Foto: Shutterstock

Iepazīšanās internetā 21. gadsimtā vairs nav nekas neparasts, un tiem, kas to izmēģinājuši, tā, iespējams, ir laimīgas kopdzīves sākšana, amizanta dzīves pieredze vai mācība turpmākajā attiecību veidošanas ceļā. Arī izdzirdot vārdu ''Tinder'', gandrīz ikviens saprot, ka sekos stāsts par satikšanos mobilajā iepazīšanās aplikācijā, taču kas par daudz, tas par skādi.

Tieši ''Tinder'' ir tas, kas jau kopš 2012. gada ir devis iespēju satikties daudziem, kas, iespējams, palīdzējis veidot draudzības, savedis kopā ar laulāto partneri, kalpojis par izklaidi vai iemācījis uz attiecībām paskatīties citādāk. Šī iepazīšanās aplikācija savu plaukumu piedzīvoja 2016. gadā un vēl pāris gadus pēc tam bija apspriestākais temats, tomēr daudzi tās lietotāji nolēmuši no ''Tindera'' šķirties un atgriezties pie attiecību veidošanas reālajā dzīvē. Lai gan daļa attiecību meklētāju patiesi atteikušies no aplikācijas palīdzības atrast sev otro pusīti, ir arī tādi, kas vairs nespēj iedomāties savu ikdienu bez ielūkošanās ''Tinderī'' un jaunu saderību veidošanas. Taču kā zināt, kad iepazīšanās aplikācijas lietošana jau kļuvusi kaitīga un pienācis laiks no tās šķirties, stāsta ''Your Tango'' attiecību eksperti un psihoterapeits Andris Veselovskis.

Pašapliecināšanās un garlaicības nomākšana


Foto: Shutterstock
Savā ''Tinder'' kontā katram lietotājam, veidojot savu profilu, ir iespēja pievienot tās fotogrāfijas, kurās, viņuprāt, izskatās vispievilcīgāk un iekārojamāk. Un fotogrāfijas lielākoties ir iemesls, kāpēc vari saņemt simpātiju saderību jeb ''match''. Savukārt iemesls, kāpēc daudzi joprojām izmanto iepazīšanās aplikāciju, ir tieši saderības, jo, kā skaidro ''Your Tango'', tā ir kā sava veida pašapliecināšanās un ego celšana, jo cilvēkiem šķiet - ''jo vairāk saderību man ir, jo pievilcīgāks/a es esmu'', bet patiesībā tas ir tikai lēts novērtējums. Arī aplikācijas lietotāji atzīst, ka nav vēlējušies no tās šķirties, jo tas kaut īslaicīgi, bet tomēr sniedz pozitīvu novērtējuma sajūtu.

Andris Veselovskis skaidro, ka, protams ir labāk, kad cilvēks ir attiecībās un viņš tajās jūtas pietiekami novērtēts, nevis joprojām ir iepazīšanās aplikācijas lietotājs un turpina meklēt kādu atzinību. ''Ja viņš dzenas pēc atzinības, tas nozīmē, ka viņam iekšā ir nevērtības sajūta, un beigās tā ir tikai lieka laika tērēšana, jo tu it kā dabū šo atzinību, bet nevērtības sajūta paliek - no tās nav tik viegli atbrīvoties. Rezultātā tu arī nespēj veidot attiecības ar vienu konkrētu cilvēku. Protams, ir forši būt novērtētam, bet no tā nevajadzētu kļūt atkarīgam.''

Randiņi - mīlestības meklējumi vai atkarība


Foto: Shutterstock
Ja paveicas un ir vēlme, ''Tinder'' saderība var rezultēties ar satikšanos aci pret aci, taču daļā gadījumu pirmajam randiņam neseko nākamais, kas nozīmē, ka jāturpina meklējumi. Nereti šādas vienreizējās satikšanās var ieilgt, kā rezultātā rodas pieradums - gan pie jaunu cilvēku satikšanas, gan randiņu labumiem kā vienreizējs sakars, pusdienas vai kino apmeklējums, raksta ''Your Tango''. Taču akla došanās satikties ar jauniem cilvēkiem, lai gūtu labumu, tikai veicina alkatību, kā arī negarantē drošību. Arī ''Tinder'' lietotāji, ka biežāki vienreizējo randiņu apmeklējumi mazina risku apzinātību, kādai tai vajadzētu būt, tiekoties ar pilnīgu svešinieku, kas kādā neveiksmīgā reizē var beigties ļoti bēdīgi.

Savukārt Veselovskis skaidro, ka, ja vienreizēja tikšanās notiek tikai ar vienu, otru un trešo, tad tas nav nekas slikts, bet ja tas ieciklējas, tā var kļūt par problēmu ilgtermiņā. ''Ja tie ir tikai vienreizēji randiņi, tad tas var kļūt par ieradumu, un var arī attīstīties nespēja veidot ilgstošas attiecības. Viss arī atkarīgs no cilvēka – ir grūti pateikt, kurā brīdī tā ir vajadzība, dzīvot brīvāk, bet kurā brīdī tas paliek par ieradumu.''

Zudis veselīgu attiecību priekšstats


Foto: Shutterstock
Partnera meklēšanā, paļaujoties tikai uz iepazīšanās aplikāciju, ar laiku rodas maldīgs priekšstats par to, kas ir veselīgas attiecības, jo mērķi, kāpēc lieto ''Tinder'', cilvēkiem, kuriem ir saderība, var atšķirties – kāds patiesi meklē ilglaicīgas attiecības, bet kāds cits tikai vienreizēju izklaidi, skaidro ''Your Tango''. Patiešām vēloties atrast savu otro pusīti un veltot sevi visu sarakstei un attiecību veidošanai, bet katru reizi beigās dabūjot kurvīti, sāk rasties iespaids, ka neviens vairs mūsdienās nevēlas nopietnas saistības. Arī daži ''Tinder'' lietotāji atklāj, ka reizēs, kad patiesi neveicas dzīvesbiedra meklējumos, rodas vēlme pazemināt savas vēlmes un ekspektācijas, kas saistītas ar attiecībām, kā arī sāk šķist, ka arī cilvēki ārpus iepazīšanās aplikācijas nevēlas nekādas saistības, kas nozīmē, ka mīlestību nekur nav iespējams atrast.

Psihoterapeits Veselovskis uzskata, ka problēma tomēr neslēpjas tajā, vai iepazīšanās notiek aplikācijā vai reālajā dzīvē: ''Ja cilvēkā iekšā ir kāda neveiksmīga programma, kuras dēļ viņš cieš neveiksmi un attiecības regulāri neizdodas, tad ir jāskatās dziļāk, kas ir neveismīgu saistību iemesls. Varbūt cilvēks sevi noniecina vai izvēlas nepareizus partnerus, iedziļinoties var atrast problēmu un to pēc tam risināt.'' Taču viņš atzīmē, ka iepazīšanās internetā vai aplikācijā ir jāvērtē kā iepazīšanās neklātienē, jo satikšanās dzīvē var būt līdzīga, bet arī pavisam citādāka:''Piemēram, pērkot mašīnu, tu redzi tās ārpusi, bet neko nezini par iekšpusi, par tās motoru, tas pats ir ar cilvēkiem. Internetā tā var būt tikai čaula, tikai kāda maska, tāpēc nekādā gadījumā nevajag izdarīt secinājumus, ka tā, kā ir internetā vai aplikācijā, būs arī dzīvē.''
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!