Foto: Shutterstock
Attiecību sākumā, kad skatu uz reālo dzīvi aizmiglojušas rozā brilles, ir grūti atpazīt partnera patieso dabu. Mīļotā vārdi, rīcība un izvēles var šķist kā rūpes par tevi, par jūsu attiecībām. Tomēr nereti viss nav tik rozā kā rādās, un, iespējams, tavs partneris ir neviens cits kā emocionāls varmāka.

Emocionālā un psiholoģiskā vardarbība attiecībās tiek izmantota, lai otru ievainotu un spētu viņu kontrolēt. Neskatoties uz to, ka šis vardarbības veids uz upura miesas neatstāj zilumus vai citas fiziskas pazīmes, tas nebūt nav mazāk bīstams. Turklāt emocionālie varmākas visbiežāk ir ļoti viltīgi un savu manipulēšanas mākslu ir izkopuši tik tālu, ka viņu partneris pamana, ka kļuvis par upuri vien tad, kad jau no attiecībām izkļūt ir šķietami neiespējami.

Varbūt arī tev radušās aizdomas, ka attiecības ir emocionāli vardarbīgas vai varbūt tādās ir kāda tava paziņa, iedvesmojoties no portāliem ''Health'' un ''Cosmopolitan'', iepazīstinām ar pazīmēm, kas var liecināt par psiholoģisko vardarbību attiecībās.

Tev bail ar partneri runāt

Ikviens par savām attiecībām ar mīļoto var daudz uzzināt, vērojot ne tikai partnera uzvedību, bet arī izvērtējot savas sajūtas. Piemēram, varbūt tev ir bail ar mīļoto runāt par kādu konkrētu tematu, jo baidies no viņa reakcijas. Tas ir vēl sarkanais signāls, ka kaut kas nav kārtībā.

Spēja atklāti runāt ir svarīga ne tikai tavai mentālajai veselībai, bet arī partnerattiecībām. Ja tev jau iepriekš ir nojauta, ka sakāmais sadusmos partneri, tas norāda uz to, ka esi psiholoģiski vardarbīgās attiecībās.

Partneris vienmēr vēlas zināt tavu atrašanās vietu


Foto: Shutterstock
Iespējams, partnera vēlme zināt tavu atrašānās vietu attiecību sākumā var šķist mīļi, pat glaimojoši. Tas varētu likt domāt – viņam rūp mana drošība. Tomēr obsesīvs monitorings var būt viena no psiholoģiskās vardarbības izpausmēm. Varbūt tavs partneris pasācis ierasties pie tevis birojā, lai dotos kopīgās pusdienās, bet iepriekš tevi par to nebrīdina. Vai varbūt viņš izprašņā par visām detaļām – kur, kad, ar ko un kāpēc esi bijusi. Rozā brillēm nomācot skatu, šāda rīcība var šķist romantiska, bet tā ar laiku pāraugt pārmērīgā kontrolē.

Iespējams, tev nezinot, partneris var tavās viedierīcēs ierīkot kādu izsekošanas aplikāciju vai sākt uzstāt, lai jūs arvien mazāk laika pavadāt šķirti. Tāpat ar laiku partneris var uzstāt, ka tev regulāri jāziņo par savu atrašanās vietu, un izplūst dusmās, ja neesi viņam pieejama. Šāda mīļotā rīcība var radīt attālinātības sajūtu attiecībā pret tuviem draugiem, pat ģimenes locekļiem, jo partneris var ierobežot arī tikšanās laiku ar viņiem.

Partneris ir nejauks un pēkšņi atmaigst


Foto: Shutterstock
Psiholoģiski vardarbīgs partneris var ne tikai uzmācīgi kontrolēt otra rīcību, bet arī graut mīļotā pašnovērtējumu. Šādi partneri izsaka nepatīkamus komentārus vai skarbu kritiku par otra izskatu, apģērbu, jau minēto rīcību u. tml. Tāpat šādi partneri var sekot līdzi arī mīļotā svaram un kļūt neapmierināti, ja dzīvesbiedrs neatbilst viņu standartiem. Taču bargā kritika tikpat ātri, cik parādījās, var arī pārvērsties maigumā, it īpaši tajos brīžos, kad vardarbīgajam mīļotajam sāk šķist – viņš var tevi pazaudēt.

