Foto: Shutterstock
Kopdzīves uzsākšana ir liels solis. Un līdz ar šo atbildīgo lēmumu, paveras durvis uz jaunu ikdienas dzīvi. Kā, uzsākot dzīvot zem viena jumta, dalīsim mājas darbus un, kas ir tās lietas, kas gulst uz sievietes pleciem? Atbild mūsu eksperti – vīrieši.

Jau iepriekš vēstījām, kurš ir tas brīdis, kad varam sākt dzīvot kopā, taču pēc šī lēmuma pieņemšanas, atkal laiks fantāzijai un ilūzijām par nākotnes dzīvi. Tālāk katrs sāk iztēloties savu ideālo ikdienu – kāds no otras pusītes sagaida vakariņas katras darba dienas beigās, bet kāds – sagludinātu drēbju kalnu. Tomēr, kas ir tās lietas, ko vīriešu prāt būtu jāveic sievietei un ko vīrieši sagaida no kopdzīves? Ekspertu vārdi mainīti.

Vairim (27) ir diezgan interesants skatījums uz šo jautājumu. "Es uzskatu, ka vīrieši valda pār pasauli, bet sievietes – pār vīriešiem. Sievietei ir jābūt vīrieša atbalstam, jo patiesībā esam daudz vājāki nekā izliekamies. Daba visu ir iekārtojusi tā, ka sievietēm ir jāmāk būt vājām un viņām nevajadzētu mēģināt būt pārākām par vīriešiem (arī pret saviem dēliem), jo tas kropļo vīrieša morāli. Vīrieša uzdevums ir radīt drošības sajūtu, likt galdā ēdienu un uzturēt ģimeni, bet sievietei ir jārada vieta, kur vīrietis vēlas atgriezties pēc darba un justies kā mājās, tai ir jārūpējas par bērniem un par kopējo atmosfēru mājās. Par mājas darbiem runājot, ir skaidrs, ka vīrietim kā mājas saimniekam ir jāveic visi tehniskie un remonta darbi, taču sievietēm ir jāsakopj māja. Protams, nav teikts, ka tikai sievietēm ir jātīra māja, tas ir kopējs uzdevums, jo abi taču dzīvo kopā. Ēdiena taisīšana ir diskutabls jautājums, kas ir atkarīgs no konkrētās situācijas un pāra vēlmēm."

Indriķis (38) teic tā: "Ja vīrietis ir naudas pelnītājs, tad, protams, mājās pārrodoties, gaidām kārtību un siltas vakariņas. Sievietei ir jāprot gatavot, bet tas nenozīmē, ka viņai visu dienu jāgatavo ēst. Arī vīrietim jāpalutina sieviete un jāļauj atpūsties, jo mājas darbi itin nemaz nav viegli. Mājas darbi ir jāsadala uz abiem, lai tas neradītu grūtības. Pats ar mieru mazgāju traukus un gatavoju ēst, kā arī daru vīrieša darbus, piemēram, salabojot, ja kaut kas ir salūzis. Par tīrību mājās gan vajadzētu atbildēt sievietei, bet vīrieša pienākums ir neradīt lieku netīrību."

Foto: Shutterstock

"Grūti pateikt, man šķiet, ka tā darbu dalīšana ir stereotipiska," stāsta Jānis (29). "Kam laiks, tam arī tas ir jāizdara un mājās ir jāvalda vienlīdzībai. Ja fiziski tas būtu iespējams, tad noteikti gaidītu vakariņas vai ko tādu, taču, ja abi līdz pieciem strādā, tad atbraucot mājās, greznas vakariņas gaidīt ir stulbi."

Arī Aleksandrs (23) stāsta, ka svarīgas ir sievietes rūpes. "Es sagaidu rūpes no sievietes puses – lai vēders būtu pilns un māja tīra. Saimnieks būšu es! Protams, vienmēr būšu gatavs palīdzēt ar visiem mājas darbiem. Un sievietes ienākšanai dzīvei vajadzētu sagādāt tikai atvieglojumu – vairāk brīva laika un daudz mīlas."

"Darbi virtuvē noteikti ir uz sievietes atbildību," teic Edmunds (40). "Bet ik pa laikam jau arī vīrietim vajadzētu kaut ko pagatavot. Grūti pat nodalīt, kuri ir izteikti sieviešu darbi, bet kuri – vīriešu, jo visu jau var veikt kopā. Piemēram, mājas tīrīšanu un kārtošanu. Traukus gan labāk katram jānomazgā aiz sevis, lai nekrājas netīro trauku kalni. Vispār vīrietis var darīt visus darbus, vajag tikai palūgt!"

Foto: Shutterstock

"Lielākā daļa vīriešu no kopdzīves sagaida to, ka viņiem nekas nebūs jādara un mājās varēs tikai atpūsties. Bet tā noteikti nevajadzētu būt – dāmai nevar uzkraut visus mājas darbus. Tos var veikt kopā. Tāpat kopdzīvē nevajadzētu iedalīt – vīriešu un sieviešu darbi, protams, izņemot tos darbiņus, kuri prasa fizisku spēku – zāles pļaušana, malkas sagatavošana ziemai. Tomēr ir viena lietiņa, kurā sievietei ir jāuzņemas iniciatīva – ēst gatavošana. Jo paēdis vīrietis ir laimīgs vīrietis," noteic Kārlis (19).

Arī Kasparam (33) ir savs viedoklis šajā jautājumā. "Viss atkarīgs no pāra. Citās attiecībās sieviete ir tā ar to lielo krampi, bet vairums gadījumos jau tas viss smagums jāuzņemas vīrietim. Protams, ka ikviens vīrietis vēlētos, lai viņa sieva sēž mājās, auklē bērnus un apkopj puķu dobi jeb, citiem vārdiem, nodrošināt ģimeni pilnībā, tādā gadījumā, protams, lielāks ieguldījums mājas dzīves veidošanā ir sievietei, tomēr vīrietim brīvdienās ir jādod atpūta savai sievietei – jāparūpējas par bērniem un jāaizved sava ģimene kaut kur paēst, lai brīvdiena ir arī sievai. Tomēr, ja abi ir strādājoši, tad visa atbildība un rūpes dalās uz divām galvām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!