Mums visiem dzīvē bijušas situācijas, kad esam izjutuši greizsirdību, taču iemesli, kāpēc esam kļuvuši greizsirdīgi, un šo emociju intensitāte droši vien katram no mums bijusi atšķirīga. Greizsirdība ir sarežģīta reakcija, jo tā saistīta ar plašu emociju, domu un uzvedības spektru.
Psihologs Ajala Malaks Painzs saka: "Greizsirdība ir sarežģīta reakcija uz kaut ko, kas tiek uztverts kā drauds svarīgām attiecībām vai to kvalitātei". Atšķirībā no skaudības greizsirdība vienmēr ietver bailes no zaudējuma un skar trīs cilvēkus.

  • Izplatītākās ar greizsirdību saistītās emocijas ir - sāpes, dusmas, niknums, skumjas, skaudība, bailes, bēdas un pazemojums.
  • Ar greizsirdību saistītās domas ir - nožēla, pārmetumi, sevis salīdzināšana ar sāncensi, bažas par savu tēlu un sevis žēlošana.
  • Ar greizsirdību saistītā uzvedība - vājuma sajūta, trīcēšana un svīšana, pastāvīga apšaubīšana un centieni atgūt pārliecību, agresīva izturēšanās un pat vardarbība, kas var novest pie kaislības dēļ pastrādāta nozieguma.

Kā greizsirdība aizsargā mīlestību

Attiecībās, kurās greizsirdības jūtas ir vieglas un parādās reti, tā kalpo kā atgādinājums pārim neuztvert otra cilvēka mīlestību kā kaut ko pašsaprotamu. Šādās attiecībās greizsirdība mudina cilvēkus novērtēt vienam otru un pastāvīgi rūpēties par to, lai otrs justos novērtēts.

Greizsirdība kāpina emocijas, liekot mīlestību izjust stiprāk un piešķirot lielāku kaisli seksā. Nelielās, kontrolējamās devās greizsirdība attiecībās var būt pozitīvs faktors. Bet, ja greizsirdība kļūst intensīva un iracionāla, tad stāsts jau ir gluži cits.

Kā greizsirdība grauj mīlestību

Dažkārt greizsirdības jūtas var kļūt neproporcionāli spēcīgas. Piemēram, ja vīrietis viesībās sarīko nepatīkamu scēnu tikai tāpēc, ka viņa sieva pieņēmusi vīra drauga uzaicinājumu uz deju. Vai ja sievieti māc greizsirdība tāpēc, ka par viņas vīra kompānijas priekšnieci iecelta sieviete.

Šāda veida reakcijas var radīt milzīgu spriedzi attiecībās, un cilvēks, pret kuru tiek izjusta greizsirdība, pastāvīgi ir spiests lavierēt visdažādākajās situācijās, lai neizprovocētu partnera greizsirdības lēkmi. Savukārt greizsirdīgais partneris, kurš bieži vien apzinās savu problēmu, svārstās starp sevis vainošanu un attaisnošanu.

Ja tu esi greizsirdīga

Greizsirdības pārvarēšanai ir vajadzīga pacietība un smags darbs. Ja tev šķiet, ka greizsirdības jūtas tevī rodas no neatrisinātām bērnības problēmām, tad noderīga varētu būt psihologa palīdzība. Bet, ja tu izjūti greizsirdību savu pašreizējo attiecību dēļ, tev vispirms jāatrisina ar to saistītās problēmas. Dažas lietas, ko tu vari darīt savā labā...

  • Pārbaudi savu attieksmi pret realitāti - Rūpīgi pārdomā tās lietas, kas izraisa tevī greizsirdību un pajautā sev, cik reāli šie draudi patiesībā ir. Kādi tev ir pierādījumi, ka tavas attiecības ir apdraudētas? Un, domājot par to, ko tu dari, kad jūti greizsirdību, vai tava uzvedība uzlabojas vai tā tikai pasliktina situāciju?
  • Izmanto pozitīvu pašiedvesmu - Kad jūti, ka tuvojas kārtējā greizsirdības lēkme, atgādini sev, ka tavs partneris tevi mīl, ir tev uzticīgs un ciena tevi. Saki sev, ka tu esi mīlams cilvēks un ka nekas slikts nenotiks.
  • Lūdz apliecinājumu - Viens no labākajiem veidiem, kā uzveikt greizsirdību, ir lūgt apliecinājumu partnerim, ka jūsu attiecībās viss ir kārtībā. Nekādā gadījumā nedari to uzbāzīgā vai niknā tonī, bet vienkārši pastāsti viņam, kas tev dara raizes un lūdz, lai viņš tev palīdz pārvarēt šo problēmu.

Dzīve ar greizsirdīgu partneri

Dzīve kopā ar greizsirdīgu cilvēku var būt neizsakāmi mokoša. Sniedzam tev dažas idejas, kas var palīdzēt mazināt tava partnera greizsirdību:

  • Paskaties uz šo problēmu no cita viedokļa - Atceries, ka greizsirdība ir mīlestības pazīme. Ja tavam partnerim jūsu attiecības nebūtu dārgas, problēmu ar greizsirdību nebūtu. Tāpēc neapvainojies par viņa greizsirdības izpausmēm, bet mēģini viņu saprast un atbalstīt.
  • Seko savai uzvedībai - Ja ir zināmas lietas, kas izraisa tava partnera greizsirdību, un tu tās vari mainīt, tad maini tās - vismaz uz kādu laiku, kamēr problēma būs pārvarēta. Noteikti pildi jūsu vienošanās, bet izvairies dot solījumus, kurus būs grūti pildīt, piemēram, būt vienmēr sasniedzamai.
  • Vairo sava partnera pašapziņu - Izmanto katru iespēju, lai pateiktu savam partnerim, cik ļoti tu viņu mīli un ka tu nevēlies būt kopā ne ar vienu citu. Neskopojies ar komplimentiem un runā par jūsu abu brīnišķīgo kopīgo nākotni.

Greizsirdība, kas izpaužas tikai reizēm, ir dabiska un palīdz uzturēt attiecības dzīvas, bet, ja šīs jūtas kļūst intensīvas un iracionālas, greizsirdība var nodarīt nopietnu kaitējumu attiecībām.

Palīdzība

Ja tu esi nobažījusies par savām attiecībām, mēģini izrunāt šīs problēmas ar savu partneri vai uzticamu draudzeni, taču iespējams, ka nopietnākos gadījumos būs vajadzīga psihologa palīdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!