Foto: Shutterstock
Braukšana pie stūres alkohola reibumā joprojām ir ļoti izplatīta problēma, tāpēc pirms svētkiem visiem līgotajiem vēlreiz jāsadzird un jāņem vērā, ka nekādi brīnumlīdzekļi nepalīdzēs, jo reibumu var mazināt tikai kvalitatīvs un adekvāti ilgs miegs. Par to, kā duša nepalīdzēs samazināt alkohola līmeni asinīs, kāpēc ir svarīgi jau iepriekš apdomāt rītdienas plānus un kāpēc otrās dienas rīta mundrumam nedrīksti uzticēties, stāsta narkoloģe Ilze Maksima.

Tas ir acīmredzami, ka mēs katrs esam atšķirīgs, tādēļ arī alkohols katru cilvēku ietekmē citādāk. Maksima skaidro, ka alkohola iedarbība var atšķirties gan pēc dzimuma, vecuma un svara, gan arī pēc tā, kas ir darīts (vai gluži pretēji – nedarīts) pirms ballītes. Piemēram, cik fiziski vai garīgi smaga ir bijusi darba diena, vai pirms tam ir sportots, vai ir bijusi atpūta, laba maltīte un lietots pietiekami daudz šķidruma, un tamlīdzīgi. Savukārt alkohola mazināšana asinīs visiem notiek vienādā ātrumā - aptuveni 0.12-0.15 promiles stundā.

Duša nepalīdzēs samazināt alkohola līmeni asinīs

Diemžēl daļa cilvēku savā pārliecība turpina ticēt, ka jebkas, kas nākamās dienas rītā pēc ballītes liek justies labāk, palīdz arī samazināt alkohola līmeni asinīs. Arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nesen veiktā iedzīvotāju aptauja, rāda, ka vēl aizvien pietiekami liela sabiedrības daļa uzskata, ka reibumu ir iespējams mazināt, piemēram, ejot dušā, paēdot vai sportojot.

Runājot par cilvēku izpratni un to, kas patiešām palīdz samazināt alkohola līmeni, arī Maksima atsaucas uz CSDD veikto aptauju datiem un stāsta, ka iespējams novērot, ka iedzīvotāju izpratne tomēr ilgtermiņā uzlabojas. Piemēram, ja 2010. gadā 30% autovadītāju ticēja, ka kārtīgi paēdot var samazināt alkohola līmeni, tad šogad šādi domā uz pusi mazāk cilvēku (14%). Tomēr arī tas ir pietiekami liels skaitlis. Šiem cilvēkiem un viņu tuviniekiem narkoloģe īpaši atgādina, ka ne pirts, ne stipra kafija, ne kaut kāda cita veida rīcība alkohola izvadīšanu no organisma nepaātrina. Viņa skaidro, ka tam ir vajadzīgs laiks un tas daudzējādā ziņā ir atkarīgs no cilvēka fizioloģijas.

Jebkāda veida vielas radīto ietekmi uz organismu visefektīvāk mazināt var miegs, skaidro Maksima. Un tāpēc ir svarīgi, lai miegs būtu ilgs un kvalitatīvs, lai alkohols ķermenī paspētu noārdīties, lai atjaunotos smadzeņu darbības un koncentrēšanās spējas un lai cilvēks varēti droši sēsties pie auto stūres.

Neaizmirsti par nākamās dienas plāniem

Nereti svētku karstumā un plānošanas darbu steigā piemirstam par to, ka jau nākamās dienas agrā rītā būs jāsēžas pie stūres, tāpēc izdzeram pa kādam alus kausam vai kokteilim vairāk nekā drīkstētu. Ja pie rokas nav alkometra, kas atbildēs uz jautājumu – ''Vai es jau varu braukt?'', tad atbilde vienmēr tiek meklēta tīmekļa vietnē "Google". Internetā ir plaši pieejami kalkulatori, kuros var ievadīt izdzerto alkohola daudzumu, cilvēka svaru, u.c. parametrus, pēc kuriem tiek aprēķināts, kad varēs sēsties pie auto stūres. Bet vispieejamākais "rīks" ir katra paša saprāts. Maksima aicina katram jau sākotnēji pirms svinībām izvērtēt – ''Kad man būs jāsēžas pie auto stūres un cik es varu atļauties izdzert?''

Adekvāts miegs cilvēkam skaitās no sešām līdz astoņām stundām, bet pats minimums ir piecas stundas. Maksima skaidro, ka pāris stundas miega nekādi nevar sniegt cilvēkam "restartu". Bet, ja ir izdzerts daudz, tad, pat izguļot deviņas vai desmit stundas, reibums nebūs atkāpies, viņa uzsver.

Neuzticies rīta mundrumam

Svinībās grādīgo dzērienu patēriņš ne vienmēr tiek skaitīts, tāpat arī gulēto stundu skaits, tāpēc bieži vien gadās, ka pēc kārtīgas ballītes cilvēks pamostas gana mundrs. Bet šīs sajūtas var būt mānīgas un īslaicīgas, jo pēc brīža nogurušās smadzenes vairs nespēj pildīt savu funkciju, stāsta Maksima.

Ir atšķirība starp īslaicīgu uzmanības testu, kur nepieciešama tikai dažu sekunžu koncentrēšanās, no ilgstošas un nogurdinošas braukšanas pie auto stūres, uzsver narkoloģe. Braucot pēc ballītes, smadzenes ātri signalizēs, ka ir pārgurušas, un tas ietekmēs darbības precizitāti un reakcijas ātrumu. Līdz ar to vienīgais veids, kā parūpēties, lai neapdraudētu sevi un citus, ir pārliecināties, ka reibums ir izgulēts. Maksima aicina paturēt prātā trīs punktu sarakstu, pēc kura iespējams sevi kontrolēt:

  1. Skaiti izdzertās alkohola devas un, ja ir iespēja, pārbaudi sevi ar alkometru;
  2. Izskaitīt, cik stundas esi atvēlējis miegam;
  3. Meklē alternatīvas, kā nokļūt mājās, jo neviena situācija nav tik svarīga, lai sēstos pie stūres reibumā un nogurušam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!