Septiņdesmitajos gados kanādiešu sociologs Džons Lī noteica trīs galvenos mīlestības veidus un sešus paveidus. Mīlestības paveidi norāda, kas katram mīlētājam attiecībās šķiet vissvarīgākais.
Pastāvīgu partnera attiecību ietvaros šie mīlestības paveidi (jeb tipi) ir diezgan stabili un nemainīgi, turpretī partnera maiņa var ietekmēt cilvēka attieksmi pret mīlestību un, līdz ar to, arī mīlestības veidu.

Mūsdienu zinātnieki šīs definīcijas ir pilnveidojuši, un pastāv arī citas teorijas. Neviens no mīlestības veidiem nepastāv “tīrā” veidā, rodas dažādu paveidu kombinācijas un variācijas. Visbiežāk zinātnieki izšķir piecus mīlestības paveidus. Un kāds mīlētāja tips esi tu?

Romantiska mīlestība (Eros)

Erotika un seksuālās kaislības ir šo attiecību centrā. Bieži tā ir mīlestība no pirmā acu uzmetiena, kad partneris pilnībā atbilst ideālajam priekšstatam par pievilcīgu vīrieti vai simpātisku sievieti. Šajās attiecībās daudz vietas aizņem stāstīšana par sevi un partnera iepazīšana. Tipiska frāze: “Kad es viņu satieku uz ielas, mani pārņem ārkārtējs satraukums.”

Maniakāla mīlestība (Mania)

Arī šajā mīlestības paveidā seksualitātei ir liela loma; to papildina spēcīga koncentrēšanās uz savu partneri, greizsirdība un privātīpašnieciskas tieksmes. Ārkārtējos gadījumos visas domas riņķo tikai ap partneri: attiecības kļūst par apsēstību, un partneris tiek uzskatīts par savu īpašumu. Tipisks teikums: “Es nespēju iedomāties dzīvi pēc šķiršanās ar tevi.”

Altruistiska mīlestība (Agape)

Augstāk par visu tiek nostādīta mīļotā cilvēka labklājība. Uzmanība tiek vērsta uz partnera vajadzību apmierināšanu, un nav nekādu privātīpašniecisku tieksmju. Pašaizliedzīgā mīlestība bieži pastāv, balstoties uz raksturu pretstatiem, par kuriem mēdz teikt, ka pretējie poli pievelkas. Šī mīlestība atbilst kristiešu priekšstatiem par mīlestību. Tipiska frāze: “Esmu ar mieru visu pamest sava mīļotā cilvēka labad.”

Pragmatiska mīlestība (Pragma)

Šo mīlestības paveidu izraisa nevis jūtas, bet gan praktiski apsvērumi, piemēram, vēlme dibināt ģimeni, uzturēt mājsaimniecību, radīt bērnus. Par partnera rakstura īpašībām ir pilnīgi skaidrs priekšstats. Šādas attiecības var pastāvēt ilgstoši, ja balstās uz stabila, droša pamata. Raksturīga frāze: “Mīlestība vislabāk var pastāvēt un attīstīties, ja ir nodrošināta nākotne.”

Draudzīga mīlestība (Storge)

Tā izveidojas no ilgstošām draudzīgām attiecībām. Priekšplānā ir abu intereses un aktivitātes, bet seksualitāte pievienojas tikai vēlāk. Piepeši jūtu izvirdumi un strīdi šajās attiecībās ir reta parādība. Šīs mīlestības pamatā ir uzticība un drošība. Raksturīgs teikums: “Mīlestība var pastāvēt, balstoties uz abpusēju sapratni; ja necenšas partneri apspiest, bet mīlēt tādu, kāds viņš ir.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!