Foto: Shutterstock
Mēs tik ļoti esam pieraduši nosodīt ikvienu – ieraugot kādu cilvēku, uzreiz nopētām viņu no pirkstu galiņiem līdz papēžiem, izpētām lietas, kas patīk un kas nē – tas viss piederas pie lietas.

Un kamēr mums šķiet, ka mūsu viedoklis par cilvēku balstās pēc sarunu dziļuma, kopīgām interesēm un citiem šķietami loģiskiem faktoriem, pētījumi rāda citādi. Patiesībā mūsu viedoklis par cilvēku veidojas no daudz niansētākām un fokusētākām lietām, piemēram, rokasspiediena un ķermeņa valodas.

Patiesībā mēs tik labi pieprotam izveidot viedokli par kādu pat pēc vissīkākajām detaļām un mūsu ķermeņa valoda un ieradumi nodod teju visu par personību, tāpēc, ja vēlies sevi pasniegt kā darba, tā privātajā dzīvē pēc iespējas labāk, sāc piedomāt pie lietām, ko dari.

Dažreiz tieši mazie sīkumi var izmainīt patiešām daudz, tāpēc ir labi, ja esi gatava tiem. Lūk, "Businessinsider" apkopotās pazīmes!

Izturēšanās pret apkalpojošo personālu

Foto: Shutterstock

Ir ārkārtīgi svarīgi, kā tu izturies pret apkalpojošo personālu, jo veids, kā tu ar viņiem komunicēsi, pastāstīs par tevi diezgan daudz. Tas, vai sasveicināsies, ienākot telpā, vai pateiksi "paldies" pēc maltītes, pavēstīs to, kā tu izturies pret cilvēkiem kopumā.

Protams, satiekot it kā "svarīgu" cilvēku, vienalga, vai tas būs randiņā vai darba tikšanās sanāksmē, šis cilvēks izturēsies pret tevi laipni, jo viņa mērķis ir tev izpatikt, taču, pavērojot, kā viņš izturas pret cilvēkiem, no kuriem viņam neko nevajag, lielisko parādīs viņa patieso būtību.

Ieskatīšanās mobilajā telefonā

Foto: Shutterstock

Aizraujoša saruna, tu cilvēkam izkrati visu sirdi, stāstot visspilgtākos pasākuma notikumus vai kādu amizantu gadījumu, taču cilvēks tev pretī ik pa brīdim rokās pavirpina mobilo telefonu un ieskatās tajā. Tas šķiet visai nepieklājīgi, un ir arī. Tas parāda to, cik patiesībā cilvēks uzmanīgi klausās tavā stāstāmajā, tas parāda viņa klausīšanās spējas un cieņu pret tevi. Vienīgais gadījums, kad tas ir pieļaujams ir tad, kad noticis kas ārkārtējs – citu attaisnojumu šajā situācijā nav.

Nervozie ieradumi

Foto: Shutterstock

Protams, nevar aizmirst arī par nervozajām darbībām. Nagu knibināšana, kājas tramdīšana, pirkstu dauzīšana pret galdu – tas tomēr ir tik kaitinoši un noteikti parāda arī cilvēka spēju savaldīt savas domas un ķermeni. Pētījums Mičiganas Universitātē pierāda to, ka nervozās kustības liecina par to, ka cilvēks ir perfekcionists, kurš nepamana savus garlaicības izpausmju radītos ieradumus.

Pretjautājumu uzdošana

Foto: Shutterstock

Vai esi kādreiz bijusi situācijā, kad tavs sarunu biedrs bez mitas turpina runāt tikai par sevi? Un viņš tikai runā un runā, pat neievelkot elpu, bet tu sēdi un klausies viņa monologā un gaidi, kad sarunā varēsi iesaistīties arī pati. Un, lai arī klausīšanās ir daļa no sarunas, grūti atrast cilvēku, kurš būtu stundām ilgi spējīgs noklausīties otra stāstāmajā, nepasakot ne vārda. Laiks, ko sarunu biedrs novilcina līdz pretjautājuma uzdošanai, pasaka ļoti daudz par viņa personalitāti.

Cilvēki, kuri stundām ilgi var runāt par sevi, bieži vien ir skaļi un uz tikai uz sevi tendēti cilvēki jeb "ņēmēji", kuriem pārāk neinteresē pārējā pasaule – tikai viņš pats. Bet cilvēki, kuri drīzāk uzdos jautājumus un uzmanīgi klausīsies savā sarunu biedrā, parasti ir klusi un tiek uzskatīti par "devējiem". Tie, kuri spēj būt līdzsvarā starp šīm abām kategorijām, ir lieliski sarunu biedri.

Rokasspiediens

Foto: Shutterstock


Ik dienas vīrieši veic šo darbību un tas šķiet tik ierasti. Jā, runa ir par sarokošanos un arī tas ir izplatīts veids, kā cilvēki var "uzsūkt" informāciju par cilvēku. Saprotami, ka vājš rokasspiediens liecinās par nepārliecinātību. Vērts pieminēt arī to, ka Alabamas Universitātē veiktais pētījums vēlreiz apstiprina to, ka, lai gan rokassspiedienu var būt grūti iztulkot un uzreiz no tā nevajag izveidot nelokāmu viedokli par cilvēku, no tā tomēr var iegūt kādu informāciju, kas var būt noderīga.

Tāpat svarīgi pavērot, kā šis cilvēks dod roku, ja viņa plauksta būs vērsta uz leju, tad viņš parādīs savu spēku un dominanci pār tevi, taču, ja uz augšu – būs gatavs arī pakļauties.

Kavēšanās

Foto: Shutterstock

Ļoti iespējams, ka uz pasaules nav cilvēka, kas mīl gaidīt. Vēl jo vairāk, ja tas notiek regulāri. Protams, ja vien nav ļoti labs attaisnojums par to, kāpēc kārtējo reizi sanācis aizkavēties, neierašanās laikā var liecināt par necieņu, slinkumu un neieinteresētību. Sandjego Universitātē veiktais pētījums liecina, ka visbiežāk kavējās tie, kuri ir pārāk aizņemti vai tieši pretēji – pārāk atslābinājušies.

Katrā ziņā pirms nosodi, pārliecinies! Visvieglāk vienmēr ir pajautāt – uzzinot iemeslu, uzreiz varēsi pateikt ļoti daudz par cilvēku. Ja viņš aizbildināsies ar nenoskanējušu modinātāju, aizgulēšanos vai kādu neticamu iemeslu, sapratīsi viņa atbildības sajūtu.

Šis ir arī iemesls, kādēļ vērts svarīgas tikšanās vienmēr izplānot kārtīgi, cilvēka ierodoties piecas minūtes laicīgāk un viņš var pasniegt sevi pavisam citā gaismā.

Acu kontakts

Foto: Shutterstock

Vislabākais ierocis savas uzmanības parādīšanai tomēr ir acu skatiens. Taču arī ar to prātīgi! Lai arī skatīšanās acīs var pierādīt to, ka sarunu biedrs ir ieinteresēts, acu nenolaišana un simts procentīga uzmanība var būt arī nedaudz biedējoša un dīvaina. Protams, otra galējība ir neieskatīšanās otrā cilvēka, kas arī liecinās par neieinteresētību, kautrīgumu vai vēl pavisam kaut ko citu. Pareiza deva acu skatiena un saruna var būt patiesi jauka, draudzīga un nesamākslota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!