Visbiežāk sāpīgiem pārmetumiem seko atvainošanās un tādas frāzes kā: ''Es nevaru bez tevis dzīvot. Es nekad to vairs nedarīšu un neteikšu. Es to nedomāju nopietni.'' Šādu pēkšņu attieksmes maiņu mēdz dēvēt par medusmēneša rīkošanu – attiecībās šad tad pasakām vai izdarām kaut ko, kas otru sāpina, taču empātija un šķietami patiesa atvainošanās par izdarīto ļauj notikušo ātri aizmirst. Taču jāatceras, ka psiholoģiski vardarbīgi partneri neizjūt empātiju. Tā ir vēl viena manipulācijas izpausmes, ar mērķi upuri paturēt savā kontrolē.

Strīdos uzvar partneris


Foto: Shutterstock
Nav tāda pāra, kas nekad nebūtu strīdējušies – nesaskaņas un strīdi, kas nav pārmērīgi, ir pavisam normāla attiecību sastāvdaļa. Taču vardarbīgās attiecībās strīdā iesaistīto spēku samērs nav vienmērīgs – viens vienmēr ir spēcīgāks. Ja tava un partnera strīdu laikā taisnība ik reiz izrādās viņam vai mīļotais ne reizi neizbeidz strīdu līdz nav pierādījis savu taisnību, tā ir psiholoģiskā vardarbība.

Veselīgās attiecībās abiem partneriem būtu jāspēj otram nepiekrist un savstarpēji izrunāt radušās nesaskaņas. Turpretim vardarbīgs partneris vairāk interesēsies par kontroles saglabāšanu pār tevi un tavu viedokli, nekā par racionālu sarunu vešanu. Ar šādu rīcību tā dēvētais mīļotais vēlas tevi iebiedēt domāt un panākt tūlītēju tavu rīcību par labu viņam.

Partneris ir tava prioritāte


Foto: Shutterstock
Iespējams, vissarežģītākā lieta emocionālajā un psiholoģiskajā vardarbībā ir tā, cik manīga un pakāpeniska tā var būt. Vardarbīgie partneri mēdz būt pat tik viltīgi, ka otrs nemaz neapzinās, ka ir kļuvis par upuri. Savukārt atklāsme nāk vien tad, kad ir izmainījusies teju visa viņu dzīve un viņi ir pakļauti varmākas tā dēvētajai burvestībai. Kādā brīdī, pašai nemanot, partneris ir kļuvis par visu tavu dzīvi un, neskatoties ne uz ko, tu vienmēr izvēlies viņu, tādējādi pazaudējot sevi. Taču brīdī, kad esi šķietami attālinājusies pati no sevis, ir visgrūtāk šādas attiecības izbeigt.

Ko darīt?

Pirmais solis, kuru iesaka eksperti, ir atjaunot attiecības ar tiem, ar kuriem kontakts pazudis – draugiem, iespējams, arī ģimenes locekļiem. Ja partneris pret to iebilst, paskaidro, ka tu cieni viņu pašu, viņa rīcību un izvēles un ka sagaidi no viņa to pašu. Nākamais solis, mēģinot attiecības glābt, ir doties uz pāru terapiju. Ja partneris šādam ierosinājumam atsaka, ļoti iespējams, ir laiks attiecības pārtraukt.

Tomēr neskatoties uz tavu rīcību, nekādā gadījumā pie iznākuma vai visa notikušā nevaino sevi. Emocionālās un psiholoģiskās vardarbības upuri bieži vien uzņemas atbildību par partnera nekrietno uzturēšanos un attiecību beigām. Iedomas, ka vainojama esi vienīgi tu, ir partnera vardarbības rezultāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!