Šajā praktiskajā laikmetā izplatīts uzskats, ka prātīgam cilvēkam ir jābūt reālistam, nevis romantiķim, arī tad, ja cilvēks ir iemīlējies. Pieredzējuši draugi tavu sapņaino sajūsmu par jauno iemīļoto pārtrauc ar saucienu: “Atgriezies uz zemes!”
Tomēr tas varētu būt slikts padoms. Kā uzskata eksperti, rozā brilles un sajūsma varētu būt galvenais iemesls ilgstošām, noturīgām un laimīgām attiecībām.

“Laime un apmierinātība dzimumattiecībās nav atkarīga tikai no tā, kā abi cilvēki pieņem skarbo realitāti, bet arī no viņu spējas saskatīt apkārtējo pasauli vislabākajā gaismā,” apgalvo zinātnieki Sandra Meraija un Džons Holmss žurnālā “Personality and Social Psychology”.

Lai gan zinātnieki brīdina izvairīties no nereālu ilūziju kultivēšanas, viņi apgalvo, ka partneri, kuri idealizē un apbrīno viens otru un izliekas neredzam viens otra vājības, spēj visilgāk palikt kopā un justies laimīgi savā kopdzīvē. Daudz grūtāk un problemātiskāk ir sadzīvot tiem partneriem, kuri raugās viens uz otru ar kritisku, lai gan reālistisku, skatienu.

Lai gan gadu gaitā partneri nenovēršami uzzina dažreiz tik rūgto patiesību viens par otru, veiksmīgās partnerattiecībās cilvēki neļauj dažām nesaskaņām un neatbilstībām sagraut viņu ilūzijas. Vispārējais skats uz abu attiecībām viņiem vienmēr saglabājas rozā toņos.

Šāda augstsirdība ne tikai nosargā harmoniju veco laulāto pāru starpā, bet arī nosaka iezīmes turpmākai saskaņai vēl tikai pirmajos randiņos esošajiem pāriem. Jo spēcīgākas ir partneru pozitīvās ilūzijas attiecību sākumā, jo lielāka būs apmierinātība vienam ar otru arī vēlāk.

Tikko uzsāktās romantiskās attiecībās pozitīvi priekšstati vienam par otru ir ārkārtīgi svarīgi, jo attiecību turpmāko stabilitāti tie ietekmē pat vēl lielākā mērā nekā apmierinātības sajūta.

Vai, tātad, patiesa mīlestība ir akla? Gluži tā nav tomēr nav, taču sens ebreju sakāmvārds vēsta, ka “sirds redz labāk nekā acis.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!