Foto: Shutterstock
Ak, cik gan bieži neesam pateikušas nepareizos vārdus visnepiemērotākajā brīdī, vispirms pasakot, bet tikai tad domājot. Lai pēc iespējas vairāk izvairītos no nepatīkamām situācijām, amerikāņu psihologs, vairāku grāmatu autors un emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs savā "Linkedin" profilā publicējis vārdus un to savienojumus, no kuriem labāk izvairīties, kā arī piedāvā citas frāzes, ko izmantot vietā.

Tu izskaties noguris

Nav nekāds noslēpums, ka noguruši cilvēki patiesi var izskatīties nelāgi. Iekrituši plakstiņi, zili loki zem acīm un pamanāms panīkums. Ja kādam saki, ka viņš izskatās noguris, tu burtiski atzīsti – cilvēks izskatās briesmīgi.

Tā vietā pārliecinies, vai cilvēkam viss dzīvē ir kārtībā, vienkārši pajautājot, vai cilvēks jūtas labi vai arī kaut kas ir atgadījies. Vairums cilvēku, pasakot, ka otrs izskatās noguris, to pamudina kā apslēpto jautājumu, gaidot, kad it kā nogurušais cilvēks atklās, kas noticis. Tomēr tā vietā, lai vienkārši pieņemtu šādu faktu, esi ieinteresēta un pajautā – otrs to novērtēs un tas neizklausīsies pēc apvainojuma.

"Tu vienmēr" un "Tu nekad"

Foto: Shutterstock

"Tu vienmēr" un "tu nekad" ir īsti klupšanas akmeņi, bet jau pašā to saknē pateiktā frāze nav patiesa. Šo sakarību skaidrojusi arī psiholoģe Kristīne Maka, uzsverot, ka šādas frāzes bieži vien izmanto emocionālie manipulatori: "Dzirdot vārdus "vienmēr", "nekad", "visi", "neviens" un citus vispārinošos vārdus, ieturēt distanci un būt uzmanīgiem. Šie vārdi ir tie, kas ieved strupceļos. Un, galvenais, tie jau norāda uz nepatiesību. Piemēram, "tu vienmēr kliedz" ir nepatiesība, jo kaut vai tad, kad cilvēks guļ, viņš nekliedz. Vēl viens piemērs – "ar tevi neviens neko nevar sarunāt". Vai tiešām visi seši miljardi cilvēku ir mēģinājuši ar mani kaut ko sarunāt?"

Ja kādreiz, piemēram, dusmās tver pēc šiem vārdiem, ieturi pauzīti un tā vietā akcentē konkrēto problēmu, bez vispārināšanas. Koncentrējies uz neapšaubāmiem faktiem. Ja tomēr vēlies akcentēt darbības biežumu, vari izmantot, piemēram, šo frāzi: "Man šķiet, ka tu bieži tā saki/dari."

Esmu jau teikusi to iepriekš

Foto: AP/Scanpix

Mēs visi mēdzam aizmirst kaut ko – arī nozīmīgas lietas. Ja kādam velti frāzi "esmu jau teikusi to iepriekš", tas var izklausīties pēc apvainojuma no sērijas "tu atkal esi aizmirsis". Šādi izvēlēti vārdi akcentē to, ka tev jau atkal ir jāatkārtojas, un no malas var šķist, ka tu uzskati, ka esi labāka par visiem pārējiem. Un, godīgi sakot, daudzi cilvēki, kuri bieži izmanto šādas frāzes, tā arī uzskata.

Ja tiešām nākas sevi atkārtot un jūti, ka tavs sacītais visiem piemirstas, izdomā citu informācijas pasniegšanas veidu, kas domu pauž daudz skaidrāk vai interesantāk. Izmēģini, tas darbojas!

Vēlu veiksmi


Mēs mēdzam novēlēt veiksmi ik uz soļa – lai veiksmīga diena, veiksmīga tikšanās vai veiksme kādā pārbaudījumā. Protams, tas nav nekas ļauns, tomēr starp mums ir arī jūtīgāki cilvēki, kas to var uztvert nedaudz citādāk. Vai tiešām veiksme būs tā, kas diktēs noteikumus? Kāpēc gan, piemēram, gudrai, harizmātiskai, brīnišķīgai sievietei, kura spēj brīvi izcīnīt savu vietu karjerā, būtu vajadzīga veiksme?

Tā vietā paud motivējošu enerģijas lādiņu konkrētajam cilvēkam, piemēram, izmantojot frāzi "es zinu, ka tu to spēj". Tas uzreiz apliecina, ka nekāda veiksme un brīnums nav vajadzīgs, lai cilvēks sasniegtu to, ko viņš vēlas, kas pie reizes mazina uztraukumu, jo rada arī pārliecību par saviem spēkiem.

Vienalga


Ak, cik bieži mēs nevaram kaut ko izlemt un definēt savu viedokli skaidri un gaiši saprotamos vārdos. Šādās situācijās vienmēr noder labi zināmais vārdiņš "vienalga". Tomēr, patiesību sakot, šis vārds bez tālākiem paskaidrojumiem pauž reālu vienaldzību arī pret cilvēku, kas uzdevis kādu jautājumu, uz kuru nespēj rast atbildi.

Atceries, ja cilvēks tev kaut ko ir pajautājis, tad visticamāk tavs viedoklis viņam ir svarīgs un viņš vēlas to dzirdēt. Ja tomēr tavs viedoklis nav tik spēcīgs, lai būtu viennozīmīgs, sniedz atbildi, kas varētu palīdzēt taujātājam, piemēram, pašam nonākt pie galīgās atbildes: "Es par to neesmu domājusi un man nav stabils viedoklis šajā tēmā, tomēr vajadzētu apdomāt..." Tas uzreiz vismaz pierādīs, ka neesi vienaldzīga pret jautājuma uzdevēju.

Vismaz es nekad neesmu...

Foto: Shutterstock

Šķiet, vismaz vienu reizi ikviens ir uzsprādzis dusmās un pateicis visas nepareizās lietas pašā nepiemērotākajā brīdī. Tiesa, kad emocijas sit augstu vilni, bieži vien vispirms sakām, bet tikai pēc tam domājam. Populāra frāze, kas mēdz pasprukt kādā karstā vārdu apmaiņā, kad kāds norāda uz mūsu trūkumiem, ir "vismaz es nekad neesmu...". Šādi tiek uzskaitīta kāda reize, kad sarunas biedrs ir nogrēkojis. Kas svarīgi – bieži vien šis ir pat nesaistīti ar konkrēto tēmu, bet strīda karstumā vienkārši palaižam vaļā vārdu slūžas, nereti pat pieminot kaut ko gaužām senu.

Kad kāds norāda uz tavu kļūdu, ko tiešām esi pieļāvusi, necenties aizstāvēties ar kādu muļķīgu pretargumentu, bet vienkārši atzīsti pieļauto kļūmi un atvainojies. Savu kļūdu un nepilnību atzīšana tiek augsti vērtēta.

O, tu esi lieliski notievējusi

Foto: Shutterstock

"Tu esi lieliski notievējusi" – šī jau atkal ir frāze, kas parasti tiek sacīta ar vispozitīvākajiem nodomiem, tomēr mēdz aizvainot šķietami nevainīgā komplimenta saņēmēju. Bieži vien cilvēki, kuriem ir liekā svara problēmas, cīnās ar zemu pašvērtējumu, tāpēc apliecinājums, ka agrāk cilvēks nav izskatījies tik burvīgi kā tagad, var būs sāpīgs atgādinājums. Tomēr pozitīvo vajag izcelt, tāpēc jāpadomā par kādu labāku komplimentu.

Vieglākais veids, kā izcelt otra panākumus, ir pateikt – "tu izskaties fantastiski". Un nav pat svarīgi akcentēt to, cik labi cilvēks izskatās šobrīd salīdzinājumā ar pagātni – galvenais ir tas, ka cilvēks izskatās un jūtas labi tagad.

Tu tāpat bija pārāk laba viņam, viņš nebija tevi pelnījis


Nav nekāds dižais noslēpums, ka šķiršanās var būt visai piņķerīgs process. Un, lai arī ir patīkami, ja ir kāds, kas nupat par brīvo aģentu kļuvušo cilvēku atbalsta, ir jāzina savas robežas. Vienmēr vajadzētu atcerēties pirmo un svarīgāko likumu – nejaukties citu attiecībās, lai beigās pati neiekultos attiecību drāmā. Pirmkārt, norādot, ka īstenībā, piemēram, draudzenes bijusī otrā pusīte nebija tavu draudzeni pelnījusi, tu apslēpti pasaki – draudzenei ir slikta gaume. Otrkārt, tu nekad nevari būt droša, kā šie attiecību līkloči turpināsies – ja nu viņi salabst un saiet atpakaļ kopā? Draudzene šādā gadījumā vienmēr zinās tavas patiesās jūtas pret konkrēto puisi.

Tā vietā, lai uzmundrinātu savu draudzeni ar lielo sāpi, pasaki kaut ko no sērijas – "pats vainīgs!". Bez nosodīšanas būsi uzmundrinājusi draudzeni ar optimisma devu.

Tu izskaties burvīgi atbilstoši tavam vecumam

Foto: Shutterstock

Gluži tāpat kā ar liekajiem kilogramiem, diezgan sensitīva tēma ir par vecumu. Jāsaka, šajā gadījumā, kā jau daudzos, viss atkarīgs no tā, cik ļoti labi šo personu pazīsti, tomēr sabiedrībā no šāda tipa frāzēm noteikti vajadzētu izvairīties. Skaidrs, ka cilvēks var izskatīties gan jaunāks, gan vecāks nekā ir patiesībā, tāpēc minējums par vecumu var būt visai greizs, ja nav skaidri zināmi fakti. Tomēr arī šādā gadījumā tas netiek uzskatīts par pieklājīgu žestu.

Atceries, neviens negrib būt skaistākais, gudrākais, sportiskākais atbilstoši "tavam vecumam". Cilvēki vienkārši grib būt skaistākie, gudrākie un sportiskākie. Aizmirsti par vārdu salikumu "atbilstoši tavam vecumam". Vienkārši pasaki sirdssiltu komplimentu un ar to būs līdzēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!