Foto: Shutterstock
Mūsdienu tehnoloģiju pasaulē, kad dažādas aplikācijas un elektroiekārtas nosaka gan mūsu fizisko aktivitāšu biežumu un specifiku, gan mudina laikus doties pie miera un pat atgādina dienas gaitā noteiktu reižu skaiti piepildīt ūdens glāzi, elektronikas ienākšana ne tikai mūsu virtuvēs, vannas istabās un viesistabās, bet nu arī guļamistabā ir bijusi tikai laika jautājums.

Aizvadītās vasaras sākumā pēc trīs gadus ilgiem rūpīgas plānošanas un izstrādes darbiem klajā laista Latvijā radīta ikdienas seksualitātes bioritmu noteikšanas aplikācija "Sex Mood", kas specifikas ziņā šobrīd ir vienīgā visā pasaulē.

Tā piedāvā individuālu aplikācijas lietotāja libido raksturojumu gan vispārīgā līmenī, gan ikdienā, ņemot vērā mūsu dzimšanas datumu, laiku un vietu un pēc konkrētajiem datiem aprēķinot gan dzimšanas brīdī "iedalīto" seksualitātes kapacitāti visam mūžam, gan ikdienas libido līmeni, ko reizi pusstundā ietekmē mainīgā planētu kustība, veidojoties līknei, kas ļauj noteikt dienas seksuāli aktīvāko laiku.

Aplikāciju izstrādājusi astroloģe Līga Šīrona un Raitis Rudovičs, izmantojot abu profesionālās zināšanas astroloģijā un programmēšanā. Sadarbības rezultātā tapis, kā to raksturo paši autori, "palīginstruments ikdienas seksuālās dzīves kvalitātes vairošanai, kas atgādinās veltīt vairāk laika tik patīkamajai nodarbei, par ko nereti gan nez kāpēc piemirstam – seksam".

Aplikācija ir izstrādāta pasaules tirgum, koncentrējoties uz tās lietotājiem ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs. Drošības un finansiālu apsvērumu dēļ tā pieejama tikai iOS operētājsistēmas lietotājiem un "Sex Mood" pilnās versijas cena ir 4,99 dolāri jeb 4,42 eiro.

"Aplikācijas sākotnējā ideja gan bija krietni draiskāka par tās šī brīža darbības principu un mērķiem. Piemēram, ir jauns puisis, kuram ir trīs dažādas sievietes, ar ko iespējams pavadīt vakaru. Izmantojot aplikāciju, viņš varētu noteikt, ar kuru seksuālā saderība konkrētajā vakarā būtu labāka, un to arī izvēlētos.

Pavērojot aplikācijas sniegto informāciju savā lietotāja profilā, cilvēkam tiek sniegts pamudinājums izrādīt iniciatīvu intīmai tuvībai, kas nereti noguruma, stresa un vienkārši garlaicības dēļ tiek atlikta. Tāpat aplikācija var noderēt, plānojot romantisku vakaru ar mīļoto un attiecīgi izvēloties tam piemērotāko dienu.

Tiesa, kad sākām aplikāciju testēt, secinājām, ka tā var būt arī ļoti noderīga pāriem, kuri jau kādu laiku dzīvo kopā, taču ikdienas rutīnas dēļ viņu seksuālās dzīves kvalitāte ir kritusies. Tā, pavērojot aplikācijas sniegto informāciju savā lietotāja profilā, cilvēkam tiek sniegts pamudinājums izrādīt iniciatīvu intīmai tuvībai, kas nereti noguruma, stresa un vienkārši garlaicības dēļ tiek atlikta. Tāpat aplikācija var noderēt, plānojot romantisku vakaru ar mīļoto un attiecīgi izvēloties tam piemērotāko dienu," savā redzējumā par izstrādāto produktu dalās tās autori.

"Jāpiebilst, ka mēs arī arvien vairāk dzīvojam prāta kontrolētā pasaulē. Kā zināms, smadzenēm ir trīs slāņi. Viens no tiem ir instinktīvais, kas ietekmē arī mūsu seksualitātes izpausmes, otrs – emocionālais, kā arī trešais – veselais saprāts. Tā kā mūsdienās visaktīvāk dzīvojam pēc prāta diktētajiem noteikumiem, instinktiem atliek vien skumji sēdēt kaktiņā, gaidot, kad arī tos kāds sadzirdēs. Tā nu šī aplikācija atgādina, ka pastāv arī tāds lielisks relaksēšanās un attiecību uzlabošanas līdzeklis kā mīlēšanās.

"Protams, mēs apzināmies, ka cilvēki nav aizmirsuši, kā nodarboties ar seksu, tāpēc "Sex Mood" ir vērtējama vien kā palīginstruments savas seksualitātes apzināšanā un partnerattiecību kopšanā. Taču šai informācijas tehnoloģiju laikmetā, kad elektroniskas ierīces un aplikācijas mums nemitīgi atgādina, kad kas ir jādara – kad jāskrien, kad jādzer ūdens, cikos jādodas gulēt un tā tālāk – neredzam iemeslu, kāpēc neizmantot šīs iespējas, tā varbūt ļaujot kādam pārim uzlabot viņu seksuālo dzīvi," piebilst astroloģe.

