka viņš tēva lomai neder, tāpēc vīrietis vispār neiesaistās bērna audzināšanā. Līdz ar to visi ar bērna aprūpi saistītie jautājumi var tikt uztverti kā sievas atbildība - viņa jūtas pārgurusi, nesaprasta un atstumta, tas var radīt aizvainojumu, dusmas, vainas izjūtu. Rezultātā pasliktinās pāra attiecības.

Pirmo mēnešu laikā, iepazīstot bērniņu, aprodot ar jauno situāciju, kad ir izveidojies dienas ritms un situācijas kļūst paredzamākas, pāris spēj adaptēties jaunajā situācijā, spēj ieplānot laiku viens otram. Ja kāds no pāra (vai abi) nespēj savas vajadzības pakārtot bērna vajadzībām, ir grūtības adaptēties jaunajā situācijā. Var parādīties greizsirdība uz bērnu par partnera uzmanību un rūpēm, kāds no partneriem var justies nesaprasts, pamests novārtā. Pāra kā sievas un vīra savienība neizbēgami sašķobās - līdz pat tās šķiršanai. Bet, ja pāris spēj pieņemt jauno lomu, tiek galā ar spriedzi, spēj dot beznosacījuma mīlestību bērnam, turpina mīlēt, cienīt un rūpēties par otru un arī par sevi, attiecības kļūst stiprākas un nobriedušākas, nekā tās bijušas pirms bērna piedzimšanas.

Kā pabūt vienatnē un citi jauno vecāku izaicinājumi - pieredze un viedokļi

Foto: Shutterstock

Lūk, daži no portāla Cālis.lv forumā minētajiem spilgtākajiem citātiem, atziņām un viedokļiem, ko jaunās māmiņas minējušas saistībā ar partnerattiecībās piedzīvotajiem kāpumiem un kritumiem pēc mazuļa ienākšanas ģimenē!

  • "Agrāk gatavoju romantiskas vakariņas, bija kino, teātri, spa, gājām kopā pastaigās vēlās… Tagad saprotu, ka to visu nevaru vairs izdarīt. Attiecības paliek otrajā plānā. Vīrs pārmet, ka mājās nav sievietes, bet ir tikai mamma… Kad bebuks aizmieg, pulkstenis jau ir vienpadsmit vakarā. Pēc tam vairs nav spēka pat dušā ieiet.. Labi, ka vismaz sanāk kādas 10 minūtes, lai abi parunātos…"
  • "Vajag skaidri definēt, kādu palīdzību no vīrieša sagaida - konkrētas stundas, naudu, atbalstu menedžmentā ar omīšu iesaistīšanu. Bet nu - var jau arī vilkt uz kašķi un ar mājieniem un uzmestu lūpu gaidīt, kad vīrietis, kurš, starp citu, iet uz darbu, uzminēs sievietes sajūtas un reālās vajadzības."
  • "Man riebās tas laiks. Un vistrakāk riebās tas, ka man nebija laika pašai pabūt vienatnē. Bet es esmu tāds meža dīvainis. Bez vīra maiguma izpausmēm varu iztikt, bet bez zināmas devas vienatnes - ne."
  • "Risinājuma man nebija. Biju laimīga, kad atsāku strādāt. Vienmēr būšu pateicīga vecmammai - ja godīgi, nezinu kā bez viņas atbalsta bērnu izaudzinātu."
  • "Ar pirmo bērnu centos īpaši piedomāt, lai mums ar vīru būtu laiks divatā, nu kaut mazliet, kad bērns nolikts gulēt, kaut arī pirmajos mēnešus pārgurumā atlūzu, līdz ko ieritinājos vīram blakus. Jo reāli jau baisi nogurst no nepārtrauktās koncentrēšanās uz to, vai mazajam cilvēkam viss labi. Vēlāk iemācījos pagulēt pa dienu, tad vakaros bija vieglāk.
  • Tagad ar otro mazliet haltūrēju, jo nogurstu vēl vairāk (vakarā arī īpaši lielajam bērnam jāpievēršas). Lieku gan gulēt uz nakti abus reizē, ja paveicas, ka līdz deviņiem abi aizmieg, tad mums ar vīru ir drusku laiks viens otram. Citādi gadās, ka aizmiegu ar abiem reizē vai ka uz maiņām ar vīru midzinām/izklaidējam nemiegošo zīdainīti (nu tas tāds alternatīvs ģimeni stiprinošs pasākums)."
  • "Līdz ar bērna ienākšanu attiecības starp vīrieti un sievieti paplašinās līdz trīs personām un es nevaru iedomāties, par kādām tādām attiecībām "tikai starp vīrieti un sievieti" turpmāk var būt runa."
  • "Vēl aizvien vislabprātāk pavadām laiku visa ģimene kopā, nekur no bērniem laisties negribas."
  • "Ar laiku viss nostājas savās vietās. Un mazulīša ierašanās labi parāda pāra vājās puses (kādas ir visiem pāriem), var daudz ko par sevi un otru uzzināt. Jo laulība jau nav tikai romantika SPA."

Raksta tapšanas ietvaros izmantota RSU Psihosomatikas klīnikas speciālistu sagatavotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!