Foto: Reuters/Scanpix
Attīstoties visdažādākajām kontracepcijas metodēm, var šķist, ka izsargāšanās ar pārtrauktā dzimumakta palīdzību ir palikusi tālā pagātnē. Patiesībā šāds kontracepcijas veids savu popularitāti nav zaudējis arī mūsdienās, un, kā atklāts pētījumos, trešdaļa sieviešu pārtraukto dzimumaktu neilgā laikā posmā ir piedzīvojušas vismaz vienu reizi, informē portāls "Woman's Health".

Djūkas universitātes pētnieki aptaujāja aptuveni 2200 sieviešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem, noskaidrojot, ka 31 procents izsargāšanos ar pārtraukto dzimumaktu ir izmantojis vismaz reizi dzīvē, savukārt 21 procents sieviešu tieši šādi ir kļuvušas par māmiņām, salīdzinot ar 13 procentiem citu sieviešu, kuras izmantoja atšķirīgas kontracepcijas metodes.

Speciālisti uzsver, ka pārtrauktais dzimumakts ir viena no vismazāk ieteicamākajām izsargāšanās metodēm, jo nepasargā ne no seksuāli transmisīvām slimībām (STS), ne ļauj kontrolēt grūtniecības iestāšanos. Vīrietim ir ne tikai grūti kontrolēt sava orgasma iestāšanās brīdi, bet sēkla var izdalīties arī pirms ejakulēšanas.

Neraugoties uz ruletei līdzīgo spēli ar iespējamām STS vai grūtniecības iestāšanos, sievietes šo nedrošo izsargāšanās metodi joprojām turpina izmantot, kaitējot arī savai un partnera emocionālajai veselībai un dzimumdzīves kvalitātei.

Speciālisti arī norāda, ka izplatītākais iemesls šādam kontracepcijas veidam ir sieviešu neapmierinātība ar esošo kontracepciju un mediķiem vajadzētu krietni lielāku uzmanību pievērst izsargāšanās jautājumam, konsultējot savas pacientes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!