Foto: Shutterstock
"Pēc morāli ļoti smagu attiecību pieredzes esmu atvērusi sirdi kam jaunam, pirmo reizi iemīlēju sevi, noticēju sev. Bet izskatās, ka vīrieša uzmanība bija vien lēta aplidošana un nopietnas attiecības veidot viņš nevēlas - vairs nav ne grama no tā visa, ko viņš pret mani izrādīja sākumā. Vai nu spēlēju pēc viņa noteikumiem - tiekamies tikai izklaidēm vai arī lieku tam punktu. Bet abos variantos sāp!

Jau mēģinu likt punktus, būt vēsa, noraidoša, bet viņš uzrodas un pieliek komatu. Laikam suns uz siena kaudzes, īsti mani negrib palaist vaļā, bet pašam neko vairāk arī nevajag.

Vīriešu uzmanības man netrūkst, ir savas nodarbes, darbs, savas izklaides, bet tīri cilvēcīgi gribas šo personu savā dzīvē. Zemapziņa man saka - bēdz, bet sirds vienkārši asiņo no domas, ka viņš, piemēram, iepazīsies ar citu.

Atkal jūtos iekritusi ar vienu kāju depresijas bedrē, un mani tas biedē. Grūtsirdība, kamols kaklā... Agrāk modos ar domu, cik jauki, ka ir šāds cilvēks, bet tagad ienīstu to dienu, kad iepazināmies," portālam Delfi raksta kāda lasītāja.

Atbild psihoterapeite M.psych Benita Griškeviča

"Labdien!

Pielikt attiecībām punktu - tas nenozīmē būt vēsai un noraidošai, bet gan paziņot par savu lēmumu un tā iemesliem, vai ne? Jūsu jūtas ir tikpat pretrunīgas, kā rīcība. Jūs vēlaties šo cilvēku savā dzīvē un ienīstat dienu, kad iepazināties… Pārmetat viņam, ka viņš izturas kā suns uz siena kaudzes, bet arī Jums ir grūti iedomāties, ka viņš varētu iepazīties ar kādu citu.

Domāju, ka neesat vēl gatava pavisam distancēties. Un tas ir jautājums - no šī cilvēka vai no domas par jaunām attiecībām, kas šoreiz varētu beigties laimīgāk?

Vai nav tā, ka daudz gaidāt no šī puiša, cerot, ka viņš uzminēs, ko vēlaties? Piemēram, būs tik liels attiecību speciālists, lai no Jūsu noraidošās distancētās izturēšanās saprastu, ka vēlaties būt tuvāk?

Ja neesat gatava šķirties - jauki! Pielikt pēdējo punktu Jūs vēl pagūsiet. Vai esat darījusi visu, lai būtu iespēja palikt kopā un turpināt veidot attiecības? Ko esat gatava darīt, lai attiecības ievirzītu citā gultnē?

Lai sasniegtu to, ko vēlamies, neiztikt bez divām pamata lietām – stingri sargāt savas robežas un skaidrāk runāt par vēlmēm. Ja puisis attiecībās "liek komatus", tad, acīmredzot, viņš kaut ko no tām saņem un nav gatavs to zaudēt.

Jūsu interesēs ir veidot savu attiecību interpunkciju tā, lai Jums nebūtu tā upura un neveiksmes izjūta, kas šobrīd. Izmantojiet savu varu un pievilcību!

Es apmēram varu iedomāties, kā piedāvājumu skaidrāk runāt par vēlmēm uztver cilvēks ar trauslu pašcieņu – "Es taču nevaru viņam/viņai kārties kaklā, es nevaru ļaut nojaust, ka esmu pieķērusies/-ies! Ko gan par mani nodomās?!"

Jā, runāt par vēlmēm vai vajadzībām vienmēr nozīmē riskēt. Jo atteikumu saņemt ir pavisam reāla iespēja. Bet arī attīstība attiecībās nenotiks, ja Jūs skaidri nerunāsiet par to, ko vēlaties. Ja otra cilvēka priekšstati par attiecībām atšķiras vai viņam patlaban dzīvē ir citi plāni, tas taču nav stāsts par Jums. Saņemot atraidījumu, nav jānoraksta sevi kā cilvēku.

Tā ka, redzat, bez Jūsu piedāvātajiem, sāpīgajiem, ir arī vēl trešais scenārijs - būt aktīvākai un pašapzinīgākai. Varbūt tas ir tā vērts – pat, ja tas tuvina šķiršanos? Lai Jums izdodas ienest prieku attiecībās un saņemt to! Arī tad (un it īpaši tad), ja tās ir attiecības ar sevi pašu!"

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!