Jāpiemetina, ka, aizmirstot par intīmās dzīves kvalitātes uzturēšanu un partnerattiecību kopšanu, kaitējam ne tikai savienībai ar otru cilvēku, bet savai veselībai kopumā. Jo īpaši aktuāli tas ir sievietēm.

"Sievietei un viņas sievišķībai ļoti būtiska ir drošība. Savukārt partnerattiecībās vīrieša galvenā funkcija ir savai mīļotajai šo sajūtu radīt.

Jo saspringtāka ir vide mums apkārt, jo vairāk organismā rodas ilgstošā stresa hormona kortizola, kas atšķirībā no īslaicīgā stresa hormona adrenalīna, kas organismu mobilizē, tam ir kaitīgs, ilgtermiņā radot dažādas veselības problēmas. Kortizolu, savukārt, mazina labsajūtas hormons oksitocīns, kas sievietēm veidojas vai nu mīlēšanās laikā, gūstot baudu no dzimumakta, vai arī vienkārši saņemot apskāvienus un glāstus no partnera ikdienā. Tā nu, ja vīrieši vēlas, lai viņu sievietes būtu laimīgākas un apmierinātākas, atliek vien nedaudz piestrādāt pie viņu labsajūtas radīšanas, biežāk mīlējoties un apskaujoties," mudina Šīrona.

Tā kā mūsdienās visaktīvāk dzīvojam pēc prāta diktētajiem noteikumiem, instinktiem atliek vien skumji sēdēt kaktiņā, gaidot, kad arī tos kāds sadzirdēs. Tā nu šī aplikācija atgādina, ka pastāv arī tāds lielisks relaksēšanās un attiecību uzlabošanas līdzeklis kā mīlēšanās.

Vērtējot aplikācijas darbības principus, tās autori uzsver, ka pie "Sex Mood" uzbūves strādāts ilgi un rūpīgi, meklējot lietotājiem ērtākos dizaina risinājumus un ņemot vērā un nemitīgi pilnveidojot gan tās iespējas noteikt katra cilvēka individuālo seksualitātes līmeni, ko nosaka planētu stāvoklis dzimšanas brīdī, gan arī ikdienišķas libido izmaiņas, ko rada planētu kustība.

Savukārt princips, pēc kā aplikācija nosaka seksualitātes līmeni konkrētajā laika posmā, balstās sistēmiskos aprēķinos. To izstrādāšanai lieti noderējušas aplikācijas veidotāju astroloģiskās, psiholoģiskās, matemātiskās un arī programmēšanas zināšanas.

Jāpiebilst, ka aplikācijā gan nav ietverta fizioloģisko aspektu ietekme uz cilvēka seksualitāti, ko nosaka gan hormonālais līmenis un lietotie medikamenti, gan ikdienas fizisko aktivitāšu daudzums, uzturs, stress un citi faktori. To veido tikai astroloģiskie parametri un planētu konfigurācijas. Tā parāda, kā konkrētā brīža zvaigžņu stāvoklis ietekmē cilvēku, un, kā uzsver Rudovičs, mūsu varā, savukārt, ir izvēle, vai šim stāvoklim ļauties, vai tomēr pretoties, neņemot vērā, iespējams, labvēlīgos apstākļus konkrētajai rīcībai.

"Astroloģija ir pielīdzināma laikapstākļu ņemšanai vērā ikdienas dzīvē – ja mēs, paskatoties pa logu, redzam, ka līst, varam izvēlēties – ņemt lietussargu vai tomēr ģērbties atbilstoši saulainai dienai. Tās ir norādes, pēc kurām varam vadīties vai arī tās ignorēt. Jāpiemetina, ka aplikācija piedāvā arī konkrēto pozīciju skaidrojumus par konkrētā brīža seksualitātes līmeni, tā ļaujot noteikt, kāds sekss, atkarībā no konkrētā brīža seksuālā potenciāla, dotajā laika periodā sagādās vislielāko baudu – ātrs, romantisks vai skarbs.

Astroloģija ir pielīdzināma laikapstākļu ņemšanai vērā ikdienas dzīvē – ja mēs, paskatoties pa logu, redzam, ka līst, varam izvēlēties – ņemt lietussargu vai tomēr ģērbties atbilstoši saulainai dienai. Tās ir norādes, pēc kurām varam vadīties vai arī tās ignorēt.

Zīmīgi, ka Latvijas iedzīvotājiem vispār nav raksturīgi piestrādāt pie attiecībām, tai skaitā arī seksuālās dzīves kvalitātes. Drīzāk esam raduši problēmas līdz pēdējam brīdim ignorēt, par tām nerunājot. Tā nu šis ir veids, kā atgādināt sev: "Manī ir šāds instruments iebūvēts. Vai es par to atceros, ar to sadarbojos, ieklausos?" rezumē astroloģe.

Vairāk informācijas par aplikāciju atradīsi Facebook lapā, kā arī šeit.


Fotogalerijā pieejamie ekrānšāviņi ir ar ilustratīvu nozīmi, piedāvājot ieskatu sabiedrībā zināmu (vārdi mainīti) personību profilos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!