Foto: Shutterstock
Katram dzīvē gadījusies pagalam apkaunojoša situācija, kad viskvēlākā vēlēšanās ir ielīst dziļāk zemē vai pazust no redzesloka. Aizmirst sarunas biedra vārdu, nosūtīt e-pastu nepareizajam adresātam vai izjaukt pārsteiguma ballīti – tās ir tikai dažas no situācijām. Iedvesmojoties no portāla "Rider's digest", apkopojam septiņus tipiskākos apkaunojošos apstākļu kopumus, skaidrojot arī efektīvākos veidus, kā no tiem izkļūt.

Aizmirst sarunas biedra vārdu

Dažkārt pat neskaidru iemeslu dēļ rodas situācijas, kuras pēc tam īsti nav iespējams izskaidrot. Par tādu varētu uzskatīt arī sarunu biedra vārda aizmiršanu. Tomēr situācija vēl dramatiskāka kļūst brīdī, kad šī persona sveicinoties piemin tavu vārdu, bet tev nav ne jausmas kāds ir viņa. Tikai nesāc stomīties, uztraukties un attaisnoties – tas situāciju padarīs tikai vēl apkaunojošāku.

Tā vietā uzvedies brīvi, nepiespiesti un sveicienam atbildi pavisam vienkārši: "Labdien!" Savukārt, ja tālāk noris saruna, tad kādā brīdī vari izmest šādu frāzi: "Atvaino, šodien ir viena no tām dīvainajām dienām. Vari, lūdzu, vēlreiz nosaukt savu vārdu?" Noderēt var arī šāds teikums: "Atceros, kā mēs satikāmies pagājušajā nedēļā darba sanāksmē. Tikai no prātā izslīdējis tavs vārds." Svarīgi norādīt, ka uz brīdi aizmirsts ir tikai vārds, bet ne pats cilvēks. Turklāt atceries, ka visi ir cilvēki – ja pieklājīgi paskaidrosi, ka vārdu pēkšņi neatceries, saņemsi sapratni arī no otras personas.

"Viņa" lasītāja Undīne stāsta, ka neatceras, vai pie vainas bijuši saspringtie eksāmeni, kas tajā laikā notikuši augstskolā, bet kādā sarunā pēkšņi no prāta izkritis kursa biedrenes vārds. Sieviete situācijā nav apjukusi, taču smaidot vaicājusi: "Piedod, kā tevi sauc?". Abas brangi pasmējušās un apkaunojošā situācija tā arī noslēgusies.

Pārsteiguma izjaukšana un ziņa nepareizajam adresātam

Foto: Shutterstock

Pārsteigumi tiek rīkoti par godu gan dzimšanas dienām, mazuļu sagaidīšanai, gan kāzu gada dienām. Turklāt parasti tie, kuriem veltīts pārsteigums, nemaz nenojauš par ballītes esamību. Tāpēc situācijas, kad netīšām atklāj pasākuma detaļas vai pat notikšanu kā tādu, var būt pagalam apkaunojošas.

Kā rīkoties? Novērtē situāciju un mēģini saprast – cik daudz šīs personas zina. Iespējams, esi atklājusi tikai daļu aktivitāšu, kas plānotas pārsteigumā. Tomēr var gadīties, ka par šādu notikumu tiek dzirdēts pirmo reizi. Ņemot vērā novērtēto, vari mēģināt attaisnoties ar to, ka esi sajaukusi un domājusi pavisam citus cilvēkus. Tomēr, ja jūti, ka kaķis no maisa ir ārā un pārsteigums, visticamāk, ir izbojāts – atvainojies, ja iespējams arī pasākuma rīkotājiem, un uzņemies vainu. Turklāt, ja arī tevi uz pārsteigumu vēlāk uzaicina – apmeklē to un atbalsti rīkotājus, sanākušos, kā vien vari.

Apkaunojoša situācija var veidoties arī tad, ja netīšām nosūti ziņu vai e-pastu citam adresātam. Daži tiks cauri ar smiekliem un mazu izbīli, bet citiem var izdoties iekļūt pamatīgās problēmās. Piemēram, ja e-pastā kolēģei esi nikni aprunājusi priekšniecību un to nosūti tieši tiem, kuriem vēstuli nevajadzētu redzēt.

Kā rīkoties? Uzreiz pēc attapšanās, ka esi nosūtījusi nepareizajiem adresātiem, sazinies, piemēram, ar priekšniecību un veic attiecīgos paskaidrojumus. Iespējams, e-pasta saturam ir labs pamatojums un vari ar apkaunojošās situācijas palīdzību pateikt to, ko sen jau esi vēlējusies. Tāpat nebaidies atvainoties un paskaidro, ka nožēlo savu rīcību, ar problēmām nevēršoties tiešā veidā pie darba vadītājiem.

"Viņa" lasītāja Marta stāsta, ka reiz gadījies sajaukt ziņas adresātu. Tas bijis uzaicinājums uz ballīti, ko nosūtījusi citam vīrietim ar tādu pašu vārdu. Atbilde nav tikusi saņemta, taču sieviete uzzinājusi no citiem, ka viņš neieradīsies. Tikai pēc laika Marta sapratusi, ka ziņu nosūtījusi pavisam citam vīrietim, taču priecājusies, ka viņš kādu iemeslu dēļ nav ieradies.

Publiska gāzu izdalīšanās un pieķeršana melos

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pagalam apkaunojoša situācija var gadīties, kad tev negribot pasprūk gāzes publiskā vietā, piemēram, liftā vai sporta zālē. Lai kā tev gribētos paskaidrot, ka pusdienās ēdi pupiņu salātus vai ko citu, nedari to. Tā vietā izmet vienkāršu frāzi: "Atvainojiet!" Cilvēkiem, kuri tev ir apkārt, nav nepieciešami skaidrojumi. Turklāt viņi tevi nepazīst un nevēlas no mušas izpūst vēl lielāku ziloni. Tāpēc, ja gadās kāds "balodītis", centies savas emocijas un apkaunojumu paturēt pie sevis.

Tomēr var notikt arī tā, ka tevi acīmredzami pieķer melos. Piemēram, draudzenēm esi teikusi, ka nevēlies doties vakariņās, bet paliksi mājās un atpūtīsies. Tā vietā vakarpusē tu dodies uz restorānu kopā ar savu otro pusīti un satiec pa dienu atraidītās dāmas. Nepatīkami vai ne? Viens no ieteikumiem, kā izturēties, ja nonāc šādā situācijā, ir vienmēr teikt patiesību. Piemēram, paskaidro, ka vakarā juties daudz enerģiskāka un vēlējies doties ārpus mājas ar mīļoto.

Līdzīgā situācijā gandrīz nonāca arī Santa. Viņai un partnerim draugi uzdāvināja biļetes uz teātri. Notikuma dienā abi bija pagalam noguruši un izvēlējās tā vietā doties pastaigāties dabā. Tomēr Santa jau tajā brīdī saprata, ka nejauši var satikties ar draugiem. Tāpēc abi sākumā izpētījuši sociālos portālus, lai saprastu vismaz aptuveno draugu atrašanās vietu. Viss beidzies labi, taču Santa ar partneri samelojuši par lielisko izrādi nākamajā tikšanās reizē.

Neveiklā satikšanās un apjukums par grūtniecību

Foto: Shutterstock

Iedomājies situāciju – tu satiec paziņu un jau cel rokas, lai viņu apskautu vai noskūpstītu uz vaiga, bet otra persona tā vietā sniedz roku. Tikai mieru! Atbilstošākais veids, kā tikt ārā no šādas situācijas, ir saglabāt vēsu prātu, smaidīt un lūkoties acīs. Tas, iespējams, palīdzēs novērst skatienu uz tavām paceltajām rokām. Šādi var notikt ne tikai privātajā dzīvē, bet arī darba tikšanās reizēs. Tāpēc, ja neesi pilnīgi pārliecināta, ka otra persona ir tikpat atvērta pret tevi, izvēlies klasisko sasveicināšanās veidu – rokasspiedienu.

Tomēr par vienu no apkaunojošākajām situācijām tiek minēts brīdis, kad kādu sievieti apsveic ar bērniņa gaidībām, taču viņa patiesībā nemaz nav stāvoklī. Ja tā ir gadījies arī tev, uzreiz atvainojies un centies jebkādā citā veidā mainīt tēmu, lai aizmirstu notikušo. Galvenais – necenties turpināt atvainoties vai meklēt attaisnojumus, tas situāciju neuzlabos.

Vienmēr ielāgo, ka nosaukt sievieti par grūtnieci var tikai tad, kad viņa pati to ir teikusi. Tāpēc, ja arī esi dzirdējusi par to runājam citus cilvēkus vai arī viņa patiešām izskatās stāvoklī, grūtniecības tēmu labāk "gaismā necel". Turklāt, iespējams, šī sieviete arī ir stāvoklī, taču nevēlas par to runāt vai dalīties notikumā ar tevi. Pieņem situāciju, kāda tā ir, un necenties uzspiest vai izvilkt informāciju no otra cilvēka